Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Mai 2014

30.05.2014

Republica Moldova a ratificat Convenţia cu privire la contrafacerea produselor medicale
Convenţia Consiliului Europei cu privire la contrafacerea produselor medicale și infracțiunile similare care amenință sănătatea publica (Convenţia Medicrime), adoptată la Moscova la 28 octombrie 2011, este primul instrument internaţional de drept penal care obligă statele Părţi să incrimineze: fabricarea produselor medicale contrafăcute; furnizarea, oferirea de a furniza, precum şi traficul de produse medicale contrafăcute; falsificarea de documente; fabricarea neautorizată sau furnizarea de produse medicale şi introducerea pe piaţă a dispozitivelor medicale care nu sunt conforme cerinţelor.

În conformitate cu prevederile Convenţiei, fiecare Parte urmează să ia măsurile legislative şi alte măsuri necesare pentru a califica drept infracţiuni în conformitate cu cadrul legislativ naţional, fabricarea intenţionată de produse medicale contrafăcute, substanţe active, excipienţi, componente, materiale şi accesorii.

Convenţia a fost adoptată la Moscova la 28 octombrie 2011. Ministrul Justiţiei al Republica Moldova, Oleg Efrim, a semnat Convenţia la 20 septembrie 2012 la Viena, după care aceasta a fost ratificată la 16 aprilie 2014 de către Parlament.

Potrivit prevederilor Convenţiei, pentru intrarea ei în vigoare este necesar să fie ratificată de către 5 state, dintre care 3 să fie membre ale Consiliului Europei. Până în prezent ea a mai fost ratificată de către Ungaria, Spania şi Ucraina.


26.05.2014

Ameliorarea cooperării Republicii Moldova cu Consiliul Europei

Reţeaua de experţi naţionali în organele Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei s-a întrunit într-o şedinţă de lucru.

Reţeaua de experţi este constituită din reprezentanţii instituţiilor naţionale (circa 100 de persoane) specializaţi în domeniile de competență ale organizației, care participă la reuniunile organelor de lucru tematice ale Comitetului de Miniştri al CoE (comitete interguvernamentale şi structuri subordonate).

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de funcţionarea şi optimizarea Reţelei de experţi naţionali cu scopul de a dinamiza şi ameliora cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei, inclusiv din perspectiva implementării Planului de acțiuni privind susținerea reformelor democratice în RM pentru 2013-2016 care vine să suplimenteze restanțele din Planul de acţiuni privind onorarea angajamentelor RM faţă de CoE, precum și sincronizarea acestora cu angajamentele pe linia Uniunii Europene.


Detalii


17.05.2014

Noaptea Europeană a Muzeelor sărbătorită pe larg în Moldova

Republica Moldova va găzdui două dintre cele mai importante evenimente culturale în vederea promovării patrimoniului cultural şi a politicilor de educare şi culturalizare a oamenilor din Republica Moldova: Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor. Aceste evenimente sunt organizate în premieră sub patronajul Ministerului Culturii. În această zi, peste 100 de muzee teritoriale şi 6 muzee naţionale îşi vor deschide uşile pentru vizitatori.


13.05.2014

Coproducţii europene susţinute de EURIMAGES au fost selecţionate pentru Festivalul de la Cannes

Sils Maria de Olivier Assayas, o coproducţie între Franţa, Germania şi Elveţia cu Chloë Grace Moretz, Kristen Stewart şi Juliette Binoche,  Winter Sleep (Kis Uykusu) de Nuri Bilge Ceylan, o coproducţie între Turcia, Germania şi Franţa cu Haluk Bilginer, Demet Akbag şi Melisa Sözen, şi Deux jours, une nuit de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, o corpoducţie între Belgia, Franţa şi Italia cu Marion Cotillard, Fabrizio Rongione şi Pili Groyne.

Şapte coproducţii susţinute de către Fondurile Eurimages au fost selecâionate la Festivalul de la Cannes (14-24 mai 2014), dintre care trei pentru competiţia oficială: 
Filmele Xenia (Grèce, France, Belgique) de Panos Koutras, Force Majeure (Suedia, Danemarca, Franţa) de Ruben Östlund şi White God (Ungaria, Germania, Suedia) de Kornel Mundruczó sunt toate trei incluse în competiţie la compartimentul Un Certain Regard al festivalului.
Filmul Gett – Le procès de Viviane Amsalem de Ronit şi Schlomi Elkabetz, coprodus de către Franţa, Germania şi Israel a fost selectat pentru competiţie la compartimentul Quinzaine des Réalisateurs.
Fondul Eurimages îşi celebrează cea de-a 25-a aniversare la Festivalul de la Cannes care onorează cinematografia europeană pe parcursul a mai mulţi ani. Începând cu 1989, cel puţin 7 Palmes d’Or au recompensat filmele susţinute de Eurimages: Underground  de Emir Kusturica în 1995, L’éternité şi Un jour de Theo Angelopoulos în 1998, Dancer in the Dark de Lars von Trier în 2000, L’enfant de fraţii Dardenne în 2005, Le ruban blanc de Michael Haneke în 2009, Amour de Michael Haneke în 2012 şi La Vie d'Adèle - Chapitres 1 et 2 de Abdellatif Kechiche în 2013. 
Fondul european de sprijin pentru coproducţia de opere cinematografice (Eurimages) a fost creat în 1989 ca Acord parţial al Consiliului Europei pentru coproducţia, distribuţia şi prezentarea operelor cinematografice europene.

De la crearea sa EURIMAGES a susţinut 1579 de coproducţii europene cu o valoare de peste 149 milioane de euro.


06.05.2014

Miniştrii de Externe dn statele membre ale Consiliului Europei se reunesc la Viena


Sebastian Kurz, Ministerul de Externe al Austriei şi Preşedintele Comitetului de Miniştri, conduce reuniunea. Agenda adoptată de către miniştri la deschiderea sesiunea cuprinde mai multe subiecte:

Valorile Consiliului Europei şi stabilitatea în Europa: provocările actuale
a. Situaţia democraţiei, drepturilor omului şi a statului de drept în Europa - raportul Secretarului General al Consiliului Europei
b. Criza actuală din Europa
Asigurarea eficienţei continue a sistemului Convenţiei europene a drepturilor omului
Cooperarea cu Uniunea Europeană
Politica Consiliului Europei faţă de regiunile din vecinătate

Şedinţa de dimineaţă va fi urmată de o reuniune neoficială, în cadrul căreia miniştrii vor discuta despre situaţia din Ucraina.

La încheierea sesiunii, Sebastian Kurz va prezenta bilanţul Preşedinţiei Austriei pe parcusul ultimelor şase luni şi Elmar Mammadyarov, Ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan, va prezenta priorităţile preşedinţiei ţării sale care va începe la 14 mai.

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, va participa din partea Republicii Moldova la sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. 


06.05.2014

Moldova a ratificat Protocolul nr. 15 de modificare a CEDO.

Prezentul protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează după expirarea perioadei de trei luni de la data la care toate părţile contractante la Convenţie îşi vor fi exprimat consimţământul de a fi legate prin Protocol, conform articolul 6.

Detalii

05.05.2014

Cu ocazia Zilei Europei, Consiliul Europei a lansat prima carte electronică interactivă privind istoria europeană comună

Publicaţia Shared histories for a Europe without dividing lines (Istorii împărtăşite pentru o Europă fără linii de demarcaţie) este un instrument de predare a istoriei europene globale pentru învăţători, formatorii de învăţători şi autorii programelor de studiu, precum şi pentru elevii şi familiile lor. Cele 900 de pagini ale cărţii electronice cuprind instrumente de navigare la mare viteză care pot fi aplicate de la orice aparat: tabletă, telefon sau computer. Publicaţia se axează pe aspectele istoriei care au un impact asupra întregului continent - patrimoniul comun al Europei, şi propune unităţi de predare şi învăţare pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, 11-14 ani şi 5-18 ani şi pentru învăţătorii-stagiari. 
Publicaţia este disponibilă gratuit începând cu data de 5 mai, în limba engleză, cu unele elemente în franceză. Guvernele sunt invitate să susţină financiar traducerea cărţii electronice în limbile naţionale.