Faceți căutări pe acest blog

A 10-a aniversare a reunificării Europei

Drapelele celor 28 de state membre ale Uniunii EuropeneData de 1 mai 2014 marchează cea de-a 10-a aniversare a celei mai mari extinderi din istoria UE, care a făcut posibilă aderarea a nu mai puțin de 10 noi state membre, majoritatea din Europa Centrală și de Est.

„Uniți, contăm mai mult pe scena internațională; uniți, avem mai multe șanse nu doar să ne apărăm interesele, ci și să ne promovăm valorile”, a declarat președintele Comisiei, José Manuel Barroso, cu ocazia acestei aniversări istorice.
La rândul său, comisarul pentru extindere, Štefan Füle, a afirmat că „aderarea a 10 state membre, la 1 mai 2004, ne-a adus tuturor mai multă stabilitate, securitate și prosperitate. Acest proces a reîntregit continentul, punând capăt divizării artificiale instaurate în timpul războiului rece”.

Extinderea UE către țările din Europa de Est a consolidat democrația, libertatea și statul de drept pentru multe popoare care au fost nevoite să trăiască în spatele Cortinei de fier. Aderarea la Uniunea Europeană a fost un semn de speranță într-un viitor mai bun pentru milioane de oameni.

După zece ani, Europa este mai puternică, mai bogată și mai sigură, pe plan politic, economic și cultural. Datorită extinderii, UE a devenit cea mai mare piață unică din lume. Intensificarea schimburilor comerciale între statele membre înseamnă locuri de muncă, investiții și creștere economică. De asemenea, extinderea a consolidat influența Europei pe scena mondială. O Uniune formată din 500 de milioane de cetățeni are un cuvânt mai greu de spus în întreaga lume.

Mai mult