Faceți căutări pe acest blog

BV: EUROMONITOR - Raport trimestrial de monitorizare a progresului în implementarea PAUEM în perioada ianuarie-martie 2014

DESCARCATI  rom eng
 
Rapoarte Euromonitor (2005-2014)

Euromonitorul este un produs elaborat trimestrial în scopul informării și stimulării participării active a publicului în dezbaterile legate de procesul de integrare europeană. Raportul este fundamentat pe evaluarea progresului înregistrat de autorități, problemele și oportunitățile procesului de integrare la toate nivelele de politici prioritare. Monitorizarea progresului este bazată pe o metodologie special elaborată, iar rezultatele acesteia sunt prezentate publicului larg într-o manieră accesibilă și atractivă.

Raportul trimestrial este structurat pe 28 de domenii, în cadrul carora sunt prezentate evoluţiile perioadei monitorizate, este evaluat impactul acţiunilor intreprinse şi identificate probleme majore.

Cel mai vizibil progres a avut loc în domeniul Circulaţiei persoanelor inclusiv circulaţia muncitorilor şi coordonarea asigurărilor sociale. Astfel, a intrat în vigoare, la 28 aprilie 2014,  eliminarea regimului de vize pentru călătoriile în țările Schengen pentru 30 de țări. În același timp, există riscuri legate de cazurile de corupție în cadrul instituțiilor de stat și folosirea liberalizării vizelor în scopul angajării ulterioare în Europa. 

La capitolul Aspecte sanitare și fitosanitare, au fost inițiate negocieri asupra unui acord cu Rusia privind siguranța produselor de origine vegetală. Acesta prevede ca Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) să sporească calitatea şi inofensivitatea produselor exportate în Rusia. Totuși, trebuie asigurată infrastructura de testare și certificare a produselor de origine animală, precum și procesul de producție corespunzător cu standardele europene. Ca urmare, această producție va deveni competitivă pentru a putea fi comercializată pe piața comunitară, dar și pe alte piețe externe.

Evenimentul-cheie în domeniul Politicilor macroeconomice și macrofinanciare a constituit adoptarea Programului 

„Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2014-2016)”, care presupune o creștere a surselor de finanțare externe, în detrimentul celor interne, care vor constitui 86,5% din sursele de finanţării datorii de stat. Menționăm în acest context și mărirea riscurilor de finanțare a deficitului bugetar, care se reflectă prin menţinerea deficitului la 2,4% din PIB și mărirea cotei datoriei externe peste 80% din sursele împrumutate.

La capitolul Justiție, reforma Procuraturii și uniformizarea codului de etică rămân restante, iar testarea la poligraf a judecătorilor şi procurorilor, care urmează a fi aplicată cel târziu din 01.01.2015, ar putea să rămână nerealizată. La capitolul progrese, remarcăm progresele în implementarea E-Justiției, unde s-a asigurat utilizarea utilizării sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor (PIGD) şi înregistrării audio a şedinţelor de judecată, posibilă datorită suportului logistic și financiar al USAID. De asemenea, o realizare importantă a constituit adoptarea Legii privind Testarea Integrităţii Profesionale.

Din păcate, evoluțiile în Soluționarea conflictului transnistrean au fost subminate de acţiunile unilaterale ale autorităţilor transnistrene, îndreptate împotriva pacificatorilor moldoveni şi a şcolilor din regiune cu predare în limba română.