Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Aprilie 2014



Martie 2014
Februarie 2014
Ianuarie 2014
Arhiva 2011-2013








 29.04.2014

Conferinţa CORLEAP

Descentralizarea competențelor este, pe lângă cooperarea teritorială și consolidarea capacităților, unul dintre cele trei domenii tematice prioritare ale planului de acțiune politică CORLEAP în regiunea Parteneriatului estic pentru 2014-2015.

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă , a ţinut un discurs, în calitatea sa de co-preşedinte al CORLEAP, Dorin Chirtoacă a solicitat ca relaţiile Republicii Moldova cu UE, dar şi a  celorlalte state din Parteneriatul Estic să fie aprofundate şi să se accepte ca ţara noastră să adere la UE, devenind stat cu drepturi depline.
 
Detalii  (rom) (eng)

28.04.2014

Fără vize în UE!

Prim-minstrul Iurie Leancă, Președintele Parlamentului Igor Corman, şeful Delegaţiei UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, și eurodeputatul Monica Macovei au adresat mesaje de felicitare cetățenilor moldoveni în cadrul unui briefing comun de presă organizat la Aeroportul Internațional Chișinău.

Șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a felicitat Republica Moldova pentru faptul că este prima țară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de regimul liberalizat de vize. „La fel, doresc să felicit Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea cu succes a reformelor. Subliniez faptul că la trecerea peste hotar cetățenilor Republicii Moldova nu li se solicită documente suplimentare decât altor țări care beneficiază de regimul liberalizat de vize”.

Commissioner Malmstrom on visa-free travel for the citizens of the Republic of Moldova 
Ghidul tău pentru LIBERA CIRCULAȚIE ÎN SPAȚIUL EUROPEAN 

 24-25 .04.2014


 Celebrarea  celei de-a 5 -a aniversări de la lansarea Summit-ului Parteneriatului Estic la Praga

 La 25 aprilie 2014, la Czernin Palace (Praga, Cehia) are loc o conferinţă de celebrare a celei de-a 5 -a aniversări de la lansarea Summit-ului Parteneriatului Estic la Praga şi de marcare a viitoarelor acţiuni.

Republica Moldova este reprezentată la acest for de către o delegaţie oficială conducă de Preşedintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti.Din delegaţie mai fac parte consilieri prezidențiali, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, și vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Demian Caraseni.



22-24.04.2014


Colegiul Europei contribuie la pregătirea specialiştilor în domeniul întegrării europene



În perioada 22-24 aprilie, la Chişinău are loc Comisia Naţională de Selecţie a candidaţilor pentru bursele de master oferite de Comisia Europeană ţărilor din cadrul Parteneriatul Estic.

Începând din acest an, la desfăşurarea procesului de selecţie a viitorilor studenţi participă şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, în parteneriat cu Colegiul Europei. În context, la Chişinău sunt organizate în premieră interviurile din cadrul etapei finale de selecţie a candidaţilor din R. Moldova, care anterior se desfăşurau la Bruges (Belgia) sau Natolin (Polonia).

Detalii
Prezentarea Colegiului Europei la CPESC
 17.04.2014

Parlamentul European recunoaşte perspectiva RM de a deveni membru al UE

Rezoluția Parlamentului European reafirmă perspectiva europeană a Moldovei şi menţionează că Moldova poate cere să devină membru ale Uniunii, cu condiția să adere la principiile democrației, să respecte libertățile fundamentale, drepturile omului și drepturile minorităților și să asigure un stat de drept;

Rezoluţia adoptată în plenul Parlamentului European a inclus propunerile eurodeputatului Monica Macovei , care au fost preluate de Grupul Partidului Popular European (PPE).


15.04.2014

 Reforme Inclusive şi Dialog Democratic - „INSPIRED" pentru Moldova

INSPIRED" este un Program Integrat de Suport pentru Reforme Inclusive şi Dialog Democratic din care fac parte ex-preşedinţii Poloniei, Alexander Kwasniewski, al Serbiei, Boris Tadic şi cel al  Albaniei, Rexhep Meidani, precum şi fostul deputat în Parlamentul European şi preşedinte al Comisiei pentru relaţii externe, Jan Marinus Wiersma.

Programul este pus în aplicare în  RM de către Parteneriatul European pentru Democraţie în cooperare cu Fundaţia Est-Europeană şi susţinut de Uniunea Europeană și contribuie la dezvoltarea culturii de dialog democratic bazat pe principiile pluralismului politic, la incluziunea şi participarea societăţii civile în procesul decizional şi realizarea politicilor statului în diverse domenii.  Detalii


14.04/2014


Facilitatea de vecinătate pentru societatea civilă  -  Acţiuni regionale  - 4.900.000 EURO pentru ţările din Vecinătatea Estică 

Obiectivul special al acestui Apel pentru propuneri: Consolidarea capacităţii organizațiilor societății civile din țările partenere din Vecinătatea UE  astfel încât să permită ameliorarea angajării ONGurilor în procese de elaborare a politicilor și dialog politic, rolului lor în calitate de câine de pază și actori ai monitorizării, reprezentativitatea lor și legătura cu circumscripțiile .

Prezentul Apel de propuneri este împărțit în trei loturi :Lotul 1, relevant pentru Moldova,  cuprinde țările din Vecinătatea Estică (Armenia , Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina ) .Lotul are drept scop de a contribui la dezvoltarea capacităților individuale, a organizaţiei şi la nivel sectorial /de rețea, cu un accent special pe nivelul de organizare.


Termenul limită pentru înaintarea Concepţiei – 4 iunie 2014
Detalii (rom) (eng)



11.04.2014

Conferința privind investițiile în Republica Moldova

 la 12 iunie 2014 cu participarea președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso

Conferința se va axa pe activitățile de întreprinzător și de investiții în Republica Moldova deoarece experiența  altor țări europene demonstrează beneficiile economice impunatoare si de termen lung pe care acordul le va aduce.

Principalul aport  al conferintei pentru investitorii din Republica Moldova il vor aduce discuțiile privind termenii practici ai AA / DCFTA pentru afacerile lor. Conferința va furniza, de asemenea, oportunități pentru întreprinderi pentru a se prezenta și pentru a-si promova produsele și serviciile lor. Instituțiile financiare internaționale și organizațiile de sprijin pentru întreprinderi vor oferi, de asemenea, participanților  informații despre activitățile lor în Republica Moldova.

Detalii (rom)  (eng)

10.04.2014

Facilitatea de vecinătate pentru societatea civilă: Apel pentru propuneri de proiecte
în cadrul Instrumentului european de vecinătate


 Obiectivul special al acestui Apel pentru propuneri este combaterea corupţiei:
- susţinerea şi monitorizarea implementării Strategiei Naţionale Anti-Corupţie
- promovarea transparenţei în procesul politic în Moldova
- promovarea transparenţei bugetare şi politice
- consolidarea implicării actorilor societăţii civile în dialogul politic şi în monitorizarea implementării reformelor în sectorul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.

Suma totală orientativă disponibilă pentru această cerere de propuneri este de 450.000 EUR în cadrul liniei bugetare 19.08.01.03 (Instrumentul european pentru vecinătate şi parteneritat   - ENPI).

 Termenul limită pentru înaintarea Concepţiei - 9 iulie 2014

 Detalii  (eng)  (rom)


 09.04.2014



Apel pentru un tender, lansat in cadrul  Instrumentului european pentru democratie si drepturile omului
  

Obiectivul global al acestui Apel pentru propuneri de proiecte este de a contribui la consolidarea rolului societății civile în promovarea drepturilor omului, egalitatatii, transparenței  și a reformelor democratice în Republica Moldova
Suma totală orientativă disponibilă pentru această cerere de propuneri este de 1.000.000 EUR în cadrul liniei bugetare 19.04.01 (Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului - IEDDO).Termenul limită pentru depunerea Conceptului: 08 iulie 2014

Detalii (eng ) (rom) 


08.04.2014



Reprezentanţii misiunii au apreciat progresele înregistrate de RM privind realizarea angajamentelor în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice şi transpunerea legislaţiei naţionale la aquis-ul UE, exprimându-şi, totodată, disponibilitatea de a oferi şi în continuare expertiza şi suportul necesar pentru a înainta pe agenda stabilită de integrare pe piaţa energetică europeană, inclusiv pe partea de consolidare a capacităţii instituţionale.



08.04.2014

 Acordul de Comerţ Liber RM – UE nu intră în contradicţie cu Acordul de liber schimb cu CSI 

Moldova a prezentat informaţii despre lipsa prejudicierii oricărui dintre regimurile prevăzute de cele două Acorduri. în cadrul consultărilor bilaterale cu partea rusă  Astfel, după intrarea în vigoare a ZLSAC, Republica Moldova va putea avea concomitent şi identic regim comercial facilitat cu ambele piețe de importanţă strategică.

Delegaţia RM, prin argumente concludente, a demonstrat că temerile părţii ruse privind impactul defavorabil al creării ZLSAC asupra ulterioarelor relaţii bilaterale sunt nefondate. În acest sens, Acordul vizat impune un şir de măsuri sanitare şi fitosanitare, modernizarea standardelor şi reglementărilor tehnice conforme pieţei comunitare şi acestea vor asigura calitatea înaltă a tuturor produselor exportate, inclusiv spre spaţiul CSI. În acelaşi context, eliminarea restricţiilor cantitative pe piaţa UE, precum şi procesul de reducere/anulare a taxelor vamale la import şi export, presupune noi perspective, constituind un stimul şi pentru investitorii străini, cuprinzîndu-i şi pe cei din CSI.


08-09.2014

Calificări profesionale mai bune in rezultatul reformelor sistemului de calificări profesionale în ţările partenere ETF

Fundația Europeană de Formare (FEF) organizează o conferință internațională privind sistemele de calificare pentru a discuta despre rezultatele  unui studiu recent realizat de catre ETF la  această temă și asistenta pentru țările partenere in reforma sistemelor de educație ajustate  la nevoile pieței forței de muncă.

Evenimentul are drept scop să contribuie la reforma în sistemul calificărilor si de a gasi  răspuns  la câteva întrebări practice. Cum pot reformele avansa de la proiecte  pilot și măsuri ad-hoc, cum ar fi standardele  determinate de donatori, pentru calificări noi, la nivel național? Cum pot partenerii sociali și alte părți interesate sa fie angajate? Cum putem face calificările mai transparente și mai portabile și accesibile pentru individ?

Detalii (eng)  (rom)

08.04.2014

descarcati
Publicarea Deciziei de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM în Jurnalul Oficial al UE

marchează ultima etapă procedurală înaintea intrării efective în vigoare a acesteia, la 28 aprilie 2014



 07.04.2014

Cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Academiilor Dunărene (DAC)

Evenimentul a întrunit conducerea Academiilor de Ştiinţe din regiunea Dunării, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai comunităţii ştiinţifice ale statelor din regiune, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ambasadori, membri ai Guvernului RM.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Tatiana Potîng a subliniat importanţa convocării înaltului for academic şi şi-a exprimat gratitudinea faţă de Comisia Europeană pentru suportul acordat Regiunii Dunării. „Cele 42 de acorduri bilaterale şi 5 programe de cercetare comună ale Academiei noastre sunt în sinergie cu acţiunile de integrare ale Guvernului Republicii Moldova. Apreciem faptul că AŞM este activă în Parteneriatul  Estic şi din ce în ce mai vizibilă în cadrul UE" - a specificat Viceprim - ministrul.


04.04.2014
Intensificarea implementării în RM a standardelor europene cu sustinerea CENELECA

Institutul Naţional de Standardizare (INS) al Republicii Moldova a aderat la CENELEC, cu statut de membru afiliat, în baza deciziei adoptate în cadrul Asambleei Generale a membrilor CENELEC

Statutul de membru-afiliat al CENELEC permite Comitetelor Naționale din țările eligibile posibilitatea de a participa în comitetele tehnice CENELEC (CTS), în calitate de observatori. Atunci când un afiliat alege să participe într-un anumit CT, acesta este obligat să accepte și să pună în aplicare orice Standarde Europene (ENS), care sunt elaborate și adoptate de CT în cauză.
 
Membrii-afiliati ai CENELEC au, de asemenea, acces nelimitat la textele standardelor CENELEC, pe care le pot adopta în calitate de standarde naționale. Adoptarea normelor europene permite acestor țări sporirea schimburilor lor comerciale cu piața unică europeană.


Detalii (eng) (rom)


04.04.2014
  
Programul PARE 1+1 a finantat 58 de intreprinderi noi din Moldova

Comitetul de supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat astăzi finanțarea a 58 de proiecte investiționale în sumă de 11,3 milioane lei.  În cadrul Programului pot beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 200 de mii de lei migranții moldoveni reveniți acasă sau rudele lor de gradul I, care investesc într-o afacere cel puțin 200 de mii de lei.

Suma investițiilor atrase de la migranți în cadrul apelului de proiecte desfășurat în primul trimestru 2014 este de 49,5 milioane lei, astfel un leu investit de stat generează investiții private de 4,4 lei. În cadrul apelului de proiecte curent au fost depuse 59 de cereri de finanțare, dintre care 36 reprezintă „start up”-uri, 61% din beneficiari au până la 35 de ani, iar 20% sunt femei. Detalii

3.04.2014

Decizia privind eliminarea vizelor pentru moldoveni SEMNATĂ !



Astăzi, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și ministrul adjunct de externe al Greciei, Dimitris Kourkoulas au semnat modificarea Regulamentului 539/2001, pentru a permite transferul Republicii Moldova în lista țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de obligativitatea vizei. Semnarea de astăzi este pasul oficial FINAL ÎN cadrul procedurii.


Eliminarea vizelor de scurtă ședere in zona Schengen  se va aplica pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin un pașaport biometric, de la 28 aprilie (20 de zile de la publicarea regulamentului revizuit în Jurnalul Oficial al UE).  Acordului de facilitare a vizelor va continua să se aplice pentru deținătorii de documente de călătorie non-biometrice.


Mai mult (rom ) (eng)


1.04.2014


UE decis să lanseze măsuri sporite de asistenţă pentru Moldova


În contextul creşterii presiunilor regionale asupra Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, precum și a  îndeplinii promisiunii de a coordona asistență internațională pentru Ucraina, Comisia Europeană a convenit cu Instituţiile Financiare Internaţionale, în prezenţa Comisarului UE, Štefan Füle, să lanseze măsuri sporite de asistenţă pentru Moldova, Ucraina şi Georgia.

Măsurile preconizate vor sprijini punerea în aplicare a acordurilor de asociere, inclusiv a unor zone de liber schimb aprofundat, care au fost semnate sau care urmează a fi semnate în  scurt timp între UE și Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Proiectele de investiții prioritare pentru cele trei țări se vor baza pe  o combinaţie de fonduri, subvenții și împrumuturi, oferite de diferiți actori.

Detalii (rom)  (eng) 

1.04.2014

Acord de cooperare între CoE şi  Comisia Europeană cu privire la drepturile omului, democraţie şi statul de drept

Acordul va permite celor două organizații să implementeze noi modalități de cooperare cu scopul de a lucra împreună într-un mod mai strategic și axat pe rezultate care să ajute la promovarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în UE extinsă și Regiunile sale din vecinătate în baza Convențiilor internaționale cu caracter obligatori elaborate de Consiliului Europei, organismele de monitorizare și programele de asistență ale Consiliului Europei..

Mai mult   eng    rom
Declaraţia de intenţie Consiliul Europei/Comisia Europeană (eng)