Orice femeie are dreptul la o viaţă fără violenţă
Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice va intra în vigoare la 1 august 2014, după ce Andora a devenit cel de-al 10-lea stat care a ratificat-o.
Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a salutat intrarea în vigoare a convenţiei, subliniind modul în care aceasta generează o unitate între reforma justiţiei, asistenţa victimelor şi monitorizarea eradicării violenţei împotriva femeilor.
Intrarea în vigoare a convenţiei este prevăzută pentru 1 august, pentru ca guvernele să dispună de timpul necesar pentru a adopta măsurile administrative necesare punerii sale în aplicare. În prezent, tratatul este ratificat de către următoarele ţări : Albania, Andora, Austria, Bosnia-Herţegovina, Italia, Muntenegru, Portugalia, Serbia, Spania, Turcia, Danemarca.
Detalii
Pliant despre Convenţia CoE (rom)
23.04.2014
Crearea unui nou mecanism naţional de examinare a plângerilor ce vizează încălcarea CEDO
În vederea garantării la nivel naţional a dreptului la un recurs efectiv, prevăzut de art. 13 din Convenţia Europeană pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, Ministerul Justiţiei a iniţiat procesul de elaborare a cadrului normativ necesar creării unui mecanism investit cu competenţa de a examina plîngerile individuale ce vizează pretinse încălcări ale Convenţiei, pînă la adresarea la Curtea Europeană.
Detalii
23.04.2014
Prelungirea termenului de delegare a juriştilor secunzi la CEDO
La solicitarea adresată Ministerului Justiţiei de către Grefierul-şef al CEDO, Erik Fribergh, Guvernul Republicii Moldova a prelungit mandatul celor trei jurişti secunzi delegaţi la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Detaliat
22.04.2014
CEDO şi-a pronunţat hotărârile în două cauze împotriva Republicii Moldova
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat hotărârea camerei sale în cauza Gavriliţă împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 22741/06) şi în cauza Tripăduş împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 34382/07).
În hotărârea Camerei, pronunţată în cauza Gavriliţă împotriva Republicii Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a constatat, în unanimitate, că a avut loc încălcarea articolului 3 al CEDO (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) şi încălcarea articolului 5 § 1 (dreptul la libertate şi siguranţă) în privinţa lui Victor Gavriliţă. Curtea a stabilit că Republica Moldova trebuie să achite 9 000 euro lui Vasile Gavriliţă şi 10 000 euro lui Victor Gavriliţă pentru prejudiciul moral şi 140 euro ambilor reclamanţi pentru costuri şi cheltuieli.
În cauza Tripăduş împotriva Republicii Moldova, Curtea a stabilit încălcarea articolului 5 § 4 şi a acordat reclamantului 2 000 euro pentru reparaţia prejudiciului moral şi 2 000 pentru costuri şi cheltuieli.
- Hotărârea CEDO în cauza Tripăduş împotriva Republicii Moldova
- Hotărârea CEDO în cauza Gavriliţă împotriva Republicii Moldova
16.04.2014
Europa se află în cea mai profundă criză a drepturilor omului după războiul rece
În toată Europa persistă încălcări grave ale drepturilor omului, printre care corupţia, traficul de fiinţe umane, rasismul şi discriminarea, menţionază într-un nou raport Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. În multe ţări, şomajul şi sărăcia alimentează manifestările de extremism şi conflictele. Acest raport constituie prima analiză consolidată a drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept în Europa, în baza observaţiilor organelor de monitorizare ale Consiliului Europei.
Detalii
15.04.2014
Încălcarea dreptului la respectarea vieţii private
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notificat în scris hotărârea sa în cauza Radu împotriva Republicii Moldova (nr. 50073/07).
Reclamanta, Liliana Radu, s-a născut în 1969 şi locuieşte la Chişinău. Cauza vizează plângerea reclamantei despre faptul că un spital de stat a divulgat patronului său informaţii medicale despre starea sănătăţii sale. Ea a activat în calitate de lector la Academia de Poliţia şi în august 2003, însărcinată cu gemeni, a fost spitalizată timp de două săptămâni din cauza riscului de a pierde sarcina. Ea a prezentat la locul de muncă cerficiatul medical. Cu toate acestea, Academia de Poliţie a solicitat informaţii suplimentare de la spital, în ceea ce priveşte concediul ei medical, şi a primit în noiembrie 2003 un răspuns, în care erau oferite mai multe informatii despre sarcina ei, starea de sănătate şi tratament care i-a fost aplicat. Informaţia a fost răspândită pe larg la locul de muncă al doamnei Radu şi, la scurt timp după aceea, ea a avut un avort spontan din cauza stresului. Ea a introdus o acţiune împotriva spitalului şi a Academiei de Poliţie solicitând despăgubiri pentru încălcarea dreptului său la viaţă privată. Acţiunea sa a fost respinsă în mai 2007 de către Curtea Supremă de Justiţie, deoarece a considerat că spitalul a avut dreptul de a divulga informaţiile solicitate de patronul doamnei Radu.
Invocând articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie), doamna Radu s-a plâns de dezvăluirea de către spital a informaţiilor sensibile despre starea sănătăţii sale angajatorului.
Curtea a stabilit încălcarea articolului 8 al CEDO şi a acordat reclamantei 4.500 EUR pentru prejudiciul moral cauzat şi 1.440 EUR – pentru costuri şi cheltuieli.
Hotărârea CEDO în cauza Radu împotriva Republicii Moldova (nr. 50073/07) (eng)
08.04.2014
O Companie britanică a câştigat la CEDO un proces împotriva Moldovei
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notificat în scris hotărârea sa în cauza Kenzie Global Limited Ltd împotriva Republicii Moldova şi hotărârea în cauza Eugenia şi Doina Duca împotriva Republicii Moldova.
Kenzie Global Limited Ltd împotriva Republicii Moldova (nr. 287/07)
Compania reclamantă, Kenzie Global Limited Ltd, a fost înregistrată în Regatul Unit. În octombrie 2005, aceasta a încheiat un acord cu o altă companie înregistrată în Moldova cu privire la o datorie. Cauza vzează plângerea companiei reclamante că u a fost citată la audierea din noiembrie 2006 din faţa Curţii Supreme de Justiţie din Moldova în cadrul procesului legat de insolvabilitate. De asemenea, compania reclamantă a pretins că a suportat daune după ce a pierdut cazul şi a fost exclusă de pe lista creditorilor din cadrul procesului legat de insolvabilitate. Compania reclamantă a invocat articolul 6 § 1 (accesul la justiţie) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii).
Curtea a constatat, în uninamitate, încălcarea articolului 6, dreptul la un process echitabil şi a acordat 3.600 de euro în calitate de prejudiciu moral și 1.500 de euro pentru costuri și cheltuieli.
Eugenia şi Doina Duca împotriva Republicii Moldova (nr. 75/07)
Reclamantele, Eugenia Duca, şi fiica sa, Doina Duca, s-au născut în 153 şi, respectiv, în 1975, şi locuiesc în Chişinău. Reclamantele s-au plâns la Curtea despre anularea, în noiembrie 2006, a unei hotărâri definitive în favoarea lor emisă în septembrie 1999 cu privire la un litigiu despre deţinerea acţiunilor unei companii. În rezultat, Doina Luca a pierdut toate acţiunile (94.46%) companiei sale. În hotărârea sa principală din 3 martie 2009 Curtea a stabilit încălcarea Articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi a articolului 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii), constatând că anularea hotărârii în favoarea reclamantelor după şase ani de la data la care a devebit definitivă încalcă ambele principii ale securităţii juridice şi dreptul reclamantelor de a dispune paşnic de bunurile sale. Problema ce ţine de reparaţia echitabilă a fost examinată de către Curte în hotărârea sa din 8 aprilie 2014. Astfel, Curtea a acordat celei de-a doua reclamante 50.000 în calitate de prejudicii.
Sesiunea de primăvară a APCE
Prim-ministrul ucrainean, Arsenii
Iatseniouk, va ţine un discurs în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
(APCE) în cea de-a doua zi a sesiunii.de primăvară (7-11 aprilie 2014).
Pa parcursul săptămânii, Adunarea
va convoca o dezbatere urgentă cu privire la pericolele care ameninţă
funcţionarea instituţiilor democratice din Ucraina; ea va adopta, printre
altele, o decizie referitoare la o propunere de reexaminare, din motive
semnficiative, a împuternicirilor delegaţiei ruse, în contextul situaţiei din
Crimeea.
Printre alte subiecte incluse pe
agenda sesiunii, pot fi menţionate discursul Preşedintelui Austriei, o decizie
de acordare a statutului de partener pentru democraţie Parlamentului kirghiz ,
precum şi examinarea rapoartelor cu privire la prostituţie, traficul de fiinţe
umane şi sclavia modernă în Europa.
De asemenea, Adunarea va examina
raportul de activitate anual al Comisarului pentru drepturile omului şi va ţine
o dezbatere cu privire la protecţia securităţii internauţilor în spaţiul
cibernetic, precum şi dreptul de acces la Internet.
La sesiunea de primăvară participă şi delegaţia Republicii Moldova, condusă de condusă de Vicepreşedinta Legislativului, Liliana Palihovici, din care mai fac parte deputaţii Ana Guţu, Preşedinta Comisiei politică externă şi integrare europeană, Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi şi Grigore Petrenco.
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova va avea întrevederi cu Preşedinta APCE, Anne Brasseur şi cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova, Lise Christoffersen şi Piotr Wach.
La sesiunea de primăvară participă şi delegaţia Republicii Moldova, condusă de condusă de Vicepreşedinta Legislativului, Liliana Palihovici, din care mai fac parte deputaţii Ana Guţu, Preşedinta Comisiei politică externă şi integrare europeană, Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi şi Grigore Petrenco.
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova va avea întrevederi cu Preşedinta APCE, Anne Brasseur şi cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova, Lise Christoffersen şi Piotr Wach.
03.04.2014
Consolidarea statului de drept în Europa
În perioada 3-4 aprilie 2014, la Innsbruck (Austria), se desfăşoară Conferinţa academică cu genericul: „Consolidarea statului de drept în Europa – de la concept comun la mecanism de implementare”.
Obiectivul conferinţei constă în lansarea dezbaterilor pe marginea elementelor de bază ale principiului european comun al statului de drept, dar şi măsurilor aferente implementării acestui principiu în statele membre, precum şi implicaţiile instituţionale.
Detalii
01.04.2014
Acord de cooperare între CoE şi UE cu privire la drepturile omului, democraţie şi statul de drept
La Bruxelles, Comisarul UE pentru Extindere şi Politică de
Vecinătate, Štefan Füle, şi Secretarul General al Consiliului Europei,
Thorbjørn Jagland, au semnat o „Declaraţie de intenţie” care stabileşte
un nou cadru pentru cooperare în UE Extinsă şi Regiunile din Vecinătate
pentru perioada 2014-2020.