Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Iulie 2015

22.07.2015

Comemorarea victimelor crimelor motivate de ură

Activitştii şi susţinătorii Mişcării împotriva Discursului motivat de ură, lansată de Consiliului Europei, au iniţiat o petiţie către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru a declara ziua de 22 iulie – Ziua Europeană a victimelor crimelor motivate de ură, ziua în care au avut loc atacurile teroriste de la Oslo şi Utøya din Norvegia. Scopul este de a stabili o Zi Europeană la 22 iulie ca o modalitate de recunoaştere a problemei crimelor motivate de ură în Europa, de a oferi posibilitatea de a se exprima victimelor şi altor persoane vizate, de a exprima solidaritatea şi de a reafirma angajamentul de monitorizare, de consolidare a legislaţiei şi de educaţie şi conştientizare, astfel încât asemenea crime să fie condamnate şi prevenite. Iniţiativa a fost susţinută de Grupul de Susţinere a Victimelor din 22 iulie, Parlamentul Norvegiei şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

la 22 iulie 2015, după ceremonia de comemorare de la Oslo a victimelor atacurilor teroriste de la 22 iulie 2011, Anne Brasseur, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi Speakerul Parlamentului norvegian, Olemic Thommessen, au făcut un Apel pentru declararea zilei de 22 iulie – Ziua Europeană a victimelor crimelor motivate de ură. 

Detalii

21.07.2015

Hotărârea CEDO în cauza DONPRUT SRL împotriva Republicii Moldova 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat hotărârea sa în cauza DONPRUT SRL împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 45504/09). Compania reclamantă, Donprut S.r.l. este o companie de prestare a serviciilor de taximetrie, care s-a plâns la Curte despre faptul că şi-a încetat activitatea din cauza retragerii licenţei. Compania reclamantă a susţinut că sancţiunea aplicată ar fi fost disproporţionată fiind încălcat dreptul de proprietate al companiei. Aceasta a menţionat că nouăzeci de angajaţi ai societăţii au pierdut locurile de muncă ca urmare a măsurii aplicate şi că societatea a suferit pierderi de aproximativ 170,000 EURO.


15.07.2015

Lansarea unui nou proiect al Consiliului Europei în scopul consolidării statului de drept

La Chişinău a fost lansat un nou proiect al Consiliului Europei în scopul consolidării protecţiei drepturilor omului şi statului de drept, inclusiv implementarea efectivă a instrumentelor europene şi internaţionale în Republica Moldova.

Beneficiari direcţi ai proiectului sunt Ministerul Justiţiei (MJ), Procuratura Generală (PG), Instituţia Ombudsmanului şi Institutul Naţional al Justiţiei (INJ). Proiectul prevede îmbunătățirea capacităților instituțiilor de drept şi ajustarea legislației din domeniul justiției penale la standardele europene, oferirea sprijinului necesar pentru reformarea Procuraturii și dezvoltarea capacităților care vizează prevenirea și asigurarea măsurilor de remediere în cazurile de maltratare. În cadrul proiectului urmează să fie consiliați reprezentanți ai MJ și PG de către Consiliul Europei și Comisia de la Veneția în ceea ce privește procesul de reformă și în conformitate cu evaluările necesităților și planurilor de consolidare a capacităților. 

13.07.2015

Cea de-a 20-a aniversare de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei

Cu ocazia marcării celei de-a 20-a aniversări de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, Prim-ministrul interimar Natalia Gherman a adresat un mesaj Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, în care a menţionat importanţa susţinerii și expertizei Consiliului Europei în procesul de transformare şi asigurare a statului de drept, democrației și drepturilor omului în republica Moldova.

De asemenea, cu această ocazie la Chişinău a fost lansat un timbru poştal aniversar. 



08.07.2015

Atelier de lucru privind crearea reţelei Emerald în Republica Moldova

Ministerul Mediului, în comun cu Proiectul Programului comun al Uniunii Europene – Consiliului Europei pentru crearea Rețelei Emerald al ariilor naturale protejate, a organizat Seminarul Naţional pentru crearea Reţelei Emerald în Republica Moldova”., în scopul consolidării informaţiilor științifice privind speciile de flora si fauna, dar si habitatelor naturale, în vederea includerii lor in Reţeaua Emerald din Republica Moldova în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Berna (1979).

Detalii
Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale în Europa (Convenţia de la Berna)

07.07.2015

Hotărârea CEDO în cauza Morari şi Spiridonov contra Republicii Moldova
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărîrea în cauza Morari şi Spiridonov c. Republicii Moldova (cererile nr. 4771/09 și nr. 7170/09). Cauza se referă la neexecutarea unor hotărîri judecătoreşti de acordare a spaţiului locativ de serviciu de către Consilul municipal Chișinău.

Detalii

02.07.2015


Vizita post-monitorizare a delegaţiei Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale

 Consiliul Europei continuă să urmărească evoluţiile din ţara noastră. În data de 2 iulie 2015, în Republica Moldova, a avut loc vizita misiunii de post-monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Delegația este alcătuită din Philippe Receveur (Elveția, PPE/CED), Raportor al Congresului privind democrația regională și Francis Lec (Franța, SOC), Raportor al Congresului privind democrația locală.

Misiunea are drept scop monitorizarea procesului de implementare a recomandărilor Congresului privind consolidarea democrației locale și regionale în Republica Moldova, făcute în februarie-martie 2012. În cadrul misiunii a fost analizată situaţia la zi şi au fost identificate soluţii eficiente, astfel încât implementarea reformei de descentralizare în Republica Moldova să cunoască un nou avânt. Raportori, împreună cu autoritățile naționale, vor elabora o foaie de parcurs, care va lua în considerare prioritățile, necesitățile guvernului și realitățile țării și care va fi transmisă oficial guvernului.

Semnarea și transmiterea oficială a acestei foi de parcurs va încheia procedura de post-monitorizare.