Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Septembrie 2015


 

 30.09.2016

BERD promovează securitatea lucrărilor de infrastructură în RM

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu mai multe companii și organizații ale societății civile din Marea Britanie, a livrat gratuit în Moldova dispozitive de localizare a cablurilor.
  Noile echipamente vor ajuta muncitorii din Moldova să evite pericolele datorate cablurilor subterane în timpul lucrărilor de excavare cu scopul reabilitării infrastructurii urbane.

Derran Williams, Consilier principal pe probleme de sănătate și siguranță în muncă al BERD, a menționat că în timp ce companiile de construcții din Moldova cunosc faptul că dispozitivele de localizare a cablurilor ajută la evitarea deteriorării cablurilor electrice și sporesc siguranța muncitorilor, acestea nu și le pot poate permite din cauza costurilor semnificative și, prin urmare, continuă să opereze cu un risc ridicat de electrocutare.
Detalii  eng   rom

28.09.2015

Transmiterea echipamentului modern pentru monitoringul apelor subterane

din cadrul Proiectului finanţat de UE " PROTECŢIA MEDIULUI A BAZINELOR RÂURILOR TRANSFRONTALIERE" către întreprinderea de Stat „Expediţia Hidrogeologică din Moldova" din subordinea Ministerului Mediului al Republicii Moldova. -

Pirkka Tapiola, șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat că bunurile transferate reprezintă suportul tehnic al Comisiei Europene prin intermediul proiectului regional UE EPIRB și reprezintă  echipament modern pentru monitorizarea apelor subterane prin implementarea proiectului pilot "Renovarea reţelei de monitoring al apelor subterane pentru identificarea factorilor ce influenţează asupra calităţii apelor subterane în bazinul râului Prut”, definit de către Planul de Gestionare al bazinului hidrografic al râului Prut.Proiectul are drept scop consolidarea acțiunilor în managementul durabil al  resurselor de apă din țările Parteneriatului de Est în sensul cooperării, cu referire la principiile Managementului Integrat al Resurselor de Apă (IWRM) și Directiva UE Cadru privind Apa (2000/60/EC).
 
 
 25.09.2015

Noaptea cercetătorilor europeni 

Evenimentul are loc graţie efortului Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi este menit să îmbine armonios excelenţa, imaginaţia, amuzamentul și interactivitatea.
NCE reprezintă un proiect de amploare şi este o componentă a Acţiunilor Marie Skłodowska-Curie, care fac parte din programul de cercetare al Uniunii Europene Orizont 2020.
Totodată, NCE este un eveniment unic pentru promovarea carierei în domeniul cercetării, care se desfăşoară concomitent în fiecare an, în câteva sute de oraşe europene, în ultima vineri a lunii septembrie. Iniţiativa a fost lansată în anul 2005, în 20 de oraşe din 15 ţări europene, evenimentul luând amploare de la an la an.

 23.09.2015

Lansarea proiectului SIGMA pentru evaluarea administrației publice din Republica Moldova. 


La eveniment au mai participat Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, şi Karen Hill, șeful SIGMA - program de asistenţă pentru consolidarea administrării şi managementului instituţiilor publice.
 Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a subliniat că reforma administrației publice este un moment important şi fundamental pentru Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană: „Am dori să încurajăm instituţiile publice din Republica Moldova, implicate în acest proces al cooperării cu echipa de experți SIGMA și Guvernul Republicii Moldova, să promoveze reforma administrației publice pentru o guvernare mai echitabilă și transparentă în țară”.

 SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management sau Susținerea Îmbunătățirii Sistemului de Guvernare și Management) este o inițiativă comună a Organizației pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (ODCE) și a Uniunii Europene (UE), finanțată în principal de către UE.
În aprilie 2015, Delegația UE în Chișinău a solicitat SIGMA să efectueze o revizuire și evaluare a administrației din Republica Moldova în baza metodologiei „măsurării de referință”   a SIGMA elaborată recent pentru țările IPA (Instrumentul de Asistență pentru Preaderare) în cadrul „Principiilor administrației publice”. Principiile și metodologia au fost elaborate de SIGMA în perioada 2013-2014 și cu succes testate în țările IPA în 2015.

 21 - 22.09.2015

 Prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM


Potrivit programului, membrii Comitetului urmează se întrunească în două sesiuni de lucru și vor fi salutați în deschiderea evenimentului de Copreședinții CPA UE-RM Andi Cristea și Vlad Filat.

În cadrul primei sesiuni va avea loc un schimb de opinii cu privire la relațiile dintre UE și Republica Moldova, evoluțiile politice recente din țara noastră, reforma justiției și măsurile anticorupție, respectarea drepturilor omului, situația din regiunea transnistreană și progresele negocierilor în formatul „5+2”, cooperarea regională a Republicii Moldova.

Pe ordinea de zi a celei de-a doua sesiuni a Comitetului figurează dezbateri cu privire la implementarea Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb, inclusiv în regiunea transnistreană, agenda de reforme a Republicii Moldova în domeniile social și economic, precum și chestiuni privind mobilitatea și managementului frontierei, cooperarea sectorială în domeniul energetic. 

 Detalii
Comisia parlamentară de asociere (CPA) UE-Moldova
 
 11.09.2015

Îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere RM-UE în vizorul ședinței comunea Guvernului şi Parlamentului


Prim-ministrul Valeriu Streleț, însoţit de vicepremieri şi Secretarul General al Guvernului, a participat la o şedinţă comună cu Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi alţi factori de decizie din Legislativ.

Un subiect aparte a fost dedicat măsurilor de sincronizare a agendelor Legislativului şi Executivului pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, în contextul în care pe 19 octombrie, la Chişinău, va avea loc şedinţa Consiliului de Asociere RM-UE.

Proiectele importante care trebuie aprobate vizează armonizarea legislaţiei în conformitate cu Acordul de Asociere, dezvoltarea sectorului energetic, Justiţia, Legea cu privire la Procuratură şi altele.


11.09.2015

România a acordat 100.000 euro Republicii Moldova 

 pentru instruirea consultanţilor privind sistemul european de asigurare a trasabilităţii produselor de origine animală.

Deschiderea oficială a Proiectului bilateral România – Republica Moldova „Întărirea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor” s-a desfăşurat la Chişinău, pe data de 11 septembrie 2015.

Ca urmare a semnării acordului tehnic între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, va fi demarată implementarea proiectului care are ca obiectiv instruirea de experţi pentru crearea şi implementarea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sănătăţii animalelor.

Colaborarea bilaterală între specialiştii celor două ţări se bucură de sprijinul susţinut al Ministerului de Externe şi al Ambasadei României în Republica Moldova şi se înscrie în suita de acţiuni prin care România sprijină Republica Moldova în parcursul ei pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

 11.09.2015

Campanie naţională de informare privind studiile europene

În cadrul sesiunilor „Information Day Erasmus+” cei care vor să obțină o bursă finanțată de Comisia Europeană vor avea posibilitatea să afle cum funcționează Programul UE pentru Educație, Formare, Tineret și Sport 2014-2020.

Echipa Oficiului Național Erasmus+ în Moldova va explica în detalii cum se aplică pentru o bursă de studii în Europa, care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să se țină cont în acest proces și va răspunde la toate întrebările tinerilor legate de Programul Erasmus+.

Campania de informare prevede întâlniri cu studenții la Chișinău (22 septembrie), Bălți (29 septembrie), Cahul și Comrat (17 septembrie).


10.09.2015


UE a  anunțat un nou pachet de susținere a cooperării regionale în cadrul Parteneriatului Estic în valoare de 64,5 mil. de euro

Aceasta va ajuta la implementarea diverselor acțiuni care vizează dezvoltarea locală durabilă, gestionarea apei, gestionarea frontierelor și susținerea societății civile. Noul suport este în conformitate cu prioritățile convenite la Summit-ul de la Riga al Parteneriatului Estic din mai 2015.  Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a menționat că ”o mai bună gestionare a mediului, a energiei și a resurselor de apă, precum și crearea de oportunități economice sunt esențiale pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii. Acest lucru va aduce beneficii țărilor partenere și UE, deopotrivă”.

  •  20 de milioane vor fi acordate pentru dezvoltarea municipală durabilă,
  • 23,5 mil. pentru realizarea inițiativei privind apa,
  •  5 mil. de euro pentru susținerea societății civile în promovarea reformelor și a schimbărilor democratice în țările Parteneriatului Estic, 
  •  iar 16 mil. de euro pentru susținerea activității Misiunii UE de Asistență la Frontieră între Moldova și Ucraina (EUBAM).

 Detalii  eng rom 

 09.09,2015

Ceremonia de decernarea a premiului UE pentru Patrimoniul Cultural

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat câştigătorii ediţiei 2015 ai premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural - Premiul Europa Nostra, considerat cel mai prestigios premiu European în domeniul patrimoniului. 
Printre laureații din acest an este şi Republica Moldova, reprezentată de Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor, prin proiectul demarat la începutul anului 2013 – „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”. Agenţia a primit acest premiu la categoria educare, training şi sensibilizare.
Proiectul este unul vast, care cuprinde toate activităţile Agenţiei pe parcursul a doi ani de activitate (2013-2014), toate acestea având drept scop promovarea atitudinii respectuoase faţă de patrimoniul ţării. Grupul ţintă au fost atât deţinătorii şi administratorii de monumente cât şi publicul larg.


 6.09.2015

Institutului Naţional de Cercetări Economice  i-a fost acordat,  LOGO-ul „EXCELENŢĂ ÎN CERCETARE”, 

de către DG pentru Cercetare al Comisiei Europene,  INCE, devenind primul institut din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova, căruia i-a fost conferit această certificare.

„Dar cel mai  important este faptul că prin acordarea acestui LOGO suntem credibili pentru potenţialii parteneri cu care am putea crea consorţii, pentru a participa la diverse proiecte de cercetare”, a concluzionat directorul INCE. Mai mult, prin obţinerea acestei certificări, partenerii din străinătate, au deplina încredere că instituţia cu care intenţionează să colaboreze a trecut deja un filtru şi este recomandată ca partener credibil de către Comisia Europeană,  iar această recunoaştere şi apreciere din partea Comisiei Europene va contribui esenţial la creşterea vizibilităţii INCE pe plan internaţional, deschizând noi oportunităţi de colaborare pe dimensiunea ştiinţifică.


4.09.2015


1- 2..09.2015 

BERD susţine dezvoltarea economică din Moldova 

O delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), condusă de Francis Malige, Director Executiv Regional pentru Europa de Est şi Caucaz, a vizitat Republica Moldova pentru a purta discuții la nivel înalt pe subiecte ce țin de cooperarea de viitor a BERD cu Republica Moldova. Din delegație au mai făcut parte Bruno Balvanera, Director BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, şi Julia Otto, Şefa Biroului BERD în Moldova.

În cadrul discuțiilor cu premierul, părțile au făcut un schimb de opinii privitor la dezvoltarea economică a Republicii Moldova, referindu-se în mod special la necesitatea ameliorării situaţiei în sistemul financiar-bancar, îmbunătăţirii climatului de afaceri, dar şi urgentării implementării proiectelor în sectorul energetic al ţării noastre. De asemenea, discuțiile s-au axat pe investițiile BERD în Republica Moldova, prioritățile sale strategice, dar și pe necesitatea urgentă de a reforma mediul investițional și de afaceri din țară.

Detalii eng rom