Faceți căutări pe acest blog

Euromonitor: Primele realizări și dificultăți în implementarea Acordului de Asociere UE - RM


descarcati
Raportul EUROMONITOR – Primele realizări și dificultăți în implementarea Acordului de Asociere UE-RM / Expert Grup, Adept - Ch., 2015. -  45 p.

 Raportul analizează angajamentele asumate de autorități în periaoda iulie 2014 - iulie 2015 în 23 domenii politice, 15 domenii ce țin de cooperarea economică și sectorială, și 10 domenii ce țin de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC). 
  • În ultimele 12 luni, au fost prevăzute 765 de acțiuni în cadrul Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Moldova-UE (AA). Din totalul acțiunilor planificate, 21% (161) au fost realizate, 68% (520) sunt în decurs de realizare, iar 11% (84) din acțiuni nu au fost realizate.
  • Principalele realizări în implementarea AA Moldova-UE includ 


 adoptarea și punerea în aplicare a Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și adoptarea unor amendamente la Codul Electoral care vor îmbunătăți raportarea financiară a partidelor în timpul alegerilor. Alte realizări includ diminuarea numărului de plângeri referitoare la tortură și creșterea procentuală a numărului de cauze penale remise cu rechizitoriu în instanța de judecată.
  • Ratificarea programului UE „Competitivitatea întreprinderilor şi a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) 2014–2020” (COSME) este o altă mare realizare, care va facilita un acces îmbunătățit la finanțare pentru IMM-urile din țară, dar și condiții favorabile pentru lansarea afacerilor. În plus, Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au semnat un acord de implementare a Programului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală destinat țărilor din imediata vecinătate (ENPARD).
  • Eșecurile principale în implementarea AA cu UE se referă la lipsa unor acțiuni ferme din partea autorităților în vederea soluționării crizei din sectorul bancar, dar și înghețarea asistenței financiare și tehnice externe de către principalii parteneri de dezvoltare a țării. De asemenea, persistă incertitudinea privind implementarea AA/ZLSAC în regiunea Transnistreană.
  • Pe filiera justiției, autoritățile nu au reușit să adopte legislația necesară pentru a reforma Procuratura și Comisia Naționala de Integritate și a permis întârzieri în reformarea oficiului Avocatului Poporului. În plus, Guvernul Republicii Moldova nu a reușit să ajusteze legislația națională la Pachetul III Energetic al UE, care ar fi facilitat liberalizarea și demonopolizarea piețelor de gaz și electricitate.
 


















Vezi de asemenea