Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Septembrie 2015

28.09.2015-02.10.2015

Sesiunea de toamnă a APCE

O dezbatere comună privind răspunsul umanitar şi politic la criza migraţională şi refugiați în Europa, provocările pentru ţările de tranzit, precum şi nevoia urgentă de un adevărat sistem european de azil, avansarea procedurii de monitorizare, au fost printre principalele chestiuni ale sesiunii de toamnă a APCE.

Parlamentari din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au adoptat mai multe recomandări şi rezoluţii cu privire la cele mai stringente probleme cu are se confruntă societăţile europene. Textele adoptate vizează şi Republica Moldova în calitate de Stat membru al Consiliului Europei.

Detalii 

28.09.2015

Ludmila Alexeeva - laureat al Premiului pentru Drepturile Omului Václav Havel 2015

Cea de-a treia ediţie a premiului pentru Drepturile Omului Václav Havel, care recompensează acţiuni excepţionale ale societăţii civile pentru apărarea drepturilor omului, a fost decernat dnei Ludmila Alexeeva, veteran rus în apărarea drepturilor omului. Premiul cu o valoare de 60 000 euro a fost înmânat în timpul unei ceremonii desfăşurată lla Palatul Europei din Strasbourg, cu ocazia inaugurării sesiunii plenare de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. (APCE).

Ludmila Alexeeva, la vârsta de 88 de ani, este un apărărtor de excepţie al drepturilor omului în ţara sa natală, Rusia. În tinereţe, ea a renunţat la cariera universitară pentru a adera la o mişcare sovietică disidentă, după care a devenit unul dintre membrii fondatori ai Grupului Helsinki de la Moscova.Forţată să emigreze în 1977 în Statele Unite, ea s-a întors în Rusia în 1989 pentru a-şi continua activitatea, devenind Preşedinte al Fundaţiei Internaţionale Helsinki şi, ulterior,membru al Comisiei pentru drepturile omului a preşedinţiei ruse. Ea a lucrat neîncetat pentru protecţia şi promovarea preeminenţei dreptului. 



28.09.2015

Activitatea administraţiei publice va fi ajustată la standardele europene, cu asistenţa Consiliului Europei

Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, Jose-Luis Herrero, a avut o întrevedere cu Secretarul general al Guvernului, Serghei Palihovici.
Discuțiile au vizat inițierea unui proiect în scopul îmbunătățirii capacităţilor instituţionale ale autorităţilor publice din Autonomia Găgăuză şi interacțiunii acestora cu autoritățile centrale. Un alt subiect s-a referit la măsurile de ajustare a activității administrației publice din Republica Moldova la standardele europene. În context, s-a discutat despre Conferinţa cu participarea statelor Parteneriatului Estic, care urmează să aibă loc la 8 octombrie curent la Chişinău. Eforturile imediate se vor concentra asupra estimării capacității de gestionare a finanţelor publice locale din cele şase țări partenere, iar ulterior vor fi propuse soluții pentru fiecare țară. Serghei Palihovici a menţionat că acest eveniment va constitui un bun prilej pentru prezentarea activităţilor desfăsurate de Consiliul Europei în domeniul adminisitraţiei publice, dar şi a aşteptărilor Republicii Moldova privind asistenţa şi expertiza în acest sens.




25.09.2015

Consiliul Europei susţine Republica Moldova în promovarea respectării drepturilor omului în mediul virtual 

Proiectele inițiate în domeniul TIC și importanța respectării drepturilor omului în procesul de implementare a Agendei Digitale au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip cu Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, Jose-Luis Herrero.

Discuțiile purtate au vizat proiectele lansate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în ultima perioadă, inclusiv Strategia „Moldova Digitală 2020”, proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației, Strategia de creştere a competitivităţii industriei tehnologiei informației, Programul de management al spectrului de frecvență radio, deschiderea centrelor de excelență în IT și asigurarea educației de calitate.

Detalii
22.09.2015

Examinarea executării hotărârilor CEDO de către Statele membre ale CoE

Reprezentanţi din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au examinat executarea hotărârilor şi deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Au fost supuse examinării detaliate cauze care vizează peste 15 state, inclusiv şi Republica Moldova, pe ordinea de zi fiind inclusă examinarea executării de către autorităţile naţionale a hotărârii CEDO în cauza Genderdoc-M (hotărârea definitivă din 12/09/2012) în care Curtea europeană a stabilit încălcarea dreptului la întrunire paşnică şi lipsa unui recurs efectiv în acest sens, discriminare din cauza refuzului autorităţilor de a autoriza manifestaţiile considerate de acestea din urmă ca promovând homosexualitatea.

Deciziile şi rezoluţiile adoptate de Comitetul de Miniştri, precum şi documentele de lucru vor fi făcute publice pe pagina internet a Comitetului de Miniştri îndată după reuniune.

Informaţiile cu privire la situaţia executării tuturor afacerilor pendinte în faţa Comitetului de Miniştri pot fi găsite pe pagina internet a Serviciului pentru Executarea hotărârilor Curţii europene..

21.09.2015

A fost ales noul Preşedinte al CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi-a ales, la 21 septembrie 2015, noul său Preşedinte, pe Guido Raimondi (Italia), care îşi va prelua atribuţiile la 1 noiembrie 2015. Preşedintele a fost ales prin vot secret, în cadrul şedinţei plenare a Curţii.

Guido Raimondi este succesorul lui Dean Spielmann (Luxembourg) la acest post, al cărui mandat expiră la 31 octombrie 2015. CV-ul noului Preşedinte al CEDO poate fi accesat la acest link. 

17-18.09.2015

Lansarea proiectului comun UE-CoE – “Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice” (COMUS)

În perioada 17-18 septembrie 2015, în orașul Tbilisi, Georgia, a avut loc un seminar regional în cadrul căruia a fost lansat proiectul comun al Unuinii Europene și al Consiliului Europei – “Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice” (COMUS), care vizează activități de cooperare cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Agenda (eng)

15.09.2015

Hotărârea CEDO în cauza Shishanov împotriva Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apronunţat hotărârea sa în cauza Shishabov împotriva Republicii Moldova (nr. 11353/06). Reclamantul, Valeriy Shishanov, este cetăţean rus născut în 1952. În present este deţinut în Federaţia Rusă. Cauza vizează plângerea sa privind condiţiile neadecvate de detenţie şi verificarea corespondenţei sale din închisoare.

În 1992 Dlui Shishanov i-a fost amputat şi protezat un picior. În 1996 autorităţile moldoveneşti l-au arestat şi l-au plasat în custodia poliţiei, după care, ulterior a fost plasat în arest preventiv. În mai 1997, el a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru evadare din închisoare, procurare şi deţinere de muniţii şi materiale explozive, furt de muniţii şi materiale explozive, mituire prin ameninţare cu moartea şi răpire, şi tentativă de omor. El a fost deţinut în Penitenciarul nr. 6 de la Soroca, Penitenciarul nr. 5 de la Cahul, Penitenciarul nr. 1 de la Taraclia, din Republica Moldova. În octombrie 2010, fiind deţinut în Penitenciarul nr. 12 din Bender, el a scris la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Scrisoarea lui a fost returnată după ce fusese trimisă la o adresă greşită. În februarie 2014, Dl Shishanov a fost transferat într-o închisoare din Federaţia Rusă.



În temeiul art. 3 (interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante), Dl Shishanov s-a plâns de condiţiile sale de detenţie în închisorile din Republica Moldova. De asemenea, în temeiul art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciului şi a corespondenţei), el s-a plâns de cenzurarea corespondenţei sale de către autorităţile din unele din aceste penitenciare.

CEDO a constatat încălcarea art. 2 şi art. 8 din Convenţie şi acordat reclamantului 10.000 euro pentru repararea prejudiciului moral.
Hotărârea CEDO în cauza Shishanov împotriva Republicii Moldova (fr.)
 
15.09.2015

Hotărârea CEDO în cauza Lari împotriva Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat hotărârea sa în cauza Lari împotriva Republicii Moldova (nr. 37847/13). Cauza vizează plângerea dnei Ana Lari privind investigaţia decesului fiicei sale de 17 ani.

Fiica dnei Lari a fost găsită moartă în oficiul unei companii, la 13 iunie 1999, după ce a fost la o petrecere unde a rămas peste noapte. Raportul medico-legal a constatat că fata a decedat din cauza unei supradoze de sedative, având leziuni corporale cauzate înaintea decesului - posibil după un raport sexual. În octombrie 1999 a fost deschisă o anchetă penală, în cadrul căreia au fost audiaţi 6 martori care au fost la petrecere, inclusiv ofiţerul de gardă care a chemat poliţia Toţi au afirmat că nu au întreţinut relaţii sexuale cu fiica dnei Lari. Investigaţia a fost închisă două luni mai târziu, organele de justiţie constatând că fiica dnei Lari s-ar fi îngrijorat de faptul că nu şi-a anunţat părinţii că va sta toată noaptea la petrecere şi a luat sedativele cu scopul de a ajunge la spital şi a evita consecinţele sau o eventuală pedeapsă. Dosarul a fost redeschis în 2005, apoi suspendat în 2008, reluat pentru o lună în 2012, apoi iar suspendat.

În temeiul art. 2 (dreptul la viaţă) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dna Lari susţine că investigaţia autorităţilor a fost una superficială, fără vreo intenţie reală de a rezolva cazul sau măcar de a o ţine la curent pe dna Lari despre cursul investigaţiei.

CEDO a constatat încălcarea art. 2 din Convenţie şi a acordat reclamantei 12.000 euro pentru prejudiciul moral şi 2.100 euro pentru costuri şi cheltuieli. În fața Curții reclamanta a fost reprezentat de A. Briceac și B. Malachi avocați din Chișinău. 
Hotărârea CEDO în cauza Lari împotriva Republicii Moldova (eng.) 

11.09.2015

Concluziile și recomandările Consiliului Europei și OSCE privind inițiativele legislative de modificare a Codului Audiovizualului
În Parlament sunt înregistrate două inițiative legislative de modificare și completare a Codului Audiovizualului: proiectul nr. 125 din 2 aprilie 2015 (semnat de un grup de deputați PL) și proiectul nr. 218 din 22 mai 2015 (semnat de un grup de deputați PLDM și PD). După ce respectivele proiecte de legi au provocat mai multe discuții, s-a decis transmiterea acestora spre expertizare Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția, Organizației pentru drepturile omului ”Freedom House”, Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media.

Instituțiile internaționale formulează un șir de concluzii și recomandări pe marginea proiectelor de legi, menite să garanteze respectarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii prin prisma prevederilor Convenției europene privind drepturile omului și a altor standarde internaționale.Concluziile și recomandările Consiliului Europei au fost transmise Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media pentru examinare.
Detalii

04.09.2015

Nou program de instruire a instanțelor judecătoreşti privind punerea în aplicare a instrumentelor CEPEJ

O delegaţie a experţilor CEPEJ (Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei) a Consiliului Europei va vizita Republica Moldova în perioada 1-3 septembrie 2015. Misiunea se înscrie în cadrul proiectului "Consolidarea eficienței justiției și a sprijinului profesiei de avocat în Republica Moldova", finanțat de Uniunea Europeană.

În această perioadă, experții vor vizita instanțele judecătoreşti începătoare (Curtea de Sector din Soroca, Curtea de Apel din Cahul, Instanța de Sector din Ialoveni), pentru a discuta, în special, despre statisticile instanțelor, necesare în cadrul programelor de instruire.

La 4 septembrie 2015, va avea loc lansarea oficială a programului de instruire a instanțelor judecătoreşti privind punerea în aplicare a instrumentelor CEPEJ.

Detalii 

02.09.2015


În premieră la Salonul Internaţional de Carte - cele mai noi publicaţii ale Consiliului Europei
În contextul celebrării celei de-a 20-a aniversări de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare a expus la cea de-a XXIV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte publicaţiile Consiliului Europei, editate în perioada 2014-2015, dar şi cele mai valoroase ediţii ale CoE în domeniul educaţiei şi tineretului, astfel încurajând tinerii să le utilizeze şi să se implice cât mai activ în transformarea societăţii noastre în una cu-adevărat democratică, bazată pe valorile promovate de CoE: democraţia, drepturile omului şi statul de drept.

Evenimentul a fost onorat cu prezenţa Şefului Oficiului Consiliului Europei în Moldova, Dl Jose-Luis Herrero.
Detalii