Faceți căutări pe acest blog

În premieră la SIC: Cele mai noi publicaţii ale Consiliului Europei



În contextul celebrării celei de-a 20-a aniversări de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare a expus la cea de-a XXIV-a ediţie  a Salonului Internaţional de Carte publicaţiile Consiliului Europei, editate în perioada 2014-2015, dar şi cele mai valoroase ediţii ale CoE în domeniul educaţiei şi tineretului, astfel încurajând tinerii să le utilizeze şi să se implice cât mai activ în transformarea societăţii noastre în una cu-adevărat democratică, bazată pe valorile promovate de  CoE: democraţia, drepturile omului şi statul de drept.

Publicaţiile prezentate la Salon au fost oferite cu titlu de donaţie de către editura Consiliului Europei, cu asistenţa Oficiului CoE în Moldova şi au completat colecţiile CPESC, pentru a putea fi promovate şi explorate în continuare, în special de către tineri.

Evenimentul de prezentare a expoziţiei "Cărţile unesc Europa!" a avut loc la 2 septembrie, ora 15.30, în spaţiul expoziţional de la et.2. şi a fost onorat cu prezenţa Şefului Oficiului Consiliului Europei în Moldova,  Dl Jose-Luis Herrero. 


Şeful Oficiului Consiliului Europei în Moldova, Jose-Luis Herrero, și-a exprimat satisfacția că Republica Moldova manifestă interes pentru publicațiile europene, care urmăresc un singur scop – cel de a explica într-un limbaj cât mai accesibil felul cum funcționează organismele europene, care sunt valorile acceptate în UE și de ce este important ca acestea să cunoască o răspândire cât mai largă.


”De rând cu UE, facem un efort comun pentru a promova valorile europene în Republica Moldova, iar publicațiile pe care le oferim reflectă un spectru larg de domenii – istorie, gastronomie, cultură, sănătate, medicină, științe. Este foarte important să studiați aceste publicații, care vă deschid noi orizonturi și oportunități”, s-a adresat Jose-Luis Herrero tinerilor prezenți la eveniment, încurajându-i să manifeste inițiativă pentru cunoaștere.


Sergiu Mihov, consilier în cadrul Directoratului general pentru Cooperare Multilaterală al Ministerului
Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a apreciat importanța colaborării Republicii Moldova cu Consiliul Europei și Uniunea Europeană, accentuând că aceste două instituții europene au fost parteneri constanți ai țării noastre, ajutând-o să se integreze într-un sistem modern și democratic. Acesta a mai menţionat că "Promovarea publicațiilor UE și ale Consiliului Europei vor aduce mai aproape cetățenii noștri de valorile împărtășite de comunitatea europeană. Asistența oferită de Consiliul Europei este foarte importantă, iar cei 20 de ani de la aderarea RM la această organizație europeană reprezintă 20 de ani de consolidare a democrației și a statului de drept”.

Directorul Biroului de Informare al Consiliului Europei în Moldova în perioada 1997-2010, preşedinta Centrului de resurse umane “Dialog-Pro”, Lilia Snegureac, a menționat că Biroul a fost creat în anul 1997 cu scopul de a lichida vidul informațional care persista în Republica Moldova cu privire la activitatea Consiliului Europei.  Acesta era o platformă de acţiune care promova valorile şi principiile care stau la baza Consiliului Europei. Ea a îndemnat tinerii să manifeste iniţitivă pentru cunoaştere şi să contribuie la transformarea Republicii Moldova într-un stat cu-adevărat democratic.

De rând cu publicaţiile Consiliului Europei,la expoziţia "Cărţile unes Europa" au fost prezente şi publicaţiile UE, astfel fiind accentuată sinergia dintre aceste două organizaţii europene şi rolul pe care îl au în susţinerea parcursului european al Moldovei.
 
Acţiunea s-a încadrat în activităţile CPESC, organizate în cadrul „Anului Bibliologic 2015 – Anul promovării valorilor europene”.

Mai multe imagini de la eveniment pot fi accesate pe pagina de Facebook.