Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Iunie 2015


Arhiva 2011-2014





 30.06.2015

 Lansarea Proiectului Twinning "Consolidarea capacităţilor BNM în domeniul reglementării şi supravegherii bancare în contextul reglementărilor UE"

Proiectul se va desfășura timp de doi ani, cu asistența tehnică a 44 de experți de la aceste două bănci - partenere și suportul financiar al Uniunii Europene de 1.2 mil. euro.
.
Obiectivul proiectului lansat astăzi vizează în special îmbunătățirea reglementărilor prudenţiale ale băncilor, orientate spre afirmarea unui sector bancar solid şi competitiv. Astfel, conform angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, timp de 3 ani de la semnarea acestuia legislaţia Republicii Moldova urmează a fi armonizată cu actele UE şi standardele internaţionale aferente Basel III. Acestea includ: Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului UE din 26 iunie 2013 și Regulamentul nr. 575/2013 al Parlamentului şi al Consiliului UE din 26 iunie 2013, care se referă la cerinţele prudenţiale aferente activității băncilor şi a firmelor de investiţii. Exigențele în cauză se raportează în principal la capital, levierul financiar, lichiditate, expunerile mari și dezvăluirea informației. Aplicarea acestora va avea un impact direct asupra sectorului bancar sub aspectul diminuării riscurilor.


 29.06.2015

 Cea de-a cincea reuniune ministerială informală a Parteneriatului Estic 


La eveniment au participat miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE şi PaE, precum şi comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile pentru Extindere, Johannes Hahn.
În cadrul reuniunii, oficialii au discutat despre perspectivele, provocările şi viitorul PaE, în conformitate cu necesităţile şi aşteptările individuale ale partenerilor, și priorităţile de cooperare ale UE reflectate inclusiv în Declarația Summit-ului de la Riga.

A fost prezentată poziţia R. Moldova faţă de procesul de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate, iniţiativă a Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.


 29.06.2015

Reuniunea informală a Miniștrilor Mediului din statele Parteneriatului Estic 

În agenda Reuniunii a fost prevăzută punerea în discuție a subiectului integrării protecției mediului în diferite sectoare ale economiei verzi, determinarea direcțiilor prioritare pentru colaborarea în formatul parteneriatului estic.  

În cadrul reuniuni a fost organizată o masă rotundă, în dezbatereile căreia au fost elucidate trei teme de bază:

- Implementarea scopurilor dezvoltării durabile după anul 2015;
- Interesele comune și problemele generale în domeniul mediului înconjurător prin prisma implementării documentelor(acordurilor) de colaborare multilaterală;
- Metodele colaborării în domeniul protecției mediului între țările – partenere ale Parteneriatului Estic (PaE).    

Detalii rom   rus


25.06.2015

Vizita Prim-ministrului interimar, Natalia Gherman,la Bruxelles  


Agenda de lucru la Bruxelles include întrevederi cu oficiali europeni şi lideri ai instituţiilor europene, printre care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, și Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Discuţiile cu oficialii europeni vor viza dialogul moldo-comunitar, procesul de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, ultimele evoluţii din regiune, precum şi priorităţile Guvernului în exerciţiu al Republicii Moldova.


25-26.06.2015


Conectează-te, Dezvoltă, Investeşte”: Seminarul regional privind potenţialul sectoarelor culturale şi creative din ţările Parteneriatului Estic

Seminarul este dedicat explorării potenţialului şi provocărilor care stau în calea dezvoltării sectoarelor culturale şi creative din ţările Parteneriatului Estic. La eveniment vor participa reprezentanți din țările Parteneriatului Estic și țările membre ale Uniunii Europene.

Pe parcursul celor două zile ale seminarului, operatori culturali, antreprenori creativi şi factori de decizie politică din mai multe state membre ale UE şi ţări din Parteneriatul Estic vor ţine dezbateri pe marginea modalităţilor de susţinere a dezvoltării sectoarelor culturale şi de creaţie din regiune. Participanţii vor discuta potenţialul şi provocările cu care se confruntă industriile creative din ţările Parteneriatului Estic în cadrul mai multor grupuri de lucru şi mese rotunde.

Seminarul va oferi tuturor participanţilor oportunitatea de a face schimb de practici de succes şi de a prezenta scheme de sprijin specifice şi politici care se bazează pe cooperarea intersectorială dintre autorităţile publice, operatorii societăţii civile şi antreprenorii.





18.06.2015


 Moldova a transmis președinția OCEMN,României

 pentru a doua jumătate a anului 2015.

 Republica Moldova și-a încheiat mandatul la preşedinţia OCEMN, deţinută în perioada ianuarie-iunie 2015, prilej cu care la Chișinău a fost organizată reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre. La finalul evenimentului au fost adoptate un set de rezoluții, decizii și recomandări, care vor spori eficiența OCEMN și vor contribui la promovarea misiunii economice a organizației. De asemenea, au fost semnate două Memorandumuri de Înţelegere între OCEMN și Organizația pentru Cooperare Economică "Developing-8", precum și cu Organizația Uniunii Mediteraniene.

Următoarea sesiune a OCEMN va avea loc la București, în perioada 27-28 noiembrie curent.

 Detalii

 15-21.06.2015


Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova

va derula cu un program amplu.

16 iunie, la 12.30, -   în perimetrul havuzului central, 50 de copii participanţi la Tabăra de Vară ENERGEL vor susţine un ECO Flash-Mob în promovarea utilizării energiei curate în Republica Moldova.

  17-18 iunie  - vor avea loc o serie de conferințe și evenimente dedicate eficienței energetice și surselor de energie regenerabile, cu participarea mediului academic și partenerilor de dezvoltare.

19 Iunie, la 16:30, -  în Grădina Publică Ștefan Cel Mare Ministerul Economiei în claborarea cu proiectul TA-SPSP Energie, finanțat de Uniunea Europeană, va organiza discuții deschise cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice în Republica Moldova cu genericul ”Energia este prea scumpă ca să fie risipită”. În cadrul evenimentului, Ministerul Economie va prezenta experiența relevantă a Uniunii Europene și noua legislație a Republicii Moldova cu privire la eficiența energetică, urmată de o discuții libere pe acest domeniu.

Săptămâna Europeană a Energiei se va încheia cu cea de a treia ediţie a festivalului SUN Dă-I Fest 2015, care va include dezbateri publice, târg de produse eco,  concursuri cu premii, activităţi distractive pentru adulţi şi copii, dar și un un concert de muzică live alimentată de la energia solară.
Detalii

Foto
EUSEW

 11.06.2015

 Prima reuniune ministerială a Parteneriatului Estic privind economia digitală

Evenimentul  a reunit miniștrii Economiei digitale din 28 de state membre UE, precum și miniștrii de resort din Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și ai Comisiei Europene.

În cadrul reuniunii au fost  discutate provocările și oportunitățile economiei digitale din țările Parteneriatului Estic. În cadrul reuniunii a fost adoptată o Declarație, prin care participanții salută eforturile depuse  până în prezent în acest domeniu, în special înființarea și stabilirea rețelei Parteneriatului Estic privind reglementarea în domeniul comunicațiilor electronice; lansarea proiectului EaPConnect care va uni comunitățile de cercetare și academice în rețeaua de cercetare și de învățământ GEANT; dezvoltarea cu succes a inițiativei emergente pentru Armonizarea Pieței Digitale între parteneri și cu UE.

Declarația   subliniază patru domenii importante ale economiei digitale, care contribuie la creșterea economică și crearea locurilor de muncă în cadrul Parteneriatului Estic - servicii electronice, elemente-cheie, norme și principii în domeniul telecomunicațiilor și guvernanței electronice, precum și implementarea mecanismelor.

Detalii eng rom
Declaratia eng
10.06.2015


DETALII    eng   rom
Cea de-a  6 -a rundă de dialog privind drepturile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova

  Drept urmare a evoluțiilor de la ultimul dialog din în aprilie 2014, discuțiile au fost centrate pe o serie de probleme, de la lupta împotriva impunității și a relelor tratamente, drepturile copiilor și egalitatea de gen, politica anti-discriminare până la cooperare internațională. UE a salutat nivelul bun de cooperare și coordonare pe probleme multilaterale, precum și eforturile Guvernului Republicii Moldova în vederea diminuării violenței bazate pe gen.

De asemenea, UE a subliniat importanța punerii în aplicare a Strategiei pentru Protecția Copilului 2014-2020 și a încurajat Guvernul de la Chișinău să ratifice Carta europeană a limbilor regionale și minoritare, precum și să adopte o strategie națională dedicată minorităților naționale.

Următorul dialog privind drepturile omului dintre UE și Moldova este programat să se desfășoare la Bruxelles în anul 2016.



 09.06.2015  

Întrunirea Subcomitetului de asociere RM-UE pentru Justiție, Libertate și Securitate

Evenimentul a fost desfășurat pentru prima dată și urmează a fi unul anual. Subcomitetul de asociere RM-UE pentru justiție, libertate și securitate a fost creat în baza Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Scopul acestuia este de a monitoriza îndeplinirea acelor obligații pe care Republica Moldova și le-a asumat în fața partenerilor europeni prin clauzele Acordului. 

 În cadrul ședinței au fost prezentate mai multe rapoarte a activității pe domeniul justiției. 

Temele discutate au vizat domeniile conform agendei

:• Reforma sectorului justiției;
• Reforma în sfera executării legii;
• Lupta împotriva corupției;
• Cooperarea juridică în materie civilă și penală;
• Combaterea crimelor financiare și spălării banilor;
• Cooperarea privind migraţia, azilul și managementul frontierei de stat, inclusiv în cadrul Parteneriatului de Mobilitate și monitorizarea liberalizării regimului de vize.


8-9.06.2015

Seminarul regional ”Abordarea integrată a problemelor de tineret prin prisma cooperării intersectoriale”



  („Mainstreaming of youth issues across relevant policy spheres”), organizat de către Unitatea Regională de Tineret a Parteneriatului Estic (EPYRU), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.

 În cadrul seminarului a fost prezentat portalul EPYRU e-Learning Distance în calitate de instrument de dezvoltare a capacității de implementare a politicii de tineret la nivel de stat. De asemenea, seminarul și-a propus drept scop să descrie viitorul model teoretic de cooperare intersectorială în țările Parteneriatului Estic. Pe parcursul seminarului au fost organizate discuţii şi grupuri de recomandări care s-au axat în mod esenţial pe facilitarea abordării integrate a problemelor de tineret prin prisma cooperării intersectoriale, pentru a răspunde necesităţilor tinerilor de astăzi. O atenție deosebită a fost acordată studierii inițiativelor de susținere a tineretului, bazate pe cele mai bune practici din UE și din țările Parteneriatului Estic.




4.06.2015

Ziua Uşilor Deschise la noul Oficiu de Legătură în Moldova şi Biroul Teritorial Chişinău al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM


Implementarea managementului integrat al frontierei, intensificarea cooperării internaţionale, investigaţii comune, susținerea măsurilor de consolidare a încrederii, contribuţii la soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi aprofundarea cooperării cu societatea civilă sunt doar câteva dintre planurile de perspectivă pe care va pune accentul în activitatea sa noul Oficiu de Legătură la Chişinău al Misiunii EUBAM
 
Şeful Oficiului de Legătură al Misiunii, Andrew Filmer, a declarat  că inaugurarea unui nou oficiu la Chişinău va spori rolul de legătură al Misiunii în Moldova, oferind susţinere partenerilor moldoveni - Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră în domeniul implementării celor mai bune practici europene la frontieră.


În cadrul Oficiului de Legătură activează nouă experţi străini din România, Polonia, Finlanda şi alte state europene, care oferă consultanţă partenerilor din Republica Moldova în domeniul implementării celor mai bune practici de asistenţă la frontieră.

Detalii
Foto
Raport EUBAM 2014

4.06.2015


”Proiectele Uniunii Europene în Moldova : Lansarea site-ului euprojects.md si Albumului

Lansarea site-ului face parte din campania socială de informare „Vezi cu ochii tăi susţinerea Uniunii Europene în Moldova”, desfășurată cu finanțarea comună a ambasadelor Marii Britanii, Suediei, României, Letoniei și SUA, cu participarea Delegației Uniunii Europene, a altor state-membre ale UE și BERD. 

În paralel, a fost lansat și Albumul ”Proiectele Uniunii Europene în Moldova”, care conţine informaţii despre proiectele implementate în Moldova din bani europeni şi modul cum acestea au schimbat viaţa comunităţilor. Prima ediţie a albumului cuprinde 19 proiecte realizate în diferite regiuni. Tematica proiectelor prezentate este cea mai variată, cuprinzând proiecte din toate domeniile de implicare ale donatorilor: agricultură, economie, ecologie, eficienţă energetică, drepturile omului, democraţie, educaţie de calitate, infrastructură etc.

Detalii

Proiectele europene in Moldova



3.06.2015


Şedința Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană



Subiectele de bază de pe agenda şedinţei au vizat evoluţiile realizării măsurilor de punere în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE, precum şi priorităţile pentru următoarea perioadă.
  
În cadrul şedinţei s-a decis elaborarea de către Cancelaria de Stat a unui calendar de prezentare în ședințele de Guvern a proiectelor de legi restituite de Parlament conform procedurii aplicabile în cazul începerii unei noi legislaturi, pentru a reuşi aprobarea şi prezentarea acestora Parlamentului, în termeni optimi.

  Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman a prezentat acțiunile întreprinse pentru coordonarea împreună cu toate instituțiile vizate a actualizării Planului Național de Acțiuni pentru realizarea Acordului de Asociere, avînd în vedere evoluțiile în aplicarea prevederilor acestuia.

Ministerul Economiei, cu suportul Secretariatului Comunității Energetice (SCE) şi a experţilor USAID, a elaborat proiectele noilor legi cu privire la energia electrică și gazele naturale. Aprobarea acestor proiecte de către Guvern și Parlament este planificată pentru trimestrele III-IV 2015.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi  a menționat că se fac eforturi pentru transpunerea legislației în domeniul produselor petroliere. Până la 1 ianuarie 2023, Republica Moldova urmează să implementeze Directiva UE cu privire la impunerea obligaţiunii pentru statele membre ale Comunității Energetice de  a menţine stocuri minime de petrol şi/sau produse petroliere