Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Iunie 2015

22-26-06-2015

APCE: Subiectele importante pe agenda sesiunii de vară


Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Din componenţa delegaţiei conduse de Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, fac parte deputaţii Violeta Ivanov, Valeriu Ghileţchi şi Andrei Neguţa.

În cadrul sesiunii vor avea loc dezbateri referitoare la oportunitatea anulării prerogativelor delegației Federaţiei Ruse şi situaţia privind persoanele dispărute în conflictul din Ucraina. Pe ordinea de zi a sesiunii de vară a APCE mai figurează dezbateri privind alegerile parlamentare din Turcia, funcţionarea instituţiilor democratice în Azerbaidjan, aplicarea Rezoluţiei APCE nr. 1941 (2013) de către Ungaria, sporirea nivelului de transparenţă a proprietarilor mass-media, formarea unui nou model social european, prevenirea neorasismului etc. APCE va adopta o serie de recomandări şi rezoluţii pe marginea acestor subiecte.

În prima zi a sesiunii va avea loc ceremonia celei de-a 60-a aniversări a Premiului Europei, care este cea mai înaltă distincţie acordată oraşelor din Europa pentru acţiunile de promovare a valorilor europene. Deţinătoarele din acest an ale Premiului Europei sunt oraşele Dresda din Germania şi Vara din Suedia.
Premiul Europei - la cea de-a 60-a aniversare
Interviu cu L.Palihovici, conducătorul delegaţiei naţionale la APCE

17-19.06.2015

Conferinţa Octopus 2015: Cooperare împotriva criminalităţii informatice
La Strasbourg şi-a desfăşurat lucrările Conferinţa Octopus privind criminalitatea informatică, care a reunit 300 de participanţi din întreaga lume.

În cadrul Conferinţei au fost abordate subiecte referitoare la modalitatea de garantare a accesului la date şi desfăşurarea anchetelor şi urmăririlor infracţiunilor relative la internet în cazul în care elementele probante se află în spaţiul virtual (« cloud »). Participanţi din întreaga lume, printre care responsabili guvernamentali, funcţionari ai poliţiei şi specialişti privind internetul, au consolidat cooperarea internaţională împotriva criminalităţii informatice. Ei au discutat, printre altele, despre prevenirea radicalizării online; despre protecţia copiilor împotriva solicitării lor online în scopuri de exploatare sexuală (« obline grooming »); probele electronice şi accesul organelor penale la date; protecţia victimelor criminalităţii informatice; legislaţia în domeniul criminalităţii informatice şi punerea în aplicare a Convenţiei de la Budapesta privind criminalitatea informatică.

16.06.2015

CEDO a comunicat hotărârea sa în cauza Lebedinschi împotriva Republicii Moldova


În hotărârea Camerei CEDO în cauza Lebedinschi împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 41971/11), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât, în unanimitate, că a avut loc o încălcare a articolului 6 alineat 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenţia europeană a drepturilor omului. Cauza vizează lipsa motivării deciziilor judecătoreşti emise de instanţele naţionale.

Detalii (rom)
Textul hotărârii (fr.)

15.06.2015

Alegeri locale 2015: Declaraţie privind constatările şi concluziile preliminare


O misiunea internaţională de observatori alcătuită din 24 de membri din 20 de ţări europene s-au aflat, în perioada 09-15 iunie 2015, în Republica Moldova pentru a urmări desfăşurarea alegerilor locale. Aceştia au vizitat 150 de secţii de votare din întreaga ţară, au avut întrevederi cu reprezentanţi ai CEC, administraţiei publice centrale şi locale, candidaţi şi alegători. La 15 iunie, conducătorii misiunii, alcătuită din reprezentanţi ai Birolului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (OSCE/BIDDO) și ai Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (Congres) au organizat o conferinţă de presă, la care au prezentat o declaraţie comună privind constatările şi concluziile preliminare.




09-10.06.2016

Radicalizarea şi alte provocări strategice în sistemele corecţionale
Cea de-a 20-a Conferinţă a Directorilor de Sisteme Penitenciare şi de Probaţiune (Conference of Directors of Prison and Probation Services) a reunit la Bucureşti Directorii Serviciilor Penitenciare şi de Probaţiune din 47 de state membre ale Consiliului Europei şi din SUA. Tema aleasă pentru ediția din acest an - „Radicalizarea și alte provocări strategice” - tratează măsurile de contracarare a radicalizării din penitenciare, fenomen care conduce la extremism violent, sau chiar la terorism. Participanții la conferință vor examina o serie de măsuri conceptuale prin care Consiliul Europei se pregăteşte, la acest moment, să ajute serviciile penitenciare şi de probaţiune în prevenirea radicalizării persoanelor pe care le au în responsabilitate.


05.06.2015

Conferinţa anuală a Reţelei de instruire cu privire la drepturilor omului pentru profesioniştii din domeniul dreptului (HELP)

Evenimentul va examina subiecte cu privire la relaţiile interprofesionale : « Interacţiunile între profesioniştii din domeniul dreptului şi din alte domenii de instruire privind drepturile omului ». Conferinţa anuală constituie un forum de discuţie între toţi membrii şi partenerii cu privire la posibilităţile de ameliorare a rezultatelor instruirilor şi punerea concretă în aplicare la nivel naţional a Convenţiei europene a drepturilor omului, precum şi cu privire la modalitatea de desfăşurare a unei cooperări eficiente între toate instituţiile naţionale şi internaţionale.

Profesioniştii din domeniul dreptului din Republica Moldova beneficiază, alături de colegi din alte State membre ale Consiliului Europei, de instruiri în cadrul programului HELP. Partenerii naţionali ai aceste importante reţele europene sunt Institutul Naţional al Justiţiei din Republica Moldova, Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele RM, Uniunea Avocatilor din Republica Moldova.

Detalii

02.06.2015

Locuinţe sociale pentru familiile cu venituri mici din Ialoveni


Cu susţinerea financiară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, la Ialoveni vor fi construite 94 de locuinţe sociale pentru familiile cu venituri mici, familiile cu mulţi copii şi persoanele cu necesităţi speciale. Costul total al proiectului din Ialoveni constituie 5,3 mln Euro.

Pe parcursul desfăşurării fazei II a proiectului au fost date în folosinţă locuinţe sociale în raioanele Călăraşi, Briceni, Sîngerei, Hînceşti, iar pînă la finele anului va începe construcţia locuinţelor sociale în raionul Leova. În cadrul proiectul în întreaga ţară vor fi construite circa 700 de locuinţe sociale pentru 2500 de persoane cu venituri mici 


01-03.06.2015

Calitatea justiţiei în Moldova - în atenţia experţilor Consiliului Europei

O delegaţie a experţilor CEPEJ (Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei) a Consiliului Europei, aflată în vizită în Republica Moldova a avut întreveri cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Justiţiei, Curtea Supremă a Justiţiei din Republica Moldova, precum şi alte instanţe judiciare care sunt implicate în implementarea instrumentelor CEPEJ de gestionare a timpului şi calităţii justiţiei.

La 1 iunie a fost organizat un atelier privind aplicarea Liniilor directoare SATURN pentru gestionarea termenelor în justiţie, Lista de verificare a promovării calităţii justiţiei şi instanţelor judiciare şi alte instrumente ale CEPEJ privind calitatea.

La 2-3 iunie experţii CEPEJ au vizitat trei din cele şase instanţe-pilot selectate în cooperare cu Consiliul Superior al Magistraturii şi au condus prima şedinţă a Grupului de lucru privind implementarea instrumentelor CEPEJ şi a recomandărilor specifice ţării cu privire la eficienţa şi calitatea justiţiei şi performanţele instanţelor judiciare (WG EQUAL).

Recent CEPEJ a publicat o culegere de Linii directoare care ar putea ameliora funcţionarea sistemelor judiciare din statele europene.