Faceți căutări pe acest blog

Premiul Europei – 70 de ani în serviciul democrației locale și al valorilor europene


În 2025, Premiul Europei, cea mai înaltă distincție acordată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) unei localități europene pentru angajamentul său în promovarea idealului european, marchează 70 de ani de la instituire.

Creat în 1955, Premiul Europei recompensează anual orașele care se remarcă prin acțiuni concrete în spiritul cooperării europene – înfrățiri, schimburi de tineret, evenimente și proiecte europene dedicate păcii, democrației și drepturilor omului. De-a lungul acestor decenii, 86 de municipii din întreaga Europă au fost onorate cu această distincție, devenind veritabile repere ale construcției europene la nivel local.

Sistemul de acordare a premiului este unul progresiv și include patru niveluri de recunoaștere:

  1. Diploma europeană

  2. Drapelul de Onoare

  3. Placa de Onoare

  4. Premiul Europei – distincția supremă

Premiul include un trofeu (redesenat în 2021 de tineri artiști francezi), o medalie, un titlu onorific și o bursă dedicată tinerilor din orașul câștigător pentru vizite de studiu în alte țări europene. Trofeul călătorește simbolic, fiind expus anual în fiecare oraș laureat.

SISTEMUL DE ATRIBUIRE A PREMIULUI EUROPEI

Pentru obţinerea Premiului Europei pot aplica toate municipalităţile din cele 46 de State membre ale Consiliului Europei. Există o singură metodă pentru înaintarea candidaturii - formularul online, care este disponibil pe pagina de internet a Premiului Europei. Chestionarele trebuie să fie îndeplinite şi expediate până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

Pentru fiecare dintre cele 4 distincţii, de fiecare dată trebuie îndeplinit formularul online. Secretarul solicită un raport pentru ultimul an, însoţit de articole de presă.

 Subcomisia pentru Premiul Europei (alcătuită din membrii Adunării Parlamentare)  examinează candidaturile pentru cele 4 distincţii la sfârşitul lunii aprilie şi comunică alegerea sa Comisiei pentru probleme sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă spre aprobare. Municipalităţile selectate sunt ulterior informate printr-o scrisoare expediată prin poştă sau e-mail. Ulterior se va fi adresată o scrisoare de confirmare în care vor fi menţionate propunerile pentru organizarea ceremoniei.

Sistemul de atribuire a diferitor niveluri ale Premiului este unul progresiv. După ce au aplicat pentru Diploma europeană, care este primul nivel, municipalităţile cadidate trebuie succesiv să aplice pentru Drapelul de onoare, apoi pentru Placheta de onoare, pentru a putea atinge cel mai înalt nivel - Premiul Europei.

Aniversarea a 70 de ani a fost marcată la începutul lunii iunie 2025, la Donostia/San Sebastián (Spania) – oraș distins cu Premiul Europei în 2019 – printr-o serie de evenimente comemorative și o conferință internațională cu tema „Democrația la răscruce: cum poartă orașele speranța valorilor europene”. Reuniunea a reunit primari, parlamentari, oficiali ai Consiliului Europei și reprezentanți ai societății civile din întreaga Europă.

În cuvântul său de deschidere, secretarul general al APCE, Despina Chatzivassiliou, a subliniat că „Premiul Europei simbolizează angajamentul sincer și durabil al orașelor față de construcția europeană – acolo unde democrația este trăită și exercitată în mod direct, în piețele publice și în primării”.


Vicepreședintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Konstantinos Koukas, a accentuat rolul fundamental al orașelor în apărarea democrației, afirmând că „acolo unde democrația este pusă la încercare, orașele sunt cele mai puternice bastioane ale sale”.

Cu această ocazie, a fost omagiat și orașul câștigător din 2025, Gaziantep (Turcia), alături de finaliștii Augsburg, Münster, Birštonas, Płońsk și Vinnytsia – fiecare demonstrând, în propriile comunități, puterea valorilor europene în acțiune.

Ceremonia oficială a inclus momente muzicale, proiecții video dedicate istoriei premiului, plantarea simbolică a unui „Arbore al Europei” și înmânarea diplomelor onorifice către reprezentanții celor 86 de orașe laureate.




Democrația se construiește local, iar Premiul Europei este expresia acestui angajament comun.

*     *     *
Premiul Europei - la cea de-a 60-a aniversare

La 22 iunie 2015, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) celebrează cea de-a 60-a aniversare a Premiului Europei, reunind primarii din 75 de oraşe cărora le-a fost decernat Premiul de la instituirea sa în 1955. 

“Aceste oraşe întruchipează spiritul european al fondatorilor Consiliului Europei. Ele constituie un bastion împotriva euroscepticismului şi eurofobiei, prin angajamentul lor pentru o Europă concretă, făcută de către cetăţeni pentru cetăţeni, şi pe care o pot vedea în viaţa de fiecare zi”, a declarat Axel E. Fischer, Preşedintele subcomisiei APCE pentru Premiul Europei. 

Premiul Europei reprezintă o recompensă pentru angajamentul european al oraşelor şi încurajează acţiunile acestora de promovare a ideii european prin constituirea înrudirilor, aderare la organizaţii europene sau internaţionale ale autorităţilor locale şi relaţii permanente cu entităţi din străinătate – între universităţi, camere de comerţ, confederaţii profesionale, asociaţii culturale şi sportive, sau organizarea manifestaţiilor europene, Zilelor Europei, schimb de tineret şi la modul general promovarea valorilor europene în instituţiile municipale educaţionale, în şcoli, precum şi activităţi de solidaritate europeană pentru comunele străine sinistrate. 


 




În total, 2324 oraşe au fost recompensate până în prezent pentru promovarea valorilor europene la nivel local prin una dintre distincţiile Premiului Europei (Diploma europeană, Drapelul de onoare, Placheta de onoare) care toate trebuie obţinute înainte de a pretinde la cea mai înaltă distincţie, Premiul Europei.