Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE-RM: Raport de evaluare - Republica Moldova. Cea de-a patra rundă de evaluare: Măsuri pentru prevenirea și identificarea vulnerabilităților legate de traficul de ființe umane.

Evaluation report: Republic of Moldova. Fourth evaluation round. Measures to prevent and detect vulnerabilities to human trafficking / Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings . - Strasbourg: Council of Europe, 2025 . - 60 p. - Idem [Resursă electronică] https://rm.coe.int/greta-evaluation-report-on-the-implementation-of-the-council-of-europe/1680b613f3


Republica Moldova a înregistrat progrese în mai multe domenii legate de lupta împotriva traficului de ființe umane, potrivit unui nou raport al Grupului de experți ai Consiliului Europei privind combaterea traficului de ființe umane (GRETA). Totuși, raportul solicită acțiuni suplimentare pentru prevenirea traficului de copii, oferirea de asistență victimelor și asigurarea investigării eficiente a cazurilor de trafic.

Acest raport, care acoperă perioada 2020–2025, evaluează măsurile adoptate de Republica Moldova pentru a preveni vulnerabilitățile legate de traficul de ființe umane, a identifica și sprijini victimele vulnerabile și a pedepsi infractorii. Se acordă o atenție deosebită utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane.

Raportul salută pașii întreprinși de autoritățile moldovene pentru dezvoltarea cadrului legislativ, instituțional și de politici publice în domeniul combaterii traficului de ființe umane. Planul național de acțiune pentru combaterea traficului de ființe umane 2024–2028 include măsuri pentru prevenirea exploatării în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii, cetățenii moldoveni care caută locuri de muncă în străinătate, refugiații ucraineni și lucrătorii migranți.

În perioada analizată, au fost identificate 935 de victime ale traficului de ființe umane. Exploatarea prin muncă a rămas principala formă de exploatare, urmată de exploatarea sexuală. Bărbații au reprezentat 60% dintre victime, iar copiii – 15%. Majoritatea victimelor erau cetățeni moldoveni exploatați în țări ale Uniunii Europene și în Rusia. Cu toate acestea, raportul subliniază că Republica Moldova devine tot mai mult o țară de destinație pentru victimele traficului, din cauza creșterii numărului de lucrători migranți.

Raportul atrage atenția asupra vulnerabilității sporite a copiilor romi, copiilor aflați în stradă și copiilor instituționalizați. GRETA îndeamnă autoritățile să intensifice eforturile de prevenire a traficului de copii prin inspecții regulate ale instituțiilor rezidențiale și prin acordarea de sprijin social și economic copiilor vulnerabili.

GRETA își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la capacitatea limitată a profesioniștilor relevanți, în special a inspectorilor de muncă, de a identifica victimele traficului. În consecință, îndeamnă autoritățile să extindă mandatul inspectorilor de muncă, să le îmbunătățească capacitățile și formarea profesională și să elimine restricțiile privind inspecțiile neanunțate.