Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM: Noiembrie 2014

octombrie 2014
septembrie 2014
august2014
 iulie 2014
 Iunie 2014
Mai 2014

 Aprilie 2014
Martie 2014
Februarie 2014
Ianuarie 2014
Arhiva 2011-2013





19.11.2014

BERD  va continua să consolideze rolul femeilor de afaceri în economia Moldovei
 
  În doar trei ani, programul "Femeile în Afaceri",a oferit asistenţă pentru circa 90 de întreprinderi din Republica Moldova, deţinute sau conduse de femei, precum şi companiilor cu cele mai multe doamne angajate. Iniţiativa „Femei în Afaceri” s-a axat pe dezvoltarea antreprenoriatului feminin, prin diverse servicii de consultanță. Astfel, femeile au fost ajutate să-şi lanseze şi să dezvolte afaceri și abilități de administrare a întreprinderilor. Executivul Suediei a contribuit cu peste un milion de euro la realizarea acestui proiect.

 Detalii  eng  rom

 19.11.2014

Un nou incubator de afaceri a fost lansat la Nisporeni cu suportul UE

Acesta este cel de-al optulea incubator de afaceri din ţară, iar până la finele anului curent va mai fi lansat încă unul.

Scopul Incubatorului de Afaceri din Nisporeni este de a oferi susținere antreprenorilor începători din regiune. Companiile rezidente vor beneficia de spaţii de producere sau oficii la preţuri avantajoase, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare reduse și alte facilităţi.

Detalii


17.11.2014


UE oferă asistenţă pentru reforma justiției din RM

 Proiectele de asistență ale UE pentru domeniul de reformare a sectorului justiției au drept scop sprijinirea sistemului judiciar, instituțiile de urmărire în justiție și de investigație preliminară din Republica Moldova, și sistemele de executare, penitenciare și de probațiune în procesul lor de reformă. Un alt obiectiv este un efort mai bine coordonat a diferitelor instituții din sectorul justiției pentru a pune în aplicare Strategia de reformare a sectorului justiției și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Detalii

14.11.2014

BERD va investi 52,5 milioane de euro în proiectul de modernizare a căilor ferate moldoveneşti


Prim-ministrul Iurie Leancă şi Directorul pentru Transport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sue Barrett, au semnat astăzi Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi BERD privind finanţarea proiectului de modernizare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei”.

Potrivit Acordului, BERD va investi 52,5 milioane de euro în proiectul de modernizare a căilor ferate moldoveneşti. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii feroviare şi achiziţionarea a zece locomotive multifuncţionale noi. De menţionat, că Uniunea Europeană co-finanțează procurarea locomotivelor cu un grant investițional de 5 milioane de euro.
Proiectul vizează reforma amplă a sectorului feroviar din Moldova în vederea îmbunătăţirii siguranţei şi eficienţei acestuia, dar şi pentru a reduce consumul energiei şi costurile aferente.   

Întregul proiect de modernizare a căilor ferate din Moldova necesită investiţii de 116,75 milioane de euro. Astfel, şi Banca Europeană de Investiții va susține acest proiect cu un împrumut similar celui acordat de BERD – în valoare de 52,5 milioane de euro. De asemenea, proiectul va beneficia de finanţare nerambursabilă în valoare de 1,75 milioane de euro din fondurile BERD precum şi din partea Iniţiativei Central Europene şi a Guvernului Cehiei.

Detalii rom eng
   
13.11.2014

Parlamentul European a ratificat acordul de asociere UE-Moldova, 

care include și un acord comercial aprofundat și comprehensiv. Acordul este fundamentul pentru o mai puternică asociere politică și integrare economică între UE și Moldova, oferind liber acces reciproc pe piață.

Deputații au votat acordul cu 535 de voturi la 94 și 44 de abțineri.


În rezoluția care însoțește acordul, aprobată cu 529 de voturi la 96 și 46 de abțineri, deputații au subliniat că semnarea la 27 iunie și ratificarea acestuia ”nu reprezintă un obiectiv final” în relațiile UE-Moldova.
Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de parlamentele naționale ale statelor membre UE. Părți din acord, inclusiv Acordul aprofundat și comprehensiv de liber schimb, se aplică provizoriu de la 1 septembrie 2014. Moldova a ratificat acordul la 2 iulie.

6.11.2014

Vizita Comisarului European pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, în RM


 Aceasta este prima vizită în străinătate a lui Johannes Hahn în calitate de Comisar pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, după preluarea portofoliului respectiv. 

Iurie Leancă şi Johannes Hahn au semnat două documente privind extinderea asistenţei Uniunii Europene pentru ţara noastră. Este vorba despre Memorandumul de înţelegere privind suportul oferit Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017 şi un document de finanţare pentru realizarea prevederilor Acordului de Liber Schimb.



Astfel, potrivit Memorandumului de înţelegere, Republica Moldova va primi, în următorii trei ani, un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea UE. Această asistenţă va merge prioritar pentru reforma administraţiei publice, dezvoltarea agricolă şi rurală, reforma poliţiei şi managementul frontierei.

Cel de-al doilea document - Acordul privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb - prevede o asistenţă de 30 de milioane de euro. Acest program va ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să se folosească la maximum de deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești. De asemenea, Programul va contribui la dezvoltarea competitivităţii întreprinderilor mici şi a legislaţiei conform standardelor de calitate ale Uniunii Europene şi va promova exporturile şi oportunităţile investiţionale.
Detalii
CE 2014-2019


 6.11.2014

Prima ședință de lucru ,după constituirea sa, a  Delegației Comisiei Parlamentare de Cooperare UE-RM

Membrii Delegației au discutat situația politică din Republica Moldova înaintea alegerilor legislative care vor avea loc la 30 noiembrie a.c.. În acest context, a avut loc un schimb de vederi cu ambasadorul Eugen Caras de la Misiunea Republicii Moldova pe lângă UE  fiind trecut în revistă și stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. De asemenea au participat la dezbatere Dirk Schuebel, Șeful de Unitate pentru Parteneriatul Estic în Serviciul de Acțiune Externă și Luc Devigne Șef de Unitate în Direcția Generală Comerț din cadrul Comisiei Europene.

Andi Cristea.Președintele Delegației Comisiei Parlamentare de Cooperare UE-RM: “Prima întâlnire a Delegației are loc într-un moment cheie, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri parlamentare cruciale. Dăm semnalul începerii unui mandat politic puternic și ambițios pentru următorii cinci ani, noi fiind doritori sa colaboram strâns cu omologii noștri din Parlamentul de la Chișinău în cadrul Comisiei Parlamentare

 Detalii

5.11.2014

 164 de automobile pentru Inspectoratul General al Poliţiei  din partea UE

Procurarea şi dotarea acestor automobile au fost posibile datorită suportului bugetar acordat de către Uniunea Europeană Republicii Moldova, conform tranşei acordate în 2014.

 “UE va continua colaborarea cu RM în domeniul afacerilor interne, iar rezultatul pe care îl vedem astăzi este un pas important în atingerea obiectivelor urmărite de MAI. În toate statele UE, poliția se bucură de încrederea cetățeanului, iar în RM tendințele se mișcă în aceași direcție, cea ce este foarte important pentru ca o societate să funcționeze în deplin.”, a precizat șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Pentru procurarea automobilelor a fost cheltuită suma de 21.200.000 lei, iar pentru dotarea acestora şi serviciile de înmatriculare şi asigurare – 2.400.000 lei.

Unităţile de transport au fost dotate cu rampe luminoase, scheme holografice, stingătoare de flăcări, truse medicale, conuri pentru delimitarea porţiunii de drum, bandă reflectorizantă, GPS şi set de anvelope pentru sezonul de iarnă. Totodată, vor fi repartizate şi 164 de calculatoare şi imprimante destinate pentru Sectoarele de poliţie. Pentru procurarea acestora s-a cheltuit 1.900.000 lei.

Evenimentul este realizat în cadrul punerii în aplicare a acțiunilor primului an de sprijin bugetar al UE ce vizează dezvoltarea și îmbunătățirea performanțelor în combaterea criminalității organizate și transfrontaliere. 

Detalii