Faceți căutări pe acest blog

Mesaj de speranță și încurajare ,, ”tuturor cetățenilor Europei”

© European Union 2014 - European Parliament.
 
Asigurarea demnității umane a fost tema principală a discursului susținut marți de Papa Francisc în plenul Parlamentului European. Emigrația, protecția mediului și promovarea drepturilor omului și a democrației au fost temele subliniate într-un discurs care a cerut Europei ”să redescopere cele mai bune părți ale sale”.

În deschiderea ședinței solemne, Președintele Parlamentului, Martin Schulz, a spus că pierderea încrederii oamenilor în politică, la nivel național și european, este ”uriașă”, subliniind că nicio instituție nu poate funcționa dacă nu are sprijin. ”Trebuie ca noi toți să cooperăm pentru a recâștiga încrederea pierdută”, a spus el.

Președintele Schulz a subliniat ”obiectivele comune” ale UE și ale bisericii catolice în promovarea ”valorilor toleranței, respectului, egalității, solidarității și păcii”, adăugând că 
”Uniunea Europeană înseamnă mai mult incluziune și cooperare decât excludere și confruntare”.
Drepturile și demnitatea omului

”Aș vrea să ofer un mesaj de speranță și încurajare către toți cetățenii Europei”, a spus Papa Francisc deputaților. El a spus că demnitatea a fost conceptul cheie în procesul de reconstrucție a Europei după cel de-al doilea război mondial și a salutat faptul că ”promovarea drepturilor omului este o temă centrală în angajamentul UE de a susține demnitatea persoanei” atât în Uniune, cât și în relațiile acesteia cu țări terțe.

Parlamentul European are ”responsabilitatea de a ține democrația vie pentru popoarele Europei”: democrațiile nu trebuie ”să colapseze sub presiunea intereselor multinaționale care nu sunt universale”, a spus Papa Francisc, adăugând că ”a venit timpul să promovăm politici care să creeze locuri de muncă, dar mai presus există o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor condiții de muncă potrivite”.

Mediul și imigrația

”Europa a fost mereu un pioner în eforturile de promovare a ecologiei”, a subliniat Papa. Respectarea mediului înseamnă nu numai să nu fie distrus, ci și ”utilizarea lui în scopuri bune”, cum ar fi înlocuirea risipei de hrană cu oferirea ei pentru cei care au nevoie.

Papa Francisc s-a referit și la tema imigrației în UE, spunând: ”Nu putem permite ca Mediterana să devină un imens cimitir”, subliniind că oamenii care sosesc pe mare au nevoie de ”acceptare și asistență”. Europa va putea să se confrunte cu problemele legate de imigrație ”numai dacă este capabilă să își exprime clar propria identitate culturală”, a adăugat el.