Faceți căutări pe acest blog

Preşedinţia Belgiei la Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei

Din luna noiembrie 2014 până în luna mai 2015 Belgia va deţine Preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, preluând această funcţie de la Azerbaidjan. Fiecare dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei prezidează, prin rotaţie în ordine alfabetică, Comitetul pentru o perioadă de şase luni. Schimbarea preşedintelui se produce, în mod tradiţional, în lunile mai şi noiembrie.

Ministrul Afacerilor Externe al Belgiei va reprezenta în perioafa respectivă Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei şi va vorbi din numele celor 47 de state membre.


Ceremonia de preluare a preşedinţiei Comitetului de Miniştri a avut loc la sediul Organizaţiei, în cadrul unei reuniuni la care au participat reprezentanţii celor 47 de state membre.

Înaintea transmiterii preşedinţiei succesorului său, Preşedintele Elmar Mammadyarov, Ministrul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului, a prezentat Comitetului de Miniştri, bilanţul preşedinţiei deţinute de ţara sa.

Noul Preşedinte al Comitetului de Miniştri, Didier Reynders, Viceprim-ministru şi Ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Belgiei, a expus priorităţile preşedinţiei belgiene.

În calitate de membru fondator al Consiliului Europei, Belgia acordă o importanţă foarte mare valorilor fundamentale ale Organizaţiei: Drepturile Omului, Democraţia şi Statul de Drept.

În perioada deţinerii Preşedinţiei, Belgia va acorda atenţie, în mod prioritar, următoarelor aspecte: 
  1. Continuarea reformelor: confruntarea provocărilor curente şi viitoare
  2. Consiliere politică şi dezvoltarea de sinergii externe prin proiecte concrete
  3. Împărtăşirea responsabilităţii pentru punerea în aplicare a Convenţiei europene a drepturilor omului
  4. Consolidarea protecţiei drepturilor omului
  5. Viitorul drepturilor sociale în Europa
  6. Rolul culturii şi educaţiei în promovarea valorilor comune
  7. Rolul guvernării şi autorităţilor locale.
Detalii