Faceți căutări pe acest blog

Comisia Europeană 2014-2019



La 1 noiembrie 2014 Comisia Juncker își preia în mod oficial mandatul, care se va încheia la 31 octombrie 2019.

 Noua Comisie Europeană își va concentra eforturile pe abordarea provocărilor politice majore cu care se confruntă Europa: reîncadrarea oamenilor în locuri de muncă decente, stimularea mai multor investiții, asigurarea faptului că băncile acordă din nou împrumuturi economiei reale, crearea unei piețe digitale conectate, o politică externă credibilă și asigurarea autonomiei Europei în ceea ce privește securitatea energetică


Începutul mandatului Comisiei Juncker marchează încheierea unui proces de durată care a dus la constituirea noii Comisii Europene. În urma primei campanii electorale paneuropene, la 27 iunie, Consiliul European a propus Parlamentului European candidatura lui Jean-Claude Juncker pentru funcția de președinte al Comisiei. Conform prevederilor articolului 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană, Consiliul European a ținut seama de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European.
La 15 iulie, dl Juncker a fost ales de Parlamentul European cu o majoritate semnificativă de 422 de voturi (în condițiile în care era nevoie de o majoritate de 376 de voturi), pe baza Orientărilor politice pe care le-a prezentat Parlamentului.

În urma alegerii și a procedurii de intervievare a candidaților la posturile de comisari, președintele ales i-a selectat pe ceilalți membri ai Comisiei. Apoi, la 5 septembrie, președintele ales și Consiliul au convenit asupra listei definitive a comisarilor desemnați. La 10 septembrie, președintele ales, dl Juncker, și-a prezentat echipa și repartiția portofoliilor. Au urmat, apoi, audierile individuale ale comisarilor desemnați în fața comisiilor competente ale Parlamentului European.

Pe această bază, și în urma modificărilor pe care dl Juncker le-a adus echipei sale pentru a răspunde problemelor semnalate cu ocazia audierilor din Parlamentul European (a se vedea IP/14/1163 și SPEECH/14/705), Parlamentul European a aprobat întregul colegiu cu 426 de voturi pentru (din 699 de voturi). Consiliul European a numit apoi Comisia Europeană la summitul care a avut loc la 23 octombrie.

 O privire de ansamblu


  • O echipă puternică și cu experiență, Comisia  este alcătuită din 5 foști prim-miniștri, 4 viceprim-miniștri, 19 foști miniștri, 7 comisari care revin (inclusiv Jyrki Katainen, care s-a alăturat Comisiei Barroso II în iulie 2014 pentru a-l înlocui pe Olli Rehn) și din 8 foști membri ai Parlamentului European. Dintre aceștia, 11 au o pregătire solidă în domeniul economic și financiar, în timp ce 8 au o vastă experiență în materie de relații externe. O treime dintre comisarii desemnați (9 din 28), inclusiv președintele ales, au candidat la alegerile europene din acest an.
  • Noua Comisie, o echipă proaspătă și dinamică, este mai tânără decât Comisia actuală. Mai precis, media de vârstă a vicepreședinților este de 49 de ani.
  • Noua Comisie Juncker este alcătuită din 9 femei și 19 bărbați. În consecință, femeile reprezintă aproximativ 33 % din colegiu, iar bărbații circa 66 %.
  • Din cei 7 vicepreședinți, 3 sunt femei (42 %).
  • În ceea ce privește afilierea politică, 14 membri ai Comisiei sunt afiliați la Partidul Popular European (PPE), 8 la Alianța Progresistă a Social-Democraților (S&D), 5 sunt afiliați la Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) și 1 este afiliat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE).
  • În rândul vicepreședinților, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, precum și prim-vicepreședintele sunt afiliați la Alianța Progresistă a Social-Democraților (S&D), 3 vicepreședinți sunt afiliați la Partidul Popular European (PPE), iar alți 2 la Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).
 Modul de lucru

Comisia Juncker va cuprinde  6 vicepreședinți plus Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, care este totodată unul dintre vicepreședinții Comisiei. Va exista un prim-vicepreședinte, care se va ocupa de o mai bună legiferare, de relațiile interinstituționale, de statul de drept și de Carta drepturilor fundamentale (Frans Timmermans). Prim-vicepreședintele va fi mâna dreaptă a președintelui, urmărind să garanteze, în special, că toate propunerile Comisiei respectă principiile subsidiarității și proporționalității, care ocupă un loc central în activitatea Comisiei. În calitatea sa de adjunct al președintelui, acesta va monitoriza relațiile Comisiei Europene cu celelalte instituții europene.
Vicepreședinții vor conduce echipe de proiect, asigurând orientarea și coordonarea activității mai multor comisari. Acest lucru va garanta o interacțiune dinamică a tuturor membrilor colegiului, înlăturând barierele și renunțând la structurile statice. 

Vicepreședinții și comisarii vor fi interdependenți. Pentru ca o nouă inițiativă propusă de către un comisar să poată fi inclusă în programul de lucru al Comisiei sau pe ordinea de zi a colegiului, aceasta trebuie să beneficieze de sprijinul unui vicepreședinte. În același timp, un vicepreședinte va depinde de contribuțiile comisarilor care fac parte din echipa sa de proiect pentru a finaliza cu succes proiectul care i-a fost încredințat. Fiecărui membru al Comisiei i s-a încredințat un portofoliu; unele portofolii au un caracter mai vast și mai orizontal, în timp ce altele sunt mai specializate. Toți membrii colegiului vor trebui să își asume rolul lor în cadrul acestei noi metode de lucru bazate pe colaborare.

 


MAI MULT