Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Noiembrie 2014

28.12-01.12.2014

APCE a trimis observatori la alegerile parlamentare din Republica Moldova
 
Delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), alcătuită din 25 de membri şi condusă de Jean-Claude Mignon, fostul Preşedinte al APCE, va observa desfăşurarea alegerilor, alături de observatorii din partea Adunării Parlamentare a OSCE, Parlamentului European şi Biroul instituţiilor democratice şi drepturilor omului (BIDDO) al OSCE.

Înainte de desfăşurarea scrutinului, delegaţia APCE va avut întrevederi cu conducători şi reprezentanţi ai partidelor politice care participă la alegeri, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, precum şi cu reprezentanţi ai ONGurilor şi mass-media.


24.11.2014

Platformă nouă online lansată cu ocazia Săptămânii Educaţiei Globale

Pagina web dedicată educaţiei globale va contribui la sporirea interactivităţii între Centrul Nord-Sud şi reţeaua SEG, comunicării în cadrul reţelei şi cu actorii implicaţi în Educaţia Globală, Învăţarea Globală sau Educaţia pentru Cetăţenie Globală.

Acest nou instrument web nu doar va facilita diseminarea de informaţii, practici şi experienţe, dar va servi drept platformă de dialog între educatorii educaţiei globale. 

Detalii

18.11.2014

Hotărârea CEDO în cauza Baza de Transport Auto nr. 1 împotriva Republicii Moldova

În cauza Baza de Transport Auto nr. 1 împotriva Republicii Moldova sunt abordate probleme cu care Curtea a fost deja sesizată anterior.

Compania reclamantă, Baza de Transport Auto nr. 1, este o persoană juridică, înregistrată în Republica Moldova. Cauza se referă la neexecutarea unei hotâri definitive, prin care primăria mun. Chişinău a fost obligată să vândă companiei reclamante un teren aflat în proprietatea sa.

Curtea a constatat încălcarea art. 6 alin.1 din CEDO (dreptul la un proces echitabil), art. 13 din CEDO (dreptul la un recurs efectiv) şi art. 1 din Protocolul Adițional (dreptul la proprietate). 


13.11.2014

Preşedinţia Belgiei la Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei

Din luna noiembrie 2014 până în luna mai 2015 Belgia va deţine Preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, preluând această funcţie de la Azerbaidjan. Fiecare dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei prezidează, prin rotaţie în ordine alfabetică, Comitetul pentru o perioadă de şase luni. Schimbarea preşedintelui se produce, în mod tradiţional, în lunile mai şi noiembrie. 

Detalii

12.11.2014

Edificarea politicilor şi capacităţilor privind criminalitatea informaţională în regiunea Parteneriatului Estic


 La Chişinău şi-a început lucrările Conferinţa internaţională, obiectivul căreia constă în împărtăşirea experienţei de elaborare a politicilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice şi sporirea capacităţilor instituţionale în regiunea Parteneriatului. Reuniunea constituie şi un moment de totalizare a împementării proiectului CyberCrime@EAP în cadrul Facilităţii Parteneriatului Estic, dar şi de pregătire a terenului pentru lansarea noilor proiecte de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice.

Cybercrime@EAP este un proiect comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene lansat în martie 2011 care a oferit asistenţă Statelor participante la Facilitatea Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina) la elaborarea strategiilor de combatere a criminalităţii informatice şi de asigurare a securităţii spaţiului cibernetic, la apropopierea legislaţiilor naţionale de standardele CoE și UE în acest domeniu.

Detalii

05-06.11.2014

Vizita preelectorală a delegaţiei APCE în Moldova

O delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), alcătuită din şapte membri şi condusă de Jean-Claude Mignon (Franţa, PPE/DC), a efectuat o vizită preelectorală în Republica Moldova în scopul evaluării campaniei electorale şi a climatului politic înainte alegerilor legislative din 30 noiembrie.

La Chişinău, membrii delegaţiei au avut întrevederi cu Preşedintele Republicii, Primul ministru, Preşedintele Parlamentului, liderii partidelor politice care participă la alegeri, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ONGurilor şi mass-media.

Ulterior, o delegaţie alcătuită din 32 de membri ai Adunării se va deplasa în Republica Moldova pentru a monitoriza desfăşurarea alegerilor.

La încheierea vizitei, joi, 6 noiembrie, delegaţia a adoptat o declaraţie, în care se menţionează că, în general, campania electorală păstrează un cadru calm, iar partidele politice și candidații au posibilitatea de a face campanie într-un mod liber.

Delegația subliniază că principala provocare pentru desfășurarea alegerilor cu adevărat democratice rămâne dorința partidelor politice de a-și exercita voința politică atât în susținerea cadrului juridic, cât și punerea în aplicare pe deplin și în mod eficient a legii. Legislaţia electorală a suferit mai multe modificară în pragul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Normele care reglementează finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale rămân inadecvate. În acest sens, delegația Adunării reamintește că Comisia de la Veneția a recomandat adoptarea unei legi privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, și regretă că Parlamentul nu a adoptat o astfel de lege.

Delegația Adunării invită autoritățile să ia măsuri rapide și eficiente pentru a asigura ca toți moldovenii să-și exprime voința în mod liber în timpul campaniei și în ziua alegerilor.


Detalii 

03-05.11.2014

Forumul Mondial pentru Democraţie: Pot oare tinerii revigora democraţia
Din moment ce tinerii din toată lumea se mobilizează pentru a-şi face auzite vocile şi a revenida noi modele de exprimare democratică directă, Consiliul Europei a organizat, între 3 şi 5 noiembrie 2014, la Strasbourg, cea de-a 3-a ediţie a Forumului Mondial pentru Democraţie.


Această ediţie a întrunit peste 1200 participanţi – militanţi ai societăţii civile, aleşi, responsabili politici, reprezentanţi mass-media – din 80 de ţări pentru a discuta iniţiative care vizează stimularea implicării tinerilor cetăţeni şi crearea noilor modele de participare democratică.


Detalii