Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE: Ghid practic cu privire la admisibilitate

Bringing a case to the European Court of Human Rights: Practical Guide on Admissibility Criteria: The third edition. - Strasbourg, 2014. - 114 p.

Descarcă Ghidul:
În engleză
În franceză

CEDO a lansat cea de-a 3-a ediţie, actualizată, a Ghidului Practic cu privire la criteriile de admisibilitate, care descrie condiţiile formale pe care trebuie să le îndeplinească o cerere înaintată la Curte.

Această a treia ediție cuprinde jurisprudența de până la 1 ianuarie 2014 și condițiile procedurale mai stricte de aplicare la Curte care au intrat în vigoare la acea dată. Practicienii și potenţialii solicitanți ar trebui să studieze cu atenție acest Ghid practic înainte de a decide să introducă o cerere la CEDO.

În contextul lansării noii ediţii, Preşedintele Curţii, Dean Spielmann, a menţionat că „În pofida reducerii semnificative, în ultimii ani, a numărului de cauze aflate pe rol, Curtea primește totuși mult prea multe cererii care nu ar fi fost înaintate deoarece nu îndeplinesc aceste diverse cerințe. Practicienii ar trebui să studieze cu atenţie acest ghid practic înainte de a decide să introducă o cerere. Astfel, ei vor contribui în mare măsură la eficienţa Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.”.

Pentru moment această ediţie este disponibilă doar în engleză şi franceză, dar pe parcurs vor apărea şi alte versiuni lingvistice. Majoritatea cauzelor (92% din cele examinate în 2013) au fost respinse de Curte în baza unui temei de inadmisibilitate.

Astfel de cazuri blochează activitatea Curții și împiedică soluţionarea cauzelor demne de examinat, în care cerințele de admisibilitate au fost îndeplinite și care s-ar putea referi la acuzații grave de încălcări. ale drepturilor omului.

Pentru a aduce la cunoştinţa potenţialilor reclamanţi şi a reprezentanţilor acestora noile condiţii de înaintare a unei cereri, Curtea a extins gama de materiale de informare în toate limbile oficiale ale Statelor Păţri la Convenţie. Printre aceste materiale, există un test online de verificare şi materiale video care explică criteriile de admisibilitate şi cum să fie îndeplinită absolut corect o cerere. În plus, paginile web care oferă informaţii utile pentru oricine doreşte să sesizeze Curtea sunt acum disponibile în limbile tuturor Statelor părţi (pe pagina internet a Curţii, la rubrica „Applicants”/ « requérants »/ „reclamanţi”).