Investir dans l’éducation pour un avenir meilleur en Europe = Investing in education for a better futurein Europe: CEB INFO / Council of Europe Development Bank. - 2014. - nr. 3. - 20 p.
Educaţia nu este doar un drept fundamental, dar este şi cheia dezvoltării sociale şi o condiţie indispensabilă pentru ameliorarea competitivităţii economice, menţionează Rolf Wenzel, Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei în Editorialul din Buletinul trimestrial al CEB.
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) susţine activ sectorul de investiţii sociale, la care aparţine şi domeniul educaţiei. Proiectele sale vizează construcţia şi renovarea instituţiilor şcolare, începând de la mobilier şi echipament tehnic până la programe de instruire pentru profesori. Astfel CEB contribuie în măsură deplină la asigurarea funcţionării şi dezvoltării sistemelor educaţionale în toată Europa. Promovarea educaţiei care integrează minorităţile şi cele mai defavorizate grupuri sociale şi garantarea unui acces egal la educaţie constituie priorităţile Băncii
CEB acţionează în favoarea coeziunii sociale din Europa susţinând şi alte domenii. În cel de-al treilea trimestru al anului 2014, Banca a aprobat un total de 225 milioane euro destinate proiectelor de infrastructură de vocaţie socială, de prevenire a inundaţiilor şi de creare şi păstrare a locurilor de muncă. De la începutul anului 2014 investiţiile s-au ridicat la 1,5 miliarde euro, dintre care 72% au fost oferite ţările din grupul-ţintă, la care aparţine şi Republica Moldova. Recent CEB s-a înscris pe lista organizaţiilor internaţională eligibile pentru asistenţă publică pentru dezvoltare, ceea ce subliniază angajamentul Băncii de a promova dezvoltarea socială în Europa.
În septembrie 2014 Consiliul de Administraţie al CEB a aprobat cereri de împrumut în valoare de 225 milioane euro. Din această sumă 10 milioane euro au fost oferite Republicii Moldova, mai exact ProCredit Bank SA Moldova pentru finanţarea întreprinderilor micro, mici şi mijlocii în scopul favorizării angajării, consolidării competitivităţii şi facilitării creării de noi întreprinderi. Valoarea adăugată a CEB constă în capacitatea de oferi, în condiţii tarifare accesibile, resursele financiare pe termen mediu şi lung de care au nevoie întreprinderile.
Informaţii suplimentare:
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei: dosar (rom)