Faceți căutări pe acest blog

BV - Acordul de liber schimb al RM comparativ cu alte țări din Parteneriatul Esti

DESCARCATI
Wolczuk K. Acordul de liber schimb al R.Moldova comparativ cu alte țări din Parteneriatul Estic= The Deep and Comprehensive Free Trade Agreement in Republic of Moldova in a comparative context with other Eastern Partnership countries / CRPE, APE, EPC. - 2014. - 18 p.

Acordul de Asociere schimbă relațiile cu Moldova de la cele fără caracter obligatoriu la cele cu caracter obligatoriu. Partea acordului legată de comerț (ACLAC) este cea mai extensivă, și din multe aspecte, cea mai  importantă parte a acordului deoarece ea permite accesul la piața unică țărilor fără perspectivă explicită de aderare. Pentru a proteja coeziunea pieței unice acordul conține dispoziții extensive, detaliate și obligatorii care obligă țările partenere să-și alinieze legislația și politicile în conformitate cu cele ale UE (acquis). Potrivit ACLAC, integrarea economică avansată nu se limitează la tarife, ci cuprinde convergența legislativă și în materie de reglementare conform standardelor europene. Astfel, ACLAC influențează calitatea democrației, guvernanța și statul de drept în țările partenere.

De fapt, punerea în aplicare al ACLAC afectează profund cadrul de reglementare al țării asociate cu UE în mai multe domenii. Ca urmare, punerea în aplicare a acordului poartă o promisiune de a avea un efect 

de transformare major asupra statului și economiei în țările asociate. Cu toate acestea, din cauza ambițiilor și domeniului de aplicare, ACLAC prezintă nu numai o oportunitate majoră, dar, de asemenea, o provocare considerabilă, una care este agravată de utilizarea de către Rusia a măsurilor punitive vis-à-vis de Republica Moldova cu scopul de a crește costul de integrare al acesteia  în UE.

Raportul”Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător al Republicii Moldova în context comparativ cu alte state din Parteneriatul Estic” analizează conținutul ACLAC mai în detaliu, oportunitățile și provocările legate de punerea în aplicare,
Acest Policy Brief este publicat în cadrul Dialogului Think Tank UE-Moldova, un proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din România, prin Programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – Centrul Regional Bratislava. Proiectul este implementat de un consorțiu de organizații și include Centrul Român de Politici Europene (CRPE) din București și filiala sa din Republica Moldova de la Chișinău; Centrul de Politici Europene din Bruxelles și Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău.
Vezi de asemenea 
Acordul de Asociere UE-RM: Listă tematică selectivă