Faceți căutări pe acest blog

Câștigătorii Premiului UE 2016 pentru patrimoniu cultural




Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat  câștigătorii ediției 2016 a Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural/Premiile Europa Nostra, cel mai prestigios premiu din Europa în domeniul patrimoniului.

Celor 28 de laureați din 16 țări le-au fost astfel recunoscute realizările exemplare în conservare, cercetare, educație, formare, sensibilizare şi abnegaţie în privinţa patrimoniului. Juriile, formate din experți independenți, au evaluat un total de 187 de aplicații depuse de organizații și persoane din 36 de țări din Europa. Cetățenii din întreaga lume au putut de asemenea vota online în cadrul „Public Choice Award”, putând astfel susține proiectele din propriile țări sau din alte țări europene.

Printre inițiativele remarcabile premiate la ediția din 2016 se numără: renovarea unei pasarele suspendate peste un defileu abrupt, redeschizând astfel turismului o zonă cu un potenţial deosebit (Spania); dezvoltarea unui metode „industriale” de digitizare, care a facilitat digitizarea a aproape 9 milioane de specimene zoologice, botanice, geologice din toată Europa și nu numai (Olanda); eforturile angajaților şi activiştilor muzeului național din Sarajevo care au lucrat, fără a fi plătiți, timp de 3 ani de zile, pentru a păstra muzeul activ într-o situație politică dificilă (Bosnia și Herțegovina) etc.

„Îi felicit călduros pe câștigători și echipele lor pentru munca excepțională de care au dat dovadă. Grație talentului și dedicării lor, numeroase comori ale patrimoniului cultural European au fost protejate și revitalizate în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. Proiectele lor cresc gradul de conștientizare a importanţei patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru societatea și economia Europei. Patrimoniul cultural îi unește pe oameni, creează punți de legătură între trecut, prezent și viitor. Totodată, generează creștere economică, promovează dezvoltarea durabilă și încurajează participarea socială și implicarea, care sunt, în momentul de față, mai importante ca niciodată. De aceea susținem și vom continua să susținem acest sistem de premiere, dar și alte proiecte de patrimoniu, prin intermediul programului nostru – Europa Creativă”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.

„Toate aceste realizări premiate dovedesc faptul că patrimoniul contează pentru Europa și cetățenii săi. Patrimoniul cultural este un factor de dezvoltare economică durabilă și o forță de coeziune pentru societățile noastre multiculturale, așa cum a fost recunoscut la scară largă de către instituțiile UE și clar demonstrat în recentul raport <<Patrimoniul cultural contează pentru Europa>>”, a adăugat renumitul interpret de operă Placido Domingo, președinte al Europa Nostra.

Gala de premiere va avea loc în data de 24 mai, la teatrul istoric Zarzuela, din Madrid, și îi va avea drept gazde pe comisarul european Tibor Navracsics şi pe tenorul Placido Domingo.

 Câștigătorii Premiului UE 2016 pentru patrimoniu cultural

   2016 Award Winners (listed alphabetically by country)

 

Category: Conservation

  1. Employees of the National Museum in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
  2. Mrs. Giulia Maria Crespi, Milan, Italy
  3. Friends of the Storfjord, Sunnmøre, Norway

Category: Education, Training and Awareness-Raising

  1. The Great War through the eyes of a child’, Roeselare, Belgium
  2. ‘Star in School’, Karlovac, Croatia
  3. ‘Adopt a Monument’, Tampere, Finland
  4. Preserving Dance Heritage, Berlin, Germany
  5. ‘The Little Museum of Dublin’, Dublin, Ireland
  6. Apprentice Tour Guide Programme, Milan, Italy
  7. Sustainable Development of Mourela Plateau, Peneda-Gerês, Portugal
  8. ‘Heritage Schools’, Bristol, United Kingdom