Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - August 2014






30.08.2014

Salonul Internaţional de Carte "Cărţile unesc Europa"  
 

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a organizat în perioada 31 august - 4 septembrie 2014 Salonul Internaţional de Carte cu genericul "Cărţile unesc Europa" consacrată integării europene

 Directorul general al bibliotecii, Alexe Rău, a spus că la eveniment va fi expusă producţia editorială din peste 20 de ţări. „Cărţile sunt foarte importante pentru o ţară. Cartea contribuie la consolidarea naţiunii şi a limbii. Cartea este o armă foarte importantă. Cărţile ne-au ajutat, în perioada totalitarismului sovietic să ne consolidăm demnitatea, felul de a fi, trăsăturile naţionale şi limba. Rolul acesta este unul consacrat”, a spus directorul. Potrivit lui, în Europa la putere este ierarhia meritului, care este posibilă doar prin instruire, prin carte.


27.08.2014


Gazoductul Iași-Ungheni a fost lansat oficial  

în prezența Prim-ministrului Iurie Leancă, a Premierului român, Victor Ponta, a Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger, a mai multor miniștri din Guvernele de la Chișinău și București, precum și a reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, a autorităţilor publice locale și a locuitorilor din zonă.

Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, a menționat: „Acest proiect este pentru oameni, pentru cetățeni, este pentru partea economică și pentru cei care activează în industrie. Totodată, vreau să zic că prin aceste proiecte pe care le susținem, vrem să asigurăm o viață mai bună, drumuri mai bune, iar toate acestea înseamnă o viață mai bună. Integrarea Republicii Moldova în infrastructura noastră energetică este foarte importantă, adică asigurarea conexiunii pe plan energetic între Republica Moldova și România n această regiune. Vom continua și cu alți pași, ne vom extinde și pe domeniul energiei electrice și a gazului. Vom asigura modernizarea acestor rețele pentru a asigura cel mai înalt nivel al independenții în domeniul energetic."

Gazoductul Iaşi - Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Costul total al proiectului este de 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane constituie un grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de metri cubi pe an.



24.08.2014

Contractul privind Suportul financiar pentru participarea Republicii Moldova la Programul Cadru al UE - Orizont 2020 

a fost semnat de către Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca.

Contractul prevede oferirea suportului financiar cu 50%, din cotizaţia de aproximativ 890 de mii de euro plătită de către Republica Moldova, la Programul Comunitar, bani ce urmează a fi investiţi pentru buna funcţionare a Reţelei Punctelor Naţionale de Contact, Reţea care acoperă toate domeniile din Program, Academia de Ştiinţe a Moldovei fiind instituţia gazdă a acesteia, dar şi pentru dezvoltarea capacităţilor de infrastructură cu scopul de a ridica nivelul de participare la Program.

Programul Cadru de Cercetare și Inovare - Orizont 2020