Faceți căutări pe acest blog

BV - Vectorul european de dezvoltare a RM. Conștientizare și alegere

DESCARCATI
Holban I. Vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova. Conștientizare și alegere /Biblioteca IDIS Viitoru. - Ch., 2014. - 19 p. 

Autorul vine cu viziuni științifice în legătură cu vectorul european al R. Moldova, pornind de la afirmația că știința este singura locomotivă a progresului. Domnul profesor consideră că Republica Moldova poate să-și asigure o dezvoltare durabilă numai în cazul în care toate activitățile din societate vor avea baza științifică solidă și RM se va asocia țărilor UE.

Potrivit autorului, concepţiile moderne despre lume au fost formate în cea mai mare măsură de către oamenii de ştiinţă care au activat sau activează în Statele Unite ale Americii şi în ţările Uniunii Europene, tot de aici a pornit şi progresul tehnic. SUA şi UE investesc cel mai mult în ştiinţă şi au cel mai mare număr de cercetători ştiinţifici. Acestor ţări/comunităţi le revine 45% din PIB-ul mondial, tot ele au cel mai mare PIB pe cap de locuitor, fapt ce le fac atractive. 

Comunitatea ştiinţifică din Moldova e conştientă de faptul alegerii de către țara noastră a vectorului european de dezvoltare şi contribuie, în măsura posibilităţii, la atingerea acestui scop: a creat un sistem de pregătire şi atestare a cadrelor ştiinţifice viabil, care continuu se modernizează şi reformează, adaptându-se la actele normative, criteriile şi standardele Uniunii Europene.

Încadrarea ştiinţei şi educaţiei din Republica Moldova în aria știinţei şi educaţiei a Uniunii Europene este o necesitate de prim rang, dat fiind eficienţa şi vecinătatea geografică a UE.