Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - August 2014

28.08.2014
 
Laureaţii Premiul drepturilor omului Václav Havel

Centrul de informare israelian privind drepturile omului B'Tselem (Israël), Serviciul iezuiţilor pentru refugiaţi şi Anar Mammadli (Azerbaidjan) sunt cei trei candidaţi preselecţionaţi, la 26 august, la Praga, la Premiul pentru drepturile omului Václav Havel 2014.

Laureatul Premiul drepturilor omului Václav Havel va fi anunţat de către Preşedintele APCE în prima zi a sesiunii plenare de toamnă, la 29 septembrie 2014, la ora 12.30.

Premiul drepturilor omului Václav Havel, care reprezintă o recompensă pentru acţiuni excepţionale ale societăţii civile de apărare a drepturilor omului în Europa şi în afară, este decernat în fiecare an de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în parteneriat cu Biblioteca Václav Havel şi Fundaţia cartei 77. El constă dintr-o sumă de 60 000 euro, un trofeu şi o diplomă.

Detalii

10.08.2014

Aniversarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a constituit prima adunare europeană din istoria continentului. Cu delegaţii din mai mult de 40 de parlamente naţionale, ea rămâne cea mai mare adunare într-adevăr europeană. Într-o scrisoare adresată membrilor Adunării, cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a Adunării, care s-a întrunit pentru prima dată la 10 august 1949, Preşedintele APCE, Anne Brasseur, a adus un omagiu foştilor membri şi Preşedinţi. Ea le-a mulţumit pentru faptul că « nu au renunţat la visul european, că au avut grijă ca el să rămână inclusiv şi deschis căre noi State membre şi pentru că au depăşit diferenţele lor naţionale şi politice pentru a apăra valorile pe care astăzi noi le împărtăşim ».
 
Detalii


06.08.2014

Instrucţiuni cu privire la forma şi prezentarea cererilor grupate la CEDO


Dacă un reclamant sau un reprezentant introduce în numele mai multor reclamanți cereri referitoare la fapte diferite, trebuie utilizat un formular separat pentru fiecare reclamant în parte, indicând toate informațiile și documentele necesare referitoare la fiecare reclamant în formularul corespunzător.

Detalii  
01.08.2014


A intrat în vigoare Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor

La 1 august 2014, odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei privind prevenirea şi combaterea violeneţi împotriva femeilor şi a violenţei domestice, Europa îşi asumă rolul principal în protecţia drepturilor femeilor la nivel mondial.

Fiind numită şi « Convenţia de la Istanbul » deoarece a fost deschisă semnării în acest oraş cu trei ani în urmă, Convenţia obligă Statele care au ratificat-o să adopte măsuri speciale de combatere a tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, începând cu hărţuirea (în special sexuală), violenţa domestică, căsătoria forţată sau mutilările genitale ale femeilor.

Secretarul General al Consiliului Europei a îndemnat toate ţările să semneze şi să ratifice Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.