Faceți căutări pe acest blog

BV - UE-Moldova. Progrese în domeniul anti-coruptiei

DESCARCATI
Ghinea C. Gamurari L. Primii pași dintr-un drum lung: Uniunea Europeană și instituțiile anti-corupție în Moldova = It has only just begun: EU and anticorruption institutions in Moldova / CRPE, EPC, APE . -  August 2014. - 8 p.


Raportul analizează cele mai recente evoluții ale instituțiilor anticorupție din Moldova, evoluții datorate în mare măsură influenței Uniunii Europene. Autorii acordă o atenție deosebită capitolelor privind reforma justiției din Agenda de Asociere și sînt prezentate recomandări privind continuarea monitorizării corupției în Republica Moldova, urmărind o abordare mai coerentă. 


Moldova este un studiu de caz pentru potențiala putere de transformare a UE în vecinătatea sa. Nu este țară candidată, dar cu ambiții clar exprimate. Este cea mai avansată în procesul de asociere dintre țările Parteneriatului Estic. Nu este de așteptat ca elita locală să sprijine instituțiile care, dacă vor fi cu adevărat eficiente, ar putea să le amenințe averile sau chiar libertatea. Vectorii de susținere a luptei cu corupția sînt slabi, dar ei există în Moldova. UE are un rol esențial în răsturnarea echilibrului prin împuternicirea reformiștilor din societatea moldovenească: mass-media, ONG-uri, tehnocrați și cîțiva politicieni chiar interesați să rezolve problema.

Raportul este publicată în cadrul Dialogului Think Tank UE-Moldova, un proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din România, prin Programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – Centrul Regional Bratislava. Proiectul este implementat de un consorțiu de organizații și include Centrul Român de Politici Europene (CRPE) din București și filiala sa din Republica Moldova de la Chișinău; Centrul de Politici Europene din Bruxelles și Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău.

DESCARCATI

Samardzija V., Butkovic H. Accelerarea procesului de integrare europeana a Republicii Moldova ca urmare a progreselor din domeniul luptei anti coruptie –lectiile Croatiei=Speeding up Moldova’s EU integration process through progress in the field of anticorruption – lessons learned from Croatia/ CRPE, EPC, APE . - Iulie 2014. - 31 p.

Consolidarea legaturilor cu Uniunea Europeana necesita acordarea unei atentii deosebite luptei impotriva coruptiei, pilonul central al conditionalitatii UE. Conform indicatorilor Freedom House privind guvernarea democratica,  pe o scara de la 1 la 7, unde 1 este minimum, iar 7 este nivelul cel mai ridicat de progres democratic, Moldova a fost notata cu 5.75, subliniindu-se nevoia dezvoltarii si consolidarii politicilor anticoruptie.

Actualul studiu isi propune sa evalueze progresele si provocarile cu care se confrunta Moldova in ceea ce priveste combatarea coruptiei, luand in considerare evolutia pozitiva a Croatiei in acest domeniu in urma procesului de aderare la Uniunea Europeana. Experienta acesteia in zone precum intarirea institutiilor, cadrul legal anticoruptie, independenta sistemului judiciar sau finantarea partidelor politice se poate dovedi foarte importanta pentru Moldova, intrucat a avut loc intr-o perioada in care lupta anticoruptie a fost sustinuta intens, in principal in urma conditionalitatii impuse de Uniunea Europeana.

In Moldova, precum si in Croatia, lupta privind combatarea coruptiei a fost sustinuta, intr-o mare masura, de actorii internationali, procesul de aderare la UE avand un rol primordial in crearea unui cadru legal in in acest domeniu.

Desi Moldova a inregistrat progrese importante, studiul releva aspecte cheie ce necesita imbunatatiri: cresterea numarului de functionari publici judecati pentru coruptie, numar foarte scazut momentan, consolidarea investigatiilor in domeniul finantarii partidelor politice (momentan, unul dintre pilonii slabi in lupta impotriva coruptiei), cresterea rolului societatii civile in elaborarea, monitorizarea si implementarea legislatiei anticoruptiei sau cresterea transparentei in zone cheie precum declaratiile de avere sau achizitiile publice.

Acordul de asociere si liberalizarea vizelor au reprezentat stimulente importante pentru Moldova. Prin urmare, autorii studiului considera ca este foarte important ca Uniunea Europeana sa mentina actuala politica de stimulente.