Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Aprilie 2012

29.04.2012
 
Din 2009, Europa sărbătoreşte pe 29 aprilie, Ziua europeană a solidarităţii între generaţii. In 2012, obiectivul principal constă în reunirea elevilor şi a persoanelor în varstă pentru a iniţia un dialog despre ce înseamnă îmbătrânirea şi despre cum vârstnicii şi tinerii pot colabora pentru o viaţă mai bună.



 27.04.2012
















26.04.2012



Vezi  

Ziua Europei 2012
25.04.12

Procesul de la Bologna: reforma învăţământului superior este esenţială pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă

Comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou a transmis statelor membre că, pentru a răspunde crizei și șomajului în continuă creștere în rândul tinerilor, trebuie să își modernizeze urgent sistemele de învățământ superior și să elimine obstacolele din calea unui Spațiu european al învățământului superior (SEIS) pe deplin funcțional.

Detalii

25.04.2012

Conferinţa naţională „Relaţiile economice şi comerciale dintre UE şi RM”

Evenimentul este organizat de către Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău  şi Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Asociaţiei Businessului European. La conferinţă participă agenţi economici din R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, şi din ţările europene. În cadrul conferinţei se va discuta despre negocierile pe marginea creării Zonei de Comerţ Liber cu UE, avantajele pieţei europene, condiţiile investiţionale din Republica Moldova.

25.04.2012
BERD intenţionează să investească 100 mln. euro în RM în 2012


Mersul proiectelor finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Republica Moldova şi identificarea unor noi oportunităţi investiţionale au fost examinate în cadrul unei întrevederi a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei cu directorul regional al BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, Paul-Henri Forestier.
Valeriu Lazăr a subliniat importanţa proiectelor în domeniul eficienţei energetice, printre care MoSEFF, destinat eficientizării companiilor, şi MoREFF, ce urmează a fi lansat pentru a spori eficienţa energetică în sectorul rezidenţial, apreciind că proiectele date au un important impact social şi contribuie la reducerea facturii plătite pentru resursele energetice, dar şi un impact economic semnificativ.

Vezi de asemenea:

  
23.04.2012

Republica Moldova a fost acceptată în calitate de membru al Consiliului Miniştrilor Culturii din Europa de Sud-Est

O delegaţie din partea Ministerului Culturii al Republicii Moldova participă astăzi la Şedinţa anuală a Consiliului Miniştrilor Culturii din Europa de Sud-Est, care se desfăşoară în Serbia. 

Ţara noastră este reprezentată la Şedinţa anuală a Consiliului Miniştrilor Culturii din Europa de Sud-est de către dl Boris FOCŞA, ministru al Culturii  şi dl Andrei Chistol, şef al Secţiei Integrare Europeană, Relaţii şi Proiecte Internaţionale.


19.04.2012 

 Dialogul UE privind drogurile cu Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina:  Reuniunea la nivel european
 17.04.2012

UE sustine crearea noilor incubatoare de afaceri în Republica Moldova

Dezvoltarea unei infrastructuri de suport în afaceri viabile, este o prioritate strategică pentru Guvernul RM. Incubatoarele de afaceri constituie un instrument de susţinere a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii la etapa de iniţiere şi pătrundere pe piaţă, de generare a locurilor de muncă şi de înviorare a sferelor din economia locală.

La această temă, 17 aprilie 2012, în sediul ME, a avut loc o conferinţă de presă susţinută de doamna Iulia Iabanji, director al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii de pe lângă ME.

Directorul ODIMM, Iulia Iabanji a specificat că „crearea reţelei incubatoarelor de afaceri în raioanele republicii este susţinută de UE în cadrul Matricei de politici pentru Programul de suport sectorial „Stimularea Economică în Zonele Rurale”. În scopul dezvoltării reţelei incubatoarelor de afaceri în bugetului de stat în anii 2011-2012 au fost preconizate 10,2 mil lei şi 15,1 mil lei corespunzător”.

Detalii

17.04.2012

 Competitivitatea economiei Republicii Moldova în spaţiul european

Parlamentul Tinerilor a organizat o masă rotundă cu tema "Competitivitatea economiei Republicii Moldova în spaţiul european:un viitor prosper sau un şoc economic?" Invitatul evenimentului  a fost Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei Economie, Buget şi Finanţe din cadrul Parlamentului.

Video

12.04.2012

Declaratia Delegatiei UE  cu privire la închiderea postului NIT

„Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a luat act de decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului din 5 aprilie de a retrage licenţa de emisie a canalului de televiziune NIT. Delegaţia Uniunii Europene elucidează importanţa pluralismului în sectorul mass-media care presupune o reflectare corespunzătoare a punctelor de vedere aflate în opoziţie. Delegaţia UE face apel către autorităţile competente în scopul soluţionării problemelor nerezolvate şi aplicării aceloraşi norme juridice tuturor instituţiilor mass-media din Republica”


12.04.2012

Consultări publice regionale cu genericul “Viziuni asupra priorităţilor de integrare europeană şi cooperare transfrontalieră  (Soroca) 

Comisia politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, în parteneriat cu Forumul moldo-german şi cu sprijinul proiectului PNUD “Suport pentru dezvoltarea Parlamentului Republicii Moldova”, continuă să organizeze consultări publice regionale cu genericul “Viziuni asupra priorităţilor de integrare europeană şi cooperare transfrontalieră”. Scopul acestora este implicarea mai largă a autorităţilor locale şi a societăţii civile din teritoriu în procesul decizional...

Reprezentanții autorităților publice locale au făcut o prezentare a proiectelor de cooperare transfrontalieră în cadrul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, la care consiliul raional Soroca este parte, pînă în prezent realizînd 16 proiecte în parteneriat cu consiliile județene Iași, Botoșani,Vaslui. De asemenea, au fost expuse noile proiecte eligibile pînă în 2013, consiliul raional participînd în cadrul a 19 proiecte. A fost elaborat și se află în fază de precontractare proiectul ”Bijuterii Medievale: Cetățile Suceava-Hotin-Soroca”, obiectivul căruia este dezvoltarea potențialului turistic al zonei transfrontaliere Soroca-Hotin-Suceava și, în special, reconstrucția Cetății Soroca. Un alt subiect important abordat în cadrul consultărilor a ținut de cooperarea în cadrul Euroregiunii Nistru și parteneriatul între Soroca și Vinița (Ucraina).


Detalii


2.04.2012

Guvernul a identificat soluţia pentru liberalizarea spaţiului aerian cu UE pînă la semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun (SAC)

Conform indicaţiilor care au fost enunţate în şedinţa din 14 martie a Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au lansat procedurile de liberalizare bilaterala a spaţiului aerian cu Germania, Italia şi Austria.

Astfel, începînd cu aprilie 2012, vor exista condiţiile necesare pentru oricare din companiile aeriene din Republica Moldova, Germania, Italia şi Austria pentru a executa zboruri în regim liberalizat spre orice destinaţie din respectivele ţări, în spiritul textului Acordului SAC, parafat de Guvernului RM şi UE în octombrie 2011.

Detalii
 
1-4.04.2012

Cea de-a doua sesiune a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (EURONEST)

În ajunul sesiunii se vor convoca în ședințe Biroul și comitetele Adunării Parlamentare EURONEST – pentru Integrare Economică, Aproximarea și Convergența Juridică cu Politicile UE, pentru Securitatea Energetică, pentru Afaceri Politice, Drepturile Omului și Democrație, pentru Afaceri Sociale, Educație, Cultură și Societatea Civilă.

În cadrul sesiunii vor fi prezentate și luate în dezbatere mai multe proiecte de rapoarte referitor la provocările pentru viitorul democrației, inclusiv problema mass-media libere și independente în țările Parteneriatului Estic și UE, Acordurile comerciale dintre UE și Partenerii Europeni, inclusiv în Zonele de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și asistența UE în domeniu, consolidarea societății civile în țările Parteneriatului Estic, securitatea energetică, energia regenerabilă, eficiența energetică, infrastructura energetică și evoluțiile în domeniu în țările Parteneriatului Estic și UE.

Participanții la sesiune urmează să adopte o serie de rezoluții și decizii, precum și planul de lucru pentru a doua jumătate a anului 2012 și pentru anul 2013.


Detalii