Faceți căutări pe acest blog

Conferinţa de la Brighton privind viitorul Curţii

O conferinţă la Nivel Înalt cu privire la viitorul Curţii europene a Drepturilor Omului a fost organizată la Brighton (Marea Britanie) la 18-20 aprilie 2012, în cadrului preşedinţiei britanice a  Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei.
 
Procesul de reformă al instanţei de la Strasbourg a cunoscut repere importante în ultimii ani, un moment important fiind Protocolul 14 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, adoptat în 2004 şi intrat în vigoare la 1 iunie 2010. Acest Protocol prevede o serie de amendamente procedurale la Convenţie care au permis, printre altele, reorganizarea formaţiunilor jurisdicţionale ale Curţii şi a competenţelor acestora, instituirea completului de judecător unic, formarea completului de trei judecători pentru soluţionarea unui anumit tip de cauze şi introducerea unui nou criteriu de admisibilitate.

În anul 2010 şi , respectiv 2011, s-au desfăşurat la Interlaken (Elveţia) şi Izmir (Turcia) două conferinţe la nivel înalt privind viitorul Curţii Europene a Drepturilor Omului. Scopul acestor conferinţe a fost, pe de o parte, reafirmarea angajamentului statelor faţă de drepturile prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, pe de altă parte, identificarea de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung pentru eficientizarea sistemului de protecţie a drepturilor omului.

Conferinţa de la Brighton şi-a propus continuarea procesului de ameliorare a activităţii Curţii şi de analizare a rolului actual al acesteia.

Proiectul de declaraţie finală a reuniunii, care a fost supus aprobării, la 20 aprilie, delimitează mai strict cazurile în care CEDO poate fi sesizată, propune o suplimentare a resurselor umane şi financiare destinate rezolvării cazurilor şi scurtează termenele în care Curtea poate lansa o procedură judiciară. În acest sens, Consiliul Europei a propus reducerea de la şase la patru luni a termenului în care CEDO poate fi sesizată după decizia definitivă adoptată de justiţia unui stat membru. În proiectul de declaraţie se mai precizează şi necesitatea epuizării tuturor căilor de atac la nivel naţional, înainte ca instanţa europeană să poată fi sesizată. Conferinţa a insistat şi asupra necesităţii ca cele 47 de state să aplice deciziile Curţii, pentru ca acestea să intre în jurisprudenţa naţională, evitându-se astfel o înşiruire de procese cu speţe asemănătoare şi decizii repetitive.

Detalii: