Faceți căutări pe acest blog

Motoarele de căutare şi reţelele sociale : Consiliul Europei adoptă recomandări pentru protejarea drepturilor omului

06.04.2012

Recent Comitetul Miniştrilor al Consiliul Europei a adoptat două Recomandări cu privire la motoarele de căutare şi reţelele sociale, în care a făcut apel către Statele membre să protejeze drepturile omului, în particular, libertatea de exprimare, accesul la informaţie, libertatea de asociere şi dreptul la respectarea vieţii private.

În recomandarea cu privire la motoarele de căutare, Comitetul Miniştrilor al CoE solicită Statelor să se angajeze împreună cu furnizorii de motoare în consolidarea transparenţei asupra modalităţii în care este furnizat accesul la informaţii, în special criteriile utilizate pentru selectarea, clasarea sau suprimarea rezultatelor căutărilor. Comitetul face apel către o mai multă transparenţă şi respectare a drepturilor utilizatorilor în tratamentul datelor cu caracter personal, spre exemplu « cookies », adresele IP şi istoricul fiecărei căutări.

În Recomandarea cu privire la serviciile de reţele sociale, Comitetul cere Statelor să se angajeze cu furnizorii acestor servicii în sensibilizarea utilizatorilor, printr-un limbaj clar şi uşor de înţeles, despre eventualele atentate la drepturile acestora. El recomandă de asemenea ca utilizatorii să fie ajutaţi să înţeleagă setările impicite ale profilului lor – care ar trebui să fie confidenţiale - şi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la identitatea lor online.

Detalii: