Faceți căutări pe acest blog

Noi hotărâri CEDO împotriva Moldovei

La 17 aprilie 2012, Curtea Europenă a Drepturilor Omului a comunicat două hotărâri împotriva Moldovei: Culev versus Moldova (nr. 60179/09) şi Jomiru şi Creţu versus Moldova (nr. 28430/06).



În primul dosar reclamantul, Vasile Cunev, cetăţean al Moldovei născut în 1961, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru o serie de infracţiuni şi este deţinut în penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Invocând articolul 3 al CEDO (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante), dl Culev s-a plâns de condiţiile rele de detenţie. CEDO a stabilit încălcarea prevederilor articolului 3 al CEDO şi i-a acordat reclamantului, cu titlu de satisfacţie echitabilă,  4.500 euro pentru prejudicii morale şi 300 euro pentru costuri şi cheltuieli de judecată.


În cauza repetitivă Jomiru şi Creţu versus Moldova, reclamanţii au în faţa Curţii că susţinut că semnul întrebării a deciziilor definitivă în cauză pronunţate în favoarea lor de către Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie au fost contrare principiului securităţii juridice şi au încălcat dreptul lor la respectarea proprietăţii. Curtea a stabilit încălcarea  prevederilor articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil - securitatea juridică) şi articolului 1 din Protocolul nr 1 (protecţia proprietăţii), invocate de reclamanţi.

Detalii: