Faceți căutări pe acest blog

Ziua Europei 2012

 
 

Descarcati afiş
Ziua Europei, 9 mai

Ideile care au dus la înfiinţarea Uniunii Europene au fost prezentate pentru prima dată la 9 mai 1950 de ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman. Această zi este acum celebrată ca fiind un moment cheie în crearea UE.

La 9 mai, de Ziua Europei, se aniversează „declaraţia Schuman”. Într-un discurs ţinut la Paris, în 1950, , Robert Schuman (ministrul francez al Afacerilor Externe) a propus o nouă formă de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Această propunere este considerată a fi începutul a ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Uniunea Europeană.

În cadrul summitului UE desfăşurat la Milano, în 1985, s-a hotărât ca data de 9 mai să devină „Ziua Europei”.

Cu această ocazie, în toată Europa, se desfăşoară în fiecare an acţiuni şi festivităţi care îşi propun să aducă instituţiile UE mai aproape de cetăţeni şi să consolideze legăturile dintre popoarele care fac parte din Uniune.

Vezi de asemenea:
















ZIUA EUROPEI 2012

Europe Day 2012 – 62nd anniversary of the Schuman Declaration

12.05.12 - Festivalul Europei: Ziua usilor deschise a institutiilor europene






Zilele Europei  2012 in Moldova


În regiunile din Moldova, vor fi  organizate  două celebrări ale Zilei Europei 2012 care vor avea loc la Chişinău şi la Comrat, UTA Găgăuzia.

Detalii 

10.05.2012 - Conferinţă de presă dedicată celebrării Zilei Europei în Chişinău, ţinută de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău (VIDEO)



 12 mai - Satul european Chişinău

Celebrarea Zilei Europei la Chişinău va avea loc pe 12 mai. Festivitățile vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ca şi în anul precedent, „Satul european” va fi centrul evenimentelor la care vor contribui Misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene împărtăşind din cultura, tradiţiile, bucătăria etc. țărilor pe care le reprezintă.

Activitatea „satelor europene” va începe la orele 14:00.

În cadrul "Satului european" vor avea loc două dezbateri publice cu privire la aspectele politice şi economice ale cooperării UE - Republica Moldova cu participarea ambasadorilor UE şi a oficialilor moldoveni de rang înalt. Dezbaterile publice vor fi organizate într-un format întrebare-răspuns și vor dura 90 de minute.

Într-o zonă a satelor vor fi amenajate colţuri lingvistice. Vizitatorii vor avea posibilitatea să înveţe o mulţime de cuvinte şi/sau expresii în diferite limbi ale UE. Ambasadele vor pune la dispoziţie celor care vor vizita satele profesori care, timp de 45 de minute fiecare, vor ține lecţii de limbi oficiale ale UE pentru publicul din Moldova.

În timp ce părinţii participă la Școala de Limbi UE sau gustă din mâncărurile tradiţionale europene, copiii vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt cu creioane colorate şi/ sau să își picteze pe corp (body painting) diferite simboluri ale UE. Cei mai activi copii vor primi cadouri de la Delegaţia UE în Republica Moldova.

Seara, activitățile „Satului european” vor culmina cu un concert cu participarea artiştilor din Republica Moldova şi din străinătate. Concertul va începe la orele 19:00

19 mai - Satul european Comrat

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova intenționează să ajungă în acest an, din nou, în regiunile din afara capitalei organizând festivităţi cu drepturi depline de Ziua Europei 2012, în Comrat, UTA Găgăuzia. În colaborare cu Primăria Comrat celebrarea Zilei Europei va avea loc la Comrat, în data de 19 mai, în piaţa centrală a oraşului. „Satul european” va fi centrul sărbătorilor unde Misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene vor contribui împărtășind din cultura, tradiţiile, bucătăria etc. țărilor pe care le reprezintă.

Activitatea „satelor europene” va începe la orele 14:00.

În cadrul "Satului european" vor avea loc două dezbateri publice cu privire la aspectele politice şi economice ale cooperării UE - Republica Moldova, cu participarea ambasadorilor UE şi a oficialilor locali de rang înalt. Dezbaterile publice vor fi organizate într-un format întrebare-răspuns și vor dura 90 de minute.

Într-o zonă a satelor vor fi amenajate colţuri lingvistice. Vizitatorii vor avea posibilitatea să înveţe o mulţime de cuvinte şi/sau expresii în diferite limbi ale UE. Ambasadele vor pune la dispoziţie celor care vor vizita satele profesori care timp de 45 de minute fiecare vor ține lecţii de limbi oficiale ale UE pentru publicul din Moldova.

Vor fi, de asemenea, organizate colțuri pentru copii. Micii oaspeți ai satelor vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt cu creioane colorate, iar cei mai activi vor primi cadouri din partea Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Activităţile „Satului european” se vor încheia seara cu un concert cu participarea artiștilor din Republica Moldova şi din străinătate care va avea loc în piaţă. Concertul va începe la orele 19:00.

14-18 mai  - Festivalul Filmului European 

oferă o oportunitate unică de a aborda diversitatea istorică şi culturală a statelor membre ale UE. Festivalul va fi organizat ca parte a celebrărilor din cadrul Zilei Europei 2012 în Republica Moldova. Programul festivalului prevede proiectarea a două sau trei filme pe zi care să reflecte tradiţiile, valorile şi stilul de viaţă din ţările europene.

Festivalul Filmului European va fi deschis pentru publicul larg în perioada 14-18 mai la Chişinău (Cinematograful “Gaudeamus”, Str. V. Alecsandri 4). Intrarea este liberă, iar filmele vor fi proiectate în limbile originale cu subtitrare în limba de stat a Republicii Moldova.


24 aprilie - 4 mai

Forumul Național Legislativ de Tineret PARLAMENTUL TINERILOR în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene din Moldova, anunță despre posibilitatea de a deveni voluntar în cadrul Săptămînii Europene 2012 din Republica Moldova.

Detalii

Concursul de esee “EUrope 2020 – successes and perspectives” 


12-19 mai

2012 ZILELE EUROPEI IN REPUBLICA MOLDOVA/ Academia de Ştiinţe a Moldovei

În perioada 7-25 mai 2012, Academia de Ştiinţe a Moldovei lansează o serie de acţiuni, consacrate celebrării Zilelor Europei în Republica Moldova.   Republica Moldova a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic și a doua din cadrul Politicii Europene de Vecinătate, care a obținut statutul de țară asociată la PC7

Detalii

18 mai

În cadrul Zilelor Europene in Moldova , vineri, 18 mai 2012, ora 11.00, Centrul Pro-european de servicii şi comunicare al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, organizează Masa Rotundă cu genericul  „Dimensiunea europeană a Moldovei: opţiuni şi perspective de integrare”.

Detalii