Faceți căutări pe acest blog

Noutati CoE-RM - Mai 2012

30.05.2012
 
În cadrul programului comun UE/Consiliul Europei, au fost publicate rapoartele-cheie privind profesia de avocat şi formarea judiciară

Departamentul Consiliului Europei cu privire la Justiţie şi cooperare juridică a publicat un raport privind "profesia de avocat", şi un altul privind "formarea judecătorilor în ţările Parteneriatului Estic”. Rapoartele au fost întocmite ca parte a programului "Consolidarea reformei judiciare în ţările din Parteneriatul Estic", care este finanţat de către Uniunea Europeană şi implementat de către Consiliul Europei

Detalii:

25.05.2012
 
APCE intenţionează să păstreze filmele şi înregistrările care aparţin patrimoniului cultural

Guvernele europene ar trebui să creeze biblioteci digitale de film şi alte arhive de materiale audiovizuale pentru educaţie şi în scopuri de cercetare şi să rezolve problemele legate de drepturile de autor pentru a face aceste resurse accesibile pe Internet, a declarat Comitetul permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).  

.

25.05.2012

Consiliul Europei a stabilit 258 de încălcări ale Cartei Sociale europene 

La 25 mai 2012, Comitetul European pentru Drepturi Sociale al Consiliului Europei a lansat raportul său de activitate pentru 2011 care a examinat drepturile copiilor, atât în interiorul, cât şi în afara pieţei forţei de muncă, dreptul la protecţia maternităţii, drepturile legate de protecţia familiei, drepturile lucrătorilor migranţi şi dreptul la o locuinţă în cele 39 de state părţi. Comisia a adoptat 950 de concluzii, inclusiv 258 de cazuri de încălcare a Cartei. El a remarcat, de asemenea, evoluţiile pozitive în cazul în care mai multe state şi-au modificat legislaţia sau practica în scopul de a aduce situaţia lor în conformitate cu Carta.


19.05.2012

Noaptea europeană a Muzeelor


Cea de-a 8-a ediţie a Nopţii europeene a Muzeelor se va desfăşura sâmbătă, 19 mai 2012, în întreaga Europă. În această noapte, muzeele participante la eveniment vor fi accesbile gratuit şi deshise până la miezul nopţii. Pentru vizitatori aceasta este o ocazie de a descoperi muzeele prin gama largă de animaţii propuse: sunete şi lumină, concerte, proiectări în aer liber, etc.

Către acest eveniment şi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a pregătit un program vast pentru public.

Detalii:

 15.05.2012

CEDO condamnă Moldova pentru rele tratamente şi lipsa de recursuri efective




La 15 mai Curtea europeană a Drepturilor Omului a comunicat în scris trei hotărâri împotriva Moldovei: I.G. v. Republica Moldova (cererea nr. 53519/07); Plotnicova v. Republica Moldova (cererea nr. 38623/05) şi Sochichiu v. Republica Moldova (cererea nr. 28698/09).


09.05.2012 

Organismul anti-corupţie al Consiliului Europei solicită statelor să sporească transparenţa finanţării politice



Grupul de state al Consiliul Europei împotriva corupţiei (GRECO) a solicitat statelor sale membre să instituie sisteme transparente pentru finanţarea partidelor şi a  campaniilor electorale. În raportul său anual, GRECO, recunoscând în acelaşi timp o creştere a eforturilor de reglementare din partea statelor, a evidenţiat o serie de deficienţe...

Detalii:

08.05.2012

O soluţie pentru criza valorilor : mai multă Europă: Declaraţia Preşedintelui Adunării parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, cu ocazia Zilei Europei


“Pe lângă criza economică, Europa riscă o criză mult mai gravă; cea a valorilor sale, după cum demonstrează creşterea populismului şi extremismului în mai multe ţări europene”, a declarat Jean-Claude Mignon, Preşedintele Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în ajunul Zilei Europei.



03.05.2012

ECRI a publicat Raportul său anual pentru 2011

Ţările europene trebuie să înveţe să gestioneze diversitatea sau riscă să se lipsească de  bogaţia de talente economice, a avertizat, în raportul său anual,  Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) a Consiliul Europei.

Detalii:


03.05.2012

3 mai  - Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondială a Presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în decembrie 1993. Acest eveniment, celebrat în fiecare an la 3 mai, este totodată o zi de acţiune pentru implementarea iniţiativelor ce vizează apărarea libertăţii presei, o zi de evaluare a situaţiei libertăţii presei în lume, o zi de alertă a publicului şi de sensibilizare, o zi de stimulare a dezbaterilor printre profesioniştii mass-media, precum şi o zi comemorativă în memoria jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei.


01.05.2012

Regulamentul Curţii europene a Drepturilor Omului


La 1 mai 2012 a intrat în vigoare noua ediţie a Regulamentului CEDO.

Detalii: