Faceți căutări pe acest blog

Premiul UE pentru literatură: 2017

DESCARCATI
În data de 21 aprilie 2017, au fost anunțate numele celor 12 laureați ai Premiului UE pentru literatură:


Premiul este finanțat prin programul Europa Creativă și se acordă anual, începând cu 2009, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune din țările participante la competiție. Dintre acestea, un număr de 12 state este selectat anual, prin rotație. Întregul proces este coordonat de un consorțiu format din: European Booksellers Federation (EBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere și organizează ceremonia de decernare a premiilor. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului Premiului UE pentru literatură din fiecare dintre țările participante.

Acest premiu are rolul de a identifica și promova noile talentele literare din Europa, de a recunoaște diversitatea și bogăția literaturii contemporane și a fondului lingvistic și cultural din statele europene. Ceremonia de premiere de la Bruxelles este punctul de start pentru procesul de promovare a tinerelor talente literare, scriitorii beneficiind apoi, pe lângă premiul în valoare de 5 000 euro, de o amplă promovare în cadrul târgurilor europene de carte.

Conform informațiilor oferite de EUPL, sectorul european al cărții este un jucător important în economia europeană, cu o cifră anuală de afaceri de 22-24 miliarde de euro în UE și Spațiul Economic European. În 2015, editurile europene au publicat un număr de aproximativ 575.000 de titluri noi, iar întregul lanț din industria cărții, incluzând autorii, distribuitorii, editurile, tipografiile, designerii și alții, generează peste jumătate de milion de locuri de muncă. Cu 9 milioane de titluri în cele 24 de limbi oficiale ale UE și în numeroase alte limbi, complexul sectorul european al cărții contribuie semnificativ la diversitatea culturală și lingvistică a Europei.

Informații complete privind Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, precum lista completă a scriitorilor premiați în perioada 2009-2016, găsiți pe pagina de internet a EUPL.