Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE - RM - Mai 2017

30-31.05.2017

Vizita Secretarului General al Consiliului Europei la Chișinău

Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, întreprinde, în perioada 30-31 mai 2017, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia Guvernului Republicii Moldova.

Vizita are drept obiectiv dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei, lansarea oficială a Planului de acţiuni al Consiliului Europei pentru ţara noastră pe perioada 2017–2020, cât şi stabilirea priorităţilor viitoare de cooperare cu Republica Moldova.

Evenimentul de lansare a Planului de acţiuni a avut loc la 30 mai 2017, ora 10.00, cu participarea Secretarului General al CoE, Thorbjorn Jagland, şi viceprim-ministrului, ministrul de externe, Andrei Galbur, după care a urmat o conferinţă de presă comună.

Evenimentul poate fi văzut la: https://www.privesc.eu/Arhiva/76331/Lansarea-oficiala-a-Planului-de-actiuni-Republica-Moldova---Consiliul-Europei-2017-2020

Planul de acţiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020 constituie un instrument strategic de programare care urmărește scopul de a aduce legislația, instituțiile și practicile din Rep. Moldova în conformitate cu standardele europene în domeniul drepturilor omului, statului de drept și democrației, și astfel, de a susține țara să-și îndeplinească obligațiunile sale în calitate de stat membru al Consiliului Europei.

Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020: http://cpescmd2.blogspot.md/2017/03/bv-coe-moldova-planul-de-actiuni-pentru.html

Programul vizitei prevede întrevederi cu preşedintele Igor Dodon, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prim-ministrul Pavel Filip, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, viceprim-ministrul pentru Reintegrare Gheorghe Bălan, ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari, ministrul afacerilor interne Alexandru Jizdan, preşedintele Curţii Constituţionale Tudor Panţîru, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile şi ai partidelor extra-parlamentare.

De asemenea, Thorbjorn Jagland va susţine o prelegere publică la Universitatea de Stat din Moldova, dedicată provocărilor şi amenințărilor la adresa securității democratice, care va putea fi urmărită la:
https://www.privesc.eu/Arhiva/76401/Prelegerea-publica-tinuta-de-Secretarul-General-al-Consiliului-Europei--Thorbj%C3%B8rn-Jagland--la-tema--Provocari-amenintari-la-adresa-securitatii-democra

Detalii


30.05.2017


Hotărârea CEDO în cauza Grecu împotriva Rep. Moldova (cererea nr. 51099/10)


Reclamanta, Tatiana Grecu, este cetățeană a Rep. Moldova născută în 1960 și se află în detenție la Vadul-lui-Vodă. Cauza vizează plângerea sa potrivit căreia ea fusese deținută ilegal și a fost suspusă acțiunilor brutale din partea poliției pe o durată de aproape 10 ore.

Dna Grecu a fost arestată la primele ore ale dimineții din 22 februarie 2002, dar a fost eliberată în aceeași zi, după ce instanța a stabilit că reținerea sa a fost abuzivă. Reclamanta a depus o plângere penală împotriva poliției în care aducea acuzații că ar fi fost bătută și strangulată în timpul rețineri, dar plângerea nu a fost soluționată. Totuși, reclamanta a intentat un proces civil împotriva Statului și instanțele naționale au stabilit că a existat o încălcare a drepturilor sale în baza Convenției Europene, din cauza detenției sale ilegale, relelor tratamente și cercetării penale necorespunzătoare față de plângerea sa. Dna Grecu a fost recompensată cu 3.200 euro.

Cu referire la articolul 3 (interzicerea tratatmentelor inhumane sau degradante) și articolul 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță), Dna Grecu a reiterat plângerea sa privind detenția ilegală, relele tratamente și anchetarea ineficientă a plangerii sale, argumentând că compensația primită a fost nesatisfăcătoare.

Curtea a stabilit încălcarea articolelor 3 și 5 § 1 și a acordat reclamantei 11.800 euro pentru daunele morale și 840 euro pentru costuri și cheltuieli.

Detalii



20.05.2017

Noaptea Europeană a Muzeelor 2017

Pentru al doisprezecelea an consecutiv, Secretarul General al CoE, acordă patronajul său ”Nopții europene a muzeelor” care se desfășoară sâmbătă, 20 mai 2017, în țările semnatare ale Convenției culturale europene, inclusiv în Republica Moldova.
Acest eveniment cultural, prin influența sa europeană, a devenit o necesitate. O dată în plus, muzeele din țările semnatare ale Convenției culturale europene își deschid gratuit ușile până noaptea târziu. Această inițiativă permite marelui public să descopere, prin muzeele participante, activități noi și neobișnuite în timpul unei Nopți la Muzeu.

Cultura are un rol principal în înțelegerea reciprocă interpersonală și respectarea diversității. Din aceste considerente, în 1954 Consiliul Europei a adoptat Convenția Culturală Europeană care organizează cooperarea la scara întregii Europe în domeniile culturii, educației, tineretului, sportului, limbilor și transmiterii valorilor comune.


Noaptea Europeană a Muzeelor în Republica Moldova. 2017

 19.05.2017

Experții CEB au monitorizat proiectele finalizate în domeniul locuințelor sociale

Experți ai Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) s-au aflat într-o misiune de evaluare a proiectului de construcție a locuințelor sociale în Rep. Moldova. Experții au apreciat munca depusă în vederea valorificării surselor financiare oferite de CEB și au comunicat că în Rep.Moldova procesul de construcție a locuințelor sociale este transparent și eficient, iar impactul este vizibil în discuțiile cu beneficiarii finali.

Totodată, experții străini au constatat, în urma vizitelor în localitățile Călărași, Hîncești și Nisporeni că autoritățile publice locale solicită extinderea categoriei de tinerii specialiști, ce activează în diverse domenii ale sectorului bugetar, eligibili în cadrul Proiectului.

Detalii

19.05.2017

Consiliul Europei va sprijini plenar reforma justiției și combaterea corupției în Moldova


La 19 mai 2017, la Nicosia, Cipru, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. În cadrul întâlnirii, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce ţin de cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei (CoE).

Oficialul european a subliniat atenția prioritară asupra reformei justiției și luptei împotriva corupţiei, asigurând autorităţile Republicii Moldova de sprijinul plenar al Consiliului Europei în acest sens.

În vederea dezvoltării şi consolidării parteneriatului constructiv între Republica Moldova şi CoE în diverse domenii, ambii interlocutori au convenit să continue discuţiile bilaterale la Chişinău, în cadrul vizitei oficiale a dlui Thorbjorn Jagland, programată pentru 29-31 mai 2017, precum şi participarea la evenimentul de lansare oficială a Planului de acţiuni RM-CoE 2017-2020.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, are programată o vizită oficială la Chișinău, pe 29-31 mai, pentru a participa la lansarea oficială a Planului de acțiuni Republica Moldova – Consiliul Europei pentru anii 2017-2020. - See more at: http://radiochisinau.md/secretarul-general-al-consiliului-europei-va-intreprinde-o-vizita-oficiala-la-chisinau-la-sfarsitul-lunii-mai---50724.html#sthash.zybikn2j.dpuf
Detalii
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, are programată o vizită oficială la Chișinău, pe 29-31 mai, pentru a participa la lansarea oficială a Planului de acțiuni Republica Moldova – Consiliul Europei pentru anii 2017-2020. - See more at: http://radiochisinau.md/secretarul-general-al-consiliului-europei-va-intreprinde-o-vizita-oficiala-la-chisinau-la-sfarsitul-lunii-mai---50724.html#sthash.zybikn2j.dpuf



19.05.2017

Sesiuna Comitetului de Miniștri al CoE, la Nicosia

La Nicosia, Cipru, își desfășoară lucrările cea de-a 127-a Sesiune a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care participă Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

Agenda sesiunii cuprinde: deschiderea pentru semnare a unei noi Convenții a Consiliului Europei privind infracțiunile ce vizează bunurile culturale, lansarea noilor linii directoare privind protecția victimelor terorismului, prezentarea unui Plan de Acține pentru protecția copiilor refugiați și migranți.
De asemenea, agenda include.
- Raportul Secretarului General privind situația democrației, drepturilor omului și statului de drept în Europa,
- Conflictele și crizele în Europa: rolul Consiliului Europei;
- Eficiența pe termen lung a Convenției europene a drepturilor omului;
- Politica Consiliului Europei față de regiunile din vecinătate;
- Cooperarea între Consiliul Europei și Uniunea Europană.

În cadrul sesiunii ministeriale, şeful diplomaţiei de la Chişinău urmează să prezinte un discurs privind consolidarea securităţii şi democraţiei în Europa.

De asemenea, programul vizitei la Nicosia prevede desfăşurarea unor întrevederi bilaterale, inclusiv cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

La finalul sesiunii, ministrul Andrei Galbur va participa la ceremonia de preluare de către Cehia a Președinției Comitetului de Miniștri, deţinută în ultimele şase luni de către Cipru. 

Detalii
Convenția Consiliului Europei împotriva traficului ilicit și distrugerii bunurilor culturale
Raportul Secretarului General al CoE : Situația democrației, drepturilor omului și statului de drept în Europa

18-19.05.2017


Vizita delegației Comisiei de la Veneția la Chișinău

La invitația Președintelui Rep. Moldova, Dl Dodon, și în scopul pregătirii unui Aviz cu privire la proiectul de lege referitor la modiificarea Constituției în vederea extinderii împuternicirilor Președintelui de a dizolva Parlamentul, o delegație a Comisiei de la Veneția s-a deplasat la Chișinău pentru a discuta cu membrii Parlamentului, reprezentanții guvernului și alte părți relevante.


17.05.2017

Mesaje de sprijin pentru comunitatea LGBTI

Cu ocazia Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei (LGBTI), Secretarul General al Consiliului Europei a făcut o Declarație în care a condamnat atitudinile ostile, agresiunile verbale și fizice față de persoanele LGBTI.

”Societățile la baza cărora se află dreptuile omului, democrația și statul de drept au nevoie de legi puternice anti-discriminare care să fie aplicate în modul cuvenit, și de politici care vizează integrarea minorităților și protecția drepturilor acestora. de asemenea, ar trebui să ne abținem de la discursuri politice iresponsabile care incită populația să cedeze în fața urii și prejudecăților.

Persoanele LGBTI au aceleași drepturi ca orice altă persoană, potrivit Convenției europene a Drepturilor omului și noi nu putem tolera violența și discriminarea față de ele”.

 Detalii

16.05.2017


Hotărârea CEDO în cauza Gumeniuc împotriva Moldovei

Reclamantul, Andrei Gumeniuc, s-a născut în 1978 și locuiește în Călărășeuca (Moldova). În mai 2006 instanța de judecată a emis o ordonanță de arest și detenție pentri 30 de zile, deoarece acesta nu a plătit amenda pentru depășirea vitezei în mărime de 60 lei.

Audierile au avut loc în lipsa părților. Ulterior poliția l-a arestat pe dl Gumeniuc, dar peste 9 ore acesta a suferit un atac de cord și a fost internat în spital. În curând el și-a revenit și a fost externat. Reclamantul s-a plâns că detenția sa a fost contrară articolului 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță) din Convenția europeană a Drepturilor Omului, deoarece nu fusese informat despre audierile în fața instanței judiciare după ce a fost ordonată detenția sa, și nu a avut posibilitate să se pregătească sau să-și găsească un avocat care să-l reprezinte.

CEDO a stabilit încălcarea articolului 5 § 1 și a acordat reclamantului 1 000 euro pentru daune morale și 1 000 euro pentru costuri și cheltuieli.  

Detalii

*    *    *

14.05.2017

Ziua Ușilor Deschise la Parlamentul european și Consiliul Europei

Pentru prima dată, Parlementul european și Consliul Europei au organizat împreună, la 14 mai 2017, Ziua Ușilor Deschise, la Strasbourg. 

Peste 12.000 vizitatori au avut ocazia să participe la diferite evenimente prin care să cunoască mai bine axcestei două organizații și activitatea lor, să se implice în activități interactive și să discute la direct cu deputații europeni din diferite grupuri politice.


10-12.05.2017

Contribuția culturii la consolidarea democrației și a drepturilor omului

La Strasbourg și-a ținut lucrările şedinţa anuală a Comitetului Director pentru Cultură, Patrimoniu și Peisaje al Consiliului Europei, aflată la cea de-a VI-a ediţie, la care a participat secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol. 
Participanții din cele cincizeci de state semnatare ale Convenției culturale europene au discutat despre domeniile principale ale activității CDCPP (cultură, patrimoniu, peisaje) și contribuția lor la realizarea obiectivelor Consiliului Europei în domeniu democrației.

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni a vorbit despre importanța drepturilor culturale, făcând referință la publicația recentă "Cultura și drepturile omului: comentariile din Wroclaw", un dicționar concis al drepturilor culturale.

A avut loc un schimb de opinii privind implementarea Planului de acțiuni al Comitetului, precum şi setarea priorităţilor şi rezultatelor aşteptate în contextul adoptării de către Consiliul de Miniștri ai Consiliului Europei a Strategiei europene în domeniul patrimoniului cultural pentru secolul XXI, precum și a Convenției europene asupra infracțiunilor privind bunurile culturale.
 
Detalii

09.05.2017

Două hotărâri CEDO condamnă Rusia pentru încălcarea drepturilor omului în Transnistria 

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat două Hotărâri care reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Hotărârile se referă la cauzele Eriomenco (42224/11) și Pădureț (26626/11), prin care Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcare a dreptului la libertate și siguranță, dreptului de a nu fi supus torturii, dar și a dreptului de proprietate.  


09-11.05.2017

Vizita Comisiei de la Veneția la Chișinău

O delegație a Comisiei de la Veneția și a OSCE/ODIHR se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova în scopul pregătirii unui Aviz comun asupra revizuirii legislației electorale cu privire la sistemul electoral pentru alegerea Parlamentului Republicii Moldova. Agenda prevedere întrevederi cu Președintele Republicii, Președintele Parlamentului, reprezentanții partidelor politice și ai societății civile, precum și ai Comisiei Electorale Centrale.

Detalii

05.05.2017

5 mai - Ziua creării Consiliului Europei

În 1964 Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a luat decizia de a celebra Ziua Europei, mai exact Ziua creării Consiliului Europei, la 5 mai. Consiliul Europei a fost creat după cel de-al Doilea răzvoi mondial în contextul unei noi structuri europene care intenționa să aducă pacea și prosperitatea pe continentul european și să prevină repetarea dezastrelor de tipul celor aduse de cele două războaie devastatoare de la începutul secolului.
Pe parcursul a 68 de ani Consiliul Europei a consolidat democrația și statul de drept în toate statele sale membre, oferindu-le tuturor popoarelor de pe continentul european libertățile și drepturile fundamentale.

Detalii

*    *    *

03-04.05.2017

Forumul Național Cultural din Moldova “ORAȘE CREATIVE ȘI DURABILE: Rolul culturii și creativității în dezvoltarea urbană”

Participanții evenimentului au avut posibilitatea să afle din exemple concrete ale orașelor europene, ce înseamnaă noțiunile de “orașe creative”, “dezvoltare urbană”, planificarea corectă a bugetului unei idei de proiect de dezvoltare creativă a unui oraș mare sau mic, și cum aflăm potențialul creativ al orașelor.

Detalii

*    *   *

03.05.2017

Consiliul Europei adoptă o nouă Convenției împotriva traficului ilicit și distrugerii bunurilor culturale

Noua Convenție de drept penal vizează prevenirea și combaterea traficului ilicit și distrugerea proprietății culturale, înscriindu-se în cadrul acțiunii Consiliului Europei de combatere a terorismului și criminalității organizate.



Convenția Consiliului Europei privind infracțiunile ce vizează bunurile culturale, care va fi deschisă pentru semnare tuturor țărilor la nivel mondial, are și scopul de a încuraja cooperarea internațională în combaterea acestor crime, care distrug patrimoniul cultural mondial.

Tratatul va fi deschis pentru semnare la 19 mai 2017 la Nicosia (Cipru) în cadrul celei de-a 127a sesiuni a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care va reuni miniștrii Afacerilor Externe din cele 47 state membre ale Organizației.

Convenția este unicul tratat international care se referă, în mod special, la incriminarea traficului ilicit de bunuri culturale; ea definește mai multe infracțiuni penale, cum ar fi furtul, săpăturile ilegale, importurile și exporturile ilegale, precum și achiziționarea și punerea pe piață a bunurilor astfel obținute. De asemenea, ea criminalizează falsificarea de documente și distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor culturale.

Detalii

03.05.2017

3 mai - Ziua Libertății presei

Populismul, știrile false și ingerințele nejustificate sunt cele trei provocări principale cu care se confruntă în present jurnaliștii din Europa. Cum pot fi protejați aceștia și astfel să fie păstrate democrațiile? Cu ocazia Zilei Libertății Presei Consiliul Europei a pregătit un dosar amplu și explicit la acest subiect

Comisia pentru cultură a APCE a solicitat un angajament mai puternic din partea guvernelor pentru a garanta securitatea și libertatea jurnaliștilor și pentru a apăra pluralismul și independența mass-media. Adoptând un proiect de Rezoluție privind influența politică asupra mass-media și jurnaliștilor independenți parlamentarii au cerut să fie examinate independent legile și practicile din Europa care ar putea avea un efect discurajator asupra libertății mass-media, cum ar fi legislația privind securitatea națională, terorismul și defăimarea. De asemenea, ar trebui ameliorate dispozițiile juridice cu privire la transparența proprietății mass-media, revizuite mecanismele de administrare a audiovizualului și asigurată transparența funcționării organelor de reglementare. 

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a atenționat Statele membre asupra situației audivizualului în Europa și amenințările la adresa libertății presei. Printre problemele constatate în timpul numeroaselor vizite în Statele membre ale Consiliului Europei, Comisarul menționează măsurile guvernamentale care vizează influențarea independenței și pluralismului serviciului public al audiovizualului.

Statele membre ar trebui să se sprijine pe instrumentele Consiliului Europei și să aplice toate principiile și normele conținute în diferite recomandări pentru a consolida serviciul public al audiovizualului. În special, ar trebui să se asigura că:
  • Au fost adoptate măsuri juridice necesare pentru garantarea independenței editorial și autonomiei instituționale a serviciului public al audiovizualului și pentru a evita politizarea acestora;
  • Acesta beneficiază de o finanțare durabilă;
  • Membrii organelor de conducere și de supraveghere sunt numiți în cadrul unei proceduri transparente, care ține cont de calificările și competențele profesionale și sarcinile care revin personalului serviciului public;
  • Dispune de resursele necesare pentru a produce programe de calitate care iau în considerare diversitatea culturală și lingvistică, acordând atenție limbilor minoritare.
*     *    *



02.05.2017

Hotărârea CEDO în cauza Vasiliciuc împotriva Moldovei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea sa în cauza Vasiliciuc împotriva Rep. Moldova (cererea nr. 15944/11).

Reclamanta, dna Axenia Vasiliciuc, este cetățeană a Republicii Moldova, născută în anul 1959, și locuiește în Grecia.
La 15 septembrie 2008 reclamanta a fost reținută de colaboratorii vamali ai Aeroportului Chișinău, în moment ce pleca în Grecia, întrucât în bagajul de mână a acesteia au fost depistate bijuterii nedeclarate (29 de entități). După două săptămâni, înainte de a pleca din nou în Grecia, aceasta a obținut permisiunea autorităților de a părăsi țara, semnând un angajament de a se prezenta în fața autorităților de urmărire penală de câte ori va fi necesar, oferind autorităților datele sale de contact (numărul de telefon și domiciliul din Grecia).
La 7 octombrie 2008 autoritățile au inițiat urmărirea penală pentru tentativă de contrabandă, iar reclamanta a fost citată la adresa sa din Republica Moldova, pentru a se prezenta în fața autorităților. Nefiind la curent cu urmărirea penală intentată, reclamanta nu s-a prezentat. În iulie 2011, autoritățile naționale au solicitat Interpolului emiterea pe numele reclamantei a unui mandat internațional de arest. În rezultat, peste aproximativ o lună, reclamanta a fost arestată în Grecia, urmând a fi extrădată. După 23 de zile de arest ea a fost eliberată, în momentul în care autoritățile din Grecia au respins cererea de extrădară depusă de autoritățile din Republica Moldova, motivând refuzul prin inexistența unui acord de colaborare între aceste două state în vederea extrădării suspecților ce au comis infracțiuni vamale.
Astfel, reclamanta a invocat încălcarea articolului 5 § 1 al Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (în continuare „Convenția”), susținând că nu a existat o bănuială rezonabilă precum că ea ar fi comis o infracțiune de contrabandă cu bijuterii, iar mandatul de arest emis de către autoritățile naționale nu s-a bazat pe motive relevante și suficiente.

Curtea a constatat încălcarea articolului 5 § 1 al Convenției și a acordat reclamantei sumele de 3 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 890 de euro pentru costuri și cheltuieli.