Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Octombrie 2015





30.10.2015


Uniunea Europeană este îngrijorată de evoluția situației politice din Republica Moldova

 și îndeamnă clasa politică de la Chișinău să formeze cât mai rapid un executiv stabil.

”Uniunea Europeană urmărește cu atenție evoluția situației politice din Republica Moldova, după ce Parlamentul de la Chișinău a demis pe 29 octombrie 2015, printr-o moțiune de cenzură, Guvernul premierului Valeriu Streleț”, se afirmă într-o declarație a biroului de presă al Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

În opinia europarlamentarului Andi Cristea, Președinte al  Delegației Parlamentului European pentru  RM, un nou Guvern care confirmă calea europeană a țării, implementarea eficientă a Acordul de Asociere și atât de necesarele reforme, pot restabili, în cele din urmă, încrederea cetățenilor prin confirmarea capacității autorităților de a aborda problemele presante care se confruntă țara în prezent. 


30.10.2015

Ce-a  de-a treia ediția a Forumului anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova


Care sunt progresele înregistrate de Republica Moldova de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, care sunt cele mai mari provocări pentru viitor în plan economic și politic, cum evoluează reformele în domeniul justiției, combaterii corupției, dar și în planul libertății de expresie, cum mai poate fi reanimată susținerea populației pentru parcursul european al țării și care este rolul societății civile în acest sens, sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care a devenit o platformă tradițională de discuții pe marginea celor mai stringente probleme și provocări pe care le are de înfruntat Moldova în drumul său spre integrare europeană. Evenimentul a fost organizat pe 30 octombrie la Chișinău de Asociația pentru Politică Externă, Friedrich-Ebert-Stiftung, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.



30.10.2015

Lansarea  proiectului  Twinning “Dezvoltarea și consolidarea capacităților operaționale și instituționale ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare în domeniul reglementării și supravegherii prudențiale”

Proiectul Twinning  finanțat de Uniunea Europeană, va fi implementat de către Autoritatea Poloneză de Supraveghere Financiară (KNF) în beneficiul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), responsabilă pentru supravegherea pieței financiare nebancare din Moldova. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și este în valoare de 1,3 mil. euro.

Proiectul Twinning va acorda asistență CNPF la consolidarea capacităților sale operaționale și instituționale de supraveghere și reglementare a sectorului pieței de capital și a fondurilor de investiții, sectorului companiilor de asigurări precum și cel al asociațiilor de economii și împrumut (uniunile de credit) și fondurilor de pensii.

Detalii


 26.10.2015

Vizita Directorului general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Giovanni Kessler

Giovanni Kessler a salutat dinamica pozitivă a colaborării între autoritățile moldovenești și OLAF, menţionând în context cooperarea cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Totodată, oficialul european a confirmat că instituţia sa a decis să extindă cooperarea cu instituţiile Republicii Moldova.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ si  Directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Giovanni Kessler.au discutat despre priorităţile de colaborare dintre OLAF şi Centrul Național Anticorupție, conform acordului convenit, dar şi despre perspectivele de aprofundare a relaţiilor cu alte instituţii de resort din Republica Moldova.


  23.10.2015

Prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE reunit în configurația Comerț

Scopul evenimentului a fost evaluarea procesului de implementare a Acordului de Asociere/DCFTA pe parcursul unui an.

Agenda ședinței a inclus un șir de subiecte ce vizează comerțul exterior al RM, în special evoluția schimburilor comerciale cu partenerii europeni și valorificarea cotelor, armonizarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar în ceea ce priveşte dreptul de proprietate intelectuală, achiziții publice, comerţul cu servicii, infrastructura calității și supravegherea pieții, aspectele energetice legate de comerţ, precum și concurenţa.
Detalii

22-23/10/2015

Vizita  Comisarului European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom

Comisarul European l-a asigurat pe Președintele Nicolae Timofti că Uniunea Europeană rămîne partenerul, susținătorul și prietenul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

„Cunoaștem situația politică fragilă din Republica Moldova, dar reformele trebuie să continue. Lupta cu corupția și clarificarea aspectelor privind criza bancară va duce la o colaborare mai intensă cu Uniunea Europeană, la crearea unui mediu favorabil și prielnic investițiilor”, a declarat Cecilia Malmstrom.



Președintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat că Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European își vor extinde cooperarea în cadrul unui program de acțiuni pentru consolidarea capacităților instituționale în aproximarea și armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar. De asemenea, Speakerul a declarat că Parlamentul Republicii Moldova își propune să extindă cooperarea cu o serie de parlamente europene în cadrul unor proiecte de twinning pentru preluarea experienței și a bunelor practici.
.
”Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător oferă Republicii Moldova multe posibilități, dar continuarea reformelor de către autoritățile de la Chișinău va oferi și mai multe oportunități cetățenilor moldoveni. Aplicarea DCFTA denotă o tendință pozitivă, dar există încă mult potențial nevalorificat în exportul produselor moldovenești pe piața UE”, a menționat Cecilia Malmström.

„O prioritate este extinderea categoriilor de produse de origine animală care pot fi exportate pe piața UE. În prezent exportăm doar miere de albine şi caviar, dar lucrăm asupra obţinerii dreptului de export a cărnii de pasăre și ouă, eventual în 2016”, a precizat Prim-ministrul Valeriu Streleț,

La rândul său, Cecilia Malmstrom a confirmat că implementarea DCFTA în Republica Moldova a adus deja rezultate pozitive. Totodată, oficialul european a încurajat autorităţile moldoveneşti să continue reformele pentru ca ţara să beneficieze pe deplin de oportunităţile DCFTA.  „Noi contribuim la îmbunătăţirea climatului de afaceri cu tehnologii noi care vor contribui la creşterea economică şi crearea locurilor de muncă în Republica Moldova. Avem sute de milioane de euro disponibile pentru a finanţa şi a acorda asistenţă tehnică pentru companiile mici şi mijlocii din Republica Moldova, pentru a facilita accesul pe piaţa comunitară”, a menţionat Cecilia Malmstrom.

”Acordul de Liber Schimb cu UE oferă Republicii Moldova mari oportunități de a-şi valorifica potenţialul în domeniul comerţului. În același timp, Moldova trebuie să implementeze mai multe reforme pentru a putea beneficia pe deplin de prevederile Zonei de comerţ liber. Implementarea cu succes a Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb va ajuta Republica Moldova să creeze mai multe locuri de muncă, să aibă produse mai competitive și să aducă inovații în procesul de producere. UE va susține acest proces, însă cele mai mari eforturi trebuie să le depună Republica Moldova”, a declarat Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom pe 23 octombrie în cadrul unui discurs susținut la conferința internațională ”Să beneficiem cât mai mult de Zona de Liber Schimb” (Making the most of DCFTA), organizată în perioada 22-23 octombrie 2015 la Chișinău




22 - 2310.2015

 Conferința internațională ”Să beneficiem cât mai mult de Zona de Liber Schimb”

Cum a evoluat comerțul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în ultimul an de zile, care sunt perspectivele, dar și provocările pe care le presupune acest proces, la ce etapă de racordate a legislației naționale la standardele UE se află în prezent Republica Moldova, cum trebuie să reacționeze mediul de afaceri la noile schimbări pe care le presupune implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb și cum poate fi facilitat dialogul dintre autorități și mediul de afaceri, sunt doar câteva dintre subiectele puse în discuție în cadrul conferinței internaționale ”Să beneficiem cât mai mult de Zona de Liber Schimb” (Making the most of DCFTA), organizată  la Chișinău

”Realizarea Acordului de Liber Schimb cu UE este un proces de durată, care presupune o implicare activă atât a autorităților, cât și a mediului de afaceri. Uniunea Europeană este dispusă să ajute Republica Moldova în acest proces, însă trebuie să înțelegeți că DCFTA nu poate substitui buna guvernare sau lupta cu corupția”, a declarat Luc Devigne, şeful Unității Comerț a Comisiei Europene



Detalii


 21.10.2015

Lansarea Proiectului Uniunii Europene Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA

Proiectul de asistență tehnică are un buget total de 2.3 mln Euro și  va fi implementat într-o perioadă de doi ani. Scopul acestuia  este de a acorda sprijin în implementarea DCFTA în domeniul infrastructurii calității (metrologie, evaluarea conformității, testarea și cooperarea internațională), supravegherii pieței (produse și servicii industriale și neindustriale, protecția consumatorilor și siguranța alimentelor), dezvoltarea și diversificarea exporturilor Moldovei în UE și atragerea investitorilor străini direcți. De asemenea, proiectul va acorda asistență Guvernului RM, în special Ministerului Economiei și agențiilor subordonate, în elaborarea și realizarea unei game largi de programe de conștientizare publică privind promovarea beneficiilor DCFTA.



20.10.2015

Forumul European al Angajatorilor in Moldova

Pentru prima dată în Republica Moldova, unii dintre cei mai mari angajatori din țară vor avea posibilitatea să se întâlnească cu tinerii interesați de găsirea unui serviciu la r. Evenimentul vva reprezenta o platformă unică de întâlnire între tinerii profesioniști, studenții, dar și toți cei interesați cu investitorii străini, companii din R. Moldova care lucrează cu piața UE. De asemenea, participanții se vor întâlni cu reprezentanții celor mai importante proiecte internaționale în domeniul de ocupare a forței de muncă în sfera învățământului profesional și antreprenorial.

Peste 20 de companii europene și din Republica Moldova, printre care Lafarge Moldova, Orange Moldova, Lactalis Alba, Mobiasbancă – Groupe Societe Generale, Grawe Carat Asigurari SA, Magenta Consulting și Gas Natural Fenosa vor fi gata să ofere locuri de muncă de top în R. Moldova.

Detalii


19.10.2015
 
În cadrul primei  reuniunii, a Comitetului de Asociere RM-UE,

 oficialii europeni și-au exprimat susţinerea pentru Guvernul de la Chişinău, care rămâne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme.  Partenerii europeni au ţinut să remarce că vor continua să susţină Republica Moldova atât prin programe de consiliere la nivel înalt din partea experţilor din statele membre, cât şi programe de asistenţă tehnică şi twinning în domeniile vizate în Acord.

În urma discuţiilor, împreună cu partea europeană s-a decis asupra priorităţilor pentru perioada imediat următoare, pe primul loc aflându-se reforma justiţiei. Ca răspuns la iniţiativă părţii moldoveneşti de a avea o evaluare cuprinzătoare a implementării Strategiei Naţionale de Reformare a Sectorului Justiţiei 2011 – 2015, UE a confirmat organizarea vizitei la Chişinău a unei misiuni de experţi europeni, până la sfârşitul lunii noiembrie.

Discuţiile pe componenta DCFTA vor continua şi în cadrul vizitei comisarului european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, şi a reuniunii Comitetului de Asociere în configuraţia Comerţ, din perioada 22 – 23 octombrie curent.




12.10.2015

 Vizita Premierului Valeriu Streleț la Bruixelles

O delegație a Republicii Moldova, condusă de Prim-ministrul Valeriu Streleț,  s- a aflat la Bruxelles, unde  a participat la un șir de întrevederi cu oficiali de rang înalt din structurile Uniunii Europene. 

În cadrul vizitei, Șeful Executivului de la Chișinău  a avut  o discuție cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk.  Donald Tusk a dat asigurări că UE va susține Republica Moldova în implementarea reformelor și a Acordului de Asociere.


De asemenea, delegația Republicii Moldova, din care face parte și vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman,  a avut  întrevederi cu vicepreședinții Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis și Maroš Šefčovič,

În cadrul discuțiilor, părțile  au semnat Memorandumul de Înțelegere privind includerea RM în Grupul de lucru de nivel înalt pentru interconectarea conductelor de gaz în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC).

La  întrevedere premeirului Valeriu Streleț cu  Johannes Hahn   Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere ,a fost discutat graficul contactelor între Guvernul Republicii Moldova şi instituţiile europene. Premierul Streleţ a adresat o invitaţie Comisarului Hahn de a efectua o vizită în Republica Moldova.
  
Detalii

 08.10.2015


Instrumente de sprijin pentru IMM-uri în procesul de împlementare a Acordului de Asociere UE-RM

Oportunitățile și provocările cu care se confruntă IMM-urile din Republica Moldova în procesul de împlementare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și cuprinzător cu UE, dar și care sunt instrumentele de sprijin oferite mediului de afaceri pentru a le depăși au fost principalele subiecte pe agenda dezbaterii publice organizate, astăzi, de Ministerul Economiei și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. La eveniment a participat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, reprezentanți ai BERD, BEI, asociații de business, bănci, instituții dezvoltatoare.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiului ”Sprijinul acordat de UE sectorului privat în contextul Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb”, elaborat de Comisia Europeană, precum și instrumentul de finanțare pentru mediul de afaceri - ”Facilitatea ZLSAC pentru IMM-uri”.




07.10.2015

Acordul dintre Guvernul RM  si Organizatia Europeana de Brevete privind validarea brevetelor europene 

va intra în vigoare la 1 noiembrie 2015.

Astfel, începând cu 1 noiembrie curent, solicitantii străini vor putea să-și valideze cererile de brevet european și brevetele europene pe teritoriul țării noastre, acestea beneficiind de aceleași drepturi și protecție legală ca și brevetele naționale eliberate în Republica Moldova.
Anunțul a fost făcut de către Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), Octavian Apostol, și Președintele Organizației Europene de Brevete (OEB) Benoit Battistelli, în cadrul unei reuniuni bilaterale care a avut loc pe 7 octombrie 2015, la Geneva, Elveția.
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova si Organizatia Europeana de Brevete privind validarea brevetelor europene (Acord de validare) , semnat la Munchen in octombrie 2013, a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova in aprilie 2015.

Detalii eng   rom
7.10.2015

220 mii de euro pentru dezvoltarea domeniului infrastructurii calității în Republica Moldova

UE va finanța Proiectul Twinning “Suport pentru Centrul Național de Acreditare MOLDAC”, care va oferi suport Centrului Național de Acreditare MOLDAC pentru obținerea statutului de semnatar al Acordului Multilateral de Recunoaştere.Proiectul va include 3 evaluări a sistemului de management al MOLDAC, revizuirea și îmbunătățirea documentelor acestei instituții, organizarea a 6 instruiri pentru personalul MOLDAC și organismele de certificare, la care vor participa câte 15 persoane. De asemenea, vor fi efectuate 3 vizite de studiu cu participarea evaluatorilor MOLDAC la organismele similare italiene ș.a.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride,: Rapoartele și certificatele emise de organismele de evaluare a conformității acreditate de MOLDAC deja vor fi recunoscute de către țările semnatare ale acestui Acord, deci pe piața europeană. În rezultat, vom stimula comerțul transfrontalier prin eliminarea barierelor tehnice, vom crește calitatea produselor și a serviciilor și vom asigura o mai bună protecție a consumatorului.
 
 
1.10.2015

Manualul Pentru Drepturile Copilului în Cooperarea pentru Dezvoltare elaborat de către UE-UNICEF a fost lansat în Republica Moldova
 UNICEF și Uniunea Europeană împărtășesc un angajament puternic faţă de promovarea şi protejarea drepturilor copiilor. În cadrul colaborării lor strategice, UNICEF și UE au elaborat în comun un manual privind drepturile copilului al cărui scop primordial este integrarea drepturilor copilului în cadrul cooperării pentru dezvoltare. Această inițiativă inedită oferă orientări practice cu privire la modul de operaționalizare a unei abordări centrate pe copil în procesul de elaborare a programelor, bugetelor și politicilor