Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Noiembrie 2013












29.11.2013 
Cel de-al treilea Summit Parteneriatului Estic de la Vilnius 
a avut loc pe 29 noiembrie 2013. Au participat înalți reprezentanți ai instituțiilor UE din cele 28 de state membre ale UE și celor șase parteneri din Europa de Est pentru a participa Summit-ul Parteneriatului estic de la Vilnius. Evenimentul  a fost  găzduit de către Președintele Republicii, Lituania Dalia Grybauskaitė, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, și José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene.
Detalii (rom) (eng)
Programul summit-ului de la Vilnius 
Parafarea Acordului de Asociere RM-UE
DECLARAŢIA COMUNĂ a Summitului
Fişă informativă: Summitul Parteneriatului Estic


Acțiuni  în contextul Summitului
  • 27-29.11.2013 - Conferinţa Societăţii Civile "Verificarea Realităţii Parteneriatului Estic: Provocările politice şi agenda viitoare pentru Societatea Civilă"
 Evenimentul reunește lideri ai societății civile din țările Parteneriatului estic și ai Uniunii Europene, experți cheie ai organizațiilor non-guvernamentale regionale și transatlantice, grupuri de reflecție, agenții de asistență internaționale și Fundații politice, precum și personalități politice distinse și activiști publici. Participanții la conferință se axeaza pe principalele provocări cu care se confruntă societatea civilă din țările Parteneriatului estic, precum și modalitățile de a le  sprijini, prin creșterea capacității lor operaționale și intensificarea participării societății civile în procesele de luare a deciziilor.Participanții la conferință discuta, de asemenea, strategia Parteneriatului Estic după Vilnius, și rolul societății civile în sprijinirea punerii în aplicare a viitorului Acord de Asociere, inclusiv ZLSAC, care se preconizează a fi finalizat la Vilnius.

Detalii  rom  eng
  • 28.11.2013 - Cel de-al 2-lea Forum de afaceri al Parteneriatului Estic
Forumul este organizat în ajunul celui de-al 3-lea Summit al șefilor de state și de guverne din cadrul Parteneriatului Estic acest forum cu genericul „Afaceri fără frontiere”Organizat în ajunul celui de-al 3-lea Summit al șefilor de state și de guverne din cadrul Parteneriatului Estic acest forum cu genericul „Afaceri fără frontiere”, reuneşte reprezentanți-cheie ai mediului de afaceri și guvernelor și examinează întrebări strategice, de la consolidarea în continuare a comerțului, investițiilor străine directe, pana la stimularea IMM-urilor și dezvoltarea in continuare a infrastructurii pentru succesul în afaceri..

Detalii  rom  eng
  • 28.11.2013 - "Parlamentele pentru democrație: spre o cooperare mai ambițioasă la nivel global ": Reuniunea președinților de comisii parlamentare de politică externă ai statelor UE și ai Forumului Parlamentar pentru Democrație 
Probleme ce ţin de Parteneriatului Estic, dezvoltarea democratică și lecțiile învățate sunt  discutate în cadrul evenimentului ce cuprinde dimensiunea parlamentară a președinției lituaniene a Consiliului UE . La 27-28 noiembrie 2013, Seimas-ul de la Vilnius găzduieşte reuniunea președinților de comisii parlamentare de politică externă ai statelor Uniunii Europene și ai Forumului Parlamentar pentru Democrație  intitulat " Parlamentele pentru democrație: spre o cooperare mai ambițioasă la nivel global ", desfășurată în contextul Summitului Parteneriatului Estic.Președintele Parlamentului Igor Corman a vorbit la Vilnius despre evoluțiile înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării în UE și implementarea agendei europene în perioada următoare

 Detalii  rom  eng


 27.11.2013

Comisia Europeană a propus abolirea regimului de vize pentru  Moldova

La  27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a înaintat propunerea de a liberaliza regimul de vize pentru cetăţenii RM, care presupune modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată în spaţiul Schengen pentru cetăţenii RM Propunerea vine în urma rezultatului celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea cu succes a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, din 15 noiembrie 2013.

Propunerea respectivă urmează a fi discutată şi aprobată de către Parlamentul European şi Consiliul UE. Comisia Europeană va aprecia co-decizia Parlamentului European pe parcursul actualei legislaturi a Parlamentului European.
Detalii eng  rom



26.11.2013
 
Republica Moldova este principal beneficiar al asistenţei pentru dezvoltare oferite de România
Potrivit Raportului naţional privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată de România în anul 2012  Republicai Moldova este  principalul stat care beneficiază de asistenţă pentru dezvoltare din partea României în 2012, fondurile direcţionate către acest stat ridicându-se la 61.239.509,24 RON şi reprezentând 57% din fondurile bilaterale raportate.

Contribuţia la bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al Comisiei Europene şi bugetul Fondului European pentru Dezvoltare, gestionat de aceeaşi instituţie au reprezentat, în 2012, 73% din asistenţa raportată.

Principalele domenii în care România a acordat asistenţă bilaterală pentru dezvoltare în 2012 se referă la

(1) educaţie,
(2) ajutor de urgenţă şi refugiaţi, respectiv
(3) menţinerea păcii şi promovarea democraţiei.

25-30.11.2013

 Săptămâna Europeană a ÎMM-urilor

Derulată concomitent în alte 37 ţări, Săptămâna europeană a IMM-urilor are scopul de a sprijini întreprinderile mici şi de a încuraja spiritul antreprenorial. Programul evenimentelor include mese rotunde, dezbateri publice, sesiuni şi seminare de instruire, întrevederi, şedinţe, precum şi alte forme de prezentări publice, care vor avea loc de la Briceni la Cahul şi la care vor fi abordate teme precum iniţierea unei afaceri, implementarea legislaţiei muncii, calitatea la standarde europene, modificări în legislaţia fiscală ș.a.

În contextul acestor evenimente, Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, organizează la 26.11.2013 Conferinţa Internaţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii cu genericul „Competenţe, Competitivitate, Creştere”.
Detalii
Ce este Săptămâna europeană a IMM-urilor?

21.11.2013

Cetățenii Moldovei : Viitorul ţării este în UE

Potrivit Baromterului al Opiniei Publice:

Dacă duminica viitoare va fi organizat un referendum pentru aderarea Moldovei la UE, „pentru” ar vota peste 50 la sută din electorat, iar pentru aderarea la Uniunea-Vamală - doar 42%. Totodată 31% din respondenți consideră că aderarea R. Moldova la UE ar aduce avantaje, iar 30% cred că ar crea dezavantaje, în timp ce 62% ar dori să avem regim liberalizat de vize cu UE.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-15 noiembrie pe un eșantion de 1884 persoane, în 85 de localități, iar marja de eroare este de +/-3 %.

 BOP
Video

 20.11.2013

Reuniunea Comitetului de Cooperare RM-UE 
În cadrul  celei  de-a XIV-a reuniune a Comitetului de Cooperare RM – Uniunea Europeană, părţile vor trece în revistă evoluţiile înregistrate pe parcursul anului curent în dezvoltarea relaţiilor moldo-comunitare, o atenţie aparte fiind acordată dialogului politic, reformelor economico-sociale, schimburilor comerciale şi cooperării sectoriale. Totodată, şedinţa va servi drept platformă pentru reconfirmarea şi corelarea obiectivelor stabilite de către ambele părţi pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Detalii

19.11.2013

Vizita la Chişinău a ministrului afacerilor externe al României

Obiectivul principal al vizitei îl reprezintă discutarea şi convenirea, cu partenerii din RM, a măsurilor concrete de sprijin al opţiunii europene a Republicii Moldova, în contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie), la care statul vecin urmează să parafeze Acordul de Asociere (inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor) cu UE. În egală măsură, ministrul Titus Corlăţean va reliefa, în întrevederile oficiale, importanţa pe care o prezintă perioada imediat următoare pentru plasarea Republicii Moldova pe un traseu european ireversibil, odată cu ratificarea în cursul anului 2014, de către Parlamentul de la Chişinău, a Acordului de Asociere cu UE, respectiv a Acordului de Liber Schimb.

Detalii 
România va sprijini RM în toate proiectele de modernizare a țării

18.11.2013

Sprijinul BEI pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova


Parteneriatul stabilit între Banca Europeană de Investiţii şi Mobiasbancă - Groupe Societe Generale va continua susţinerea IMM-urile din Moldova prin oferirea produselor de finanţare în condiţii şi mai avantajoase. 

Banca Europeană de Investiții ( BEI ) a acordat un împrumut de 20 de milioane de euro BC Mobiasbanca - Groupe Société Générale SA - pentru finanțarea Întreprinderi Mici şi Mijloci (IMM) şi a proiectelor de dimensiuni medii şi mici  promovate de întreprinderile mijlocii din Republica Moldova .

Detalii (eng) (rom)

18.11.2013

Vizita Coordonatorului UE pentru combaterea traficului de fiinţe umane din cadrul Comisei Europene, Myria Vassiliadou

Myria Vassiliadou a apreciat cadrul instituţional şi de politici stabilit, abordarea pro-activă, precum şi “munca impresionantă” pe care o depun autorităţile naţionale în acest domeniu şi a încurajat consolidarea, în continuare, a parteneriatelor cu societate civilă şi actorii internaţionali de dezvoltare.
Detalii

16.11.2013

 Lansarea  Pactului Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă europeană

PLDM face apel către liderii tuturor partidelor parlamentare şi extra-parlamentare, către membrii societăţii 
civile şi cetăţenii Republicii Moldova să semneze Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană

Semnatarii pactului se mai angajează să depună toate eforturile pentru a asigura susţinerea politicilor şi reformelor de integrare europeană, să promoveze imaginea pozitivă a Republicii Moldova în exterior, să promoveze valorile europene şi să informeze societatea despre avantajele procesului de integrare europeană. 


Detalii
(Video)

15.11.2013
 
Vizita lui Iurie Leancă la Bruxelles 
Iurie Leanca : ...Sunt convins că vom reuşi, aşa după cum am planificat, să parafăm cele două acorduri la Vilnius şi, după aceea, prin reforme accelerate în Republica Moldova, prin demonstrarea faptului că suntem foarte serioşi în reforma justiţiei, în reforma Procuraturii, în lupta împotriva corupţiei, să ne pregătim pentru semnarea acestor două acorduri foarte importante. Vreau să mulţumesc din tot sufletul preşedintelui Barroso, colegilor care au ştiut să se mobilizeze și au găsit resursele necesare şi să ne permită ca la Vilnius să parafăm fiecare pagină din acest acord de liber schimb, un document foarte şi foarte voluminos. Şi sigur că anunţul făcut astăzi de domnul preşedinte Barroso cred că va face fericit pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Declaraţia pe care aţi făcut-o dumneavoastră, domnule preşedinte, că Republica Moldova a întrunit condiţiile pe planul de acţiuni pe vize, privind liberalizarea regimului de vize, este o veste pe care o aşteaptă societatea din Republica Moldova...
  Detalii
14.11.2013


Parlamentul RM a adoptat  Declarația privind susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova  

Potrivit textului Declarației, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un obiectiv strategic și un proces ireversibil, iar parafarea, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, și, ulterior, semnarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb, constituie un eveniment istoric pentru parcursul european al țării.

Legislativul a chemat societatea, inclusiv toate forțele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate și solidaritate întru atingerea interesului național de integrare în UE. Documentul remarcă faptul că aspirațiile cetățenilor moldoveni la un trai liber și prosper vor prevala pe durata întregului proces de integrare europeană.

În textul Declarației se mai arată că Parlamentul va acorda sprijin plenar Guvernului Republicii Moldova în vederea îndeplinirii procedurilor indispensabile pentru parafarea, semnarea și implementarea Acordului de Asociere. În același sens, Legislativul de la Chișinău își va consolida relațiile de cooperare cu Parlamentul European prin organizarea de reuniuni tematice comune, inclusiv în parteneriat cu alte instituții ale UE, parlamente naționale ale statelor membre și organizații non-guvernamentale, în scopul obținerii de expertiză și suport financiar pentru implementarea Acordului de Asociere.


 13.11.2013

 UE  susţine  modernizarea sistemului energetic Republicii Moldova

Comisia Europeană a transferat in bugetul de stat cea de a doua tranșă, de 11,6 mil Euro (207,111,190 lei) în cadrul programului „Suport pentru reforma în sectorul energetic”.

Programul de suport bugetar în domeniul energetic promovează o serie de activități coordonate între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, cu scopul de a spori securitatea livrărilor de energie, a dezvolta un mediu mai eficient din punct de vedere energetic și a moderniza întregul sistem energetic din Republica Moldova. Disbursarea fondurilor europene în cadrul programului se bazează pe realizarea obiectivelor de politici agreate între UE și Guvern.
 Detalii

12.11.2013

BERD va finanţa procurarea a 23 de troleibuze noi pentru mun. Bălţi

Primăria municipiului Bălţi a semnat un acord pentru obţinerea unui grant din partea UE în valoare de 1,6 milioane de euro pentru modernizarea parcului de troleibuze. Grantul va fi distribuit suplimentar la un credit al Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) în sumă de 3 mln de euro, menit procurării a 23 de noi troleibuze pentru mun. Bălţi, În total, municipiul va beneficia de finanţare europeană în valoare de 4,6 milioane de euro. Potrivit lui Bruno Balvanera, director BERD pentru R. Moldova, Belarus şi Caucaz, este important să fie văzută susţinerea acordată de UE municipiului Bălţi, mai ales înaintea summit-ului de la Vilnius. „Am încrederea că administrarea acestui proiect se va efectua operativ şi fără impedimente, iar infrastructura transportului electric din Bălţi va corespunde cerinţelor şi normelor de calitate europene”, a menţionat Balvanera.

Detalii


  12.11.2013

Discuție publică cu tema „Numărătoarea inversă: Relațiile UE - Republica Moldova în ajunul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius” 

Combaterea corupţiei, reglementarea conflictului transnistrean în contextul parafării Acordului de Asociere, precum şi transparenţa în sistemul financiar bancar au fost câteva dintre întrebările studenţilor şi reprezentanţilor societăţii civile acordate Premierului Iurie LEANCĂ şi Şefului Delegaţiei UE, Pirkka TAPIOLA.Oficialii au fost întrebaţi despre provocările pe care le întâmpină Moldova în parcursul european. Printre subiectele calificate de studenți drept arzătoare au figurat combaterea corupţiei, transparența în tranzacțiile bancare, atragerea investiţiilor străine.

Detalii
 (VIDEO)




 12.11.2013

 Guvernul RM a lansat o pagină informaţională privind integrarea europeană



Noua pagină web gov.md/europa a Guvernului va sistematiza informaţiile despre integrarea europeană şi va oferi detalii despre impactul parcursului european al ţării noastre. Pagina web  mai conţine informaţii despre fondurile UE pentru Republica Moldova şi proiectele europene realizate în ţară






06.11.2013

Studiul sociologic   Republica Moldova între opțiunea europeană și eurasiatică”/Vox Populi – noiembrie 2013

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în cadrul căruia cetățenii ar fi chemați să aleagă între aderarea la Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică (Uniunea vamală Rusia-Belаrus-Kazahstan), atunci 42% ar vota pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar 38% – pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Astfel arată datele studiului sociologic „Vox Populi – noiembrie 2013. Republica Moldova între opțiunea europeană și eurasiatică”, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

58% consideră că în cazul în care Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene condiţiile de viaţă vor deveni mai bune sau cu mult mai bune. În acelaşi timp 23% consideră că ele se vor înrăutăţi sau se vor înrăutăţi simţitor. Un număr mare de respondenţi (19%) nu şi-au format o opinie în acest sens.

În ceea ce privește atitudinea populaţiei cu privire la Summit-ul de la Vilnius de la finele lunii noiembrie curent, majoritatea respondenților (52%) consideră că este important şi foarte important ca Republica Moldova să parafeze la summit Acordul de asociere la UE, 31% s-au declarat împotriva semnării tratatului, iar 17% încă nu şi-au format o opinie în acest sens.

Detalii

 05.11.2013

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României,

 reunită la Chişinău, la 5 noiembrie 2013 în cea de-a III-a Reuniune,.


Reafirmă susţinerea, de către România, a Republicii Moldova în realizarea celui mai important obiectiv al acesteia după Summit-ul de la Vilnius – semnarea acestor documente cît mai curînd posibil în 2014, pe parcursul mandatului actual al Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi al Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău;.

Cheamă la recunoaşterea perspectivei europene a statelor care au demonstrat progrese, voinţă şi angajament politic în direcţia implementării reformelor legate de procesul integrării europene; Detalii

03.11.2013

Adunarea „Pentru Moldova! Pro Europa!”

 Zeci de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a participa la Adunarea „Pentru Moldova! Pro Europa!”, organizată de partidele coaliției de guvernare.
Adunarea s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații în sprijinul parafării Acordului de asociere cu UE la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius.