Faceți căutări pe acest blog

Noua iniţiativă a UE - Marca patrimoniului european

Primele situri care vor primi noua marcă a patrimoniului european (MPE) au fost desemnate astăzi de juriul independent instituit de Comisia Europeană. 

Cele patru situri sunt:  
 
Marca are ca scop aducerea în atenție a unor situri care au jucat un rol important în istoria, cultura și dezvoltarea Uniunii Europene, precum și sublinierea dimensiunii lor europene, prin activități de informare și de educare. Obiectivul final al MPE este consolidarea sentimentului de apartenență al cetățenilor la Uniunea Europeană. Comisia va publica lista oficială a siturilor în ianuarie 2014. 


Androulla Vassiliou, comisar european pentru cultură, a declarat: „Doresc să felicit primele situri care primesc noua marcă a patrimoniului european. Cred că această inițiativă are potențialul de a fi unul dintre programele cele mai de succes și mai populare organizate de Uniunea Europeană. Ea are un puternic caracter educațional, în special pentru tineri, care vor putea dobândi o mai bună înțelegere a istoriei Uniunii Europene, prin asocierea acesteia cu situri simbolice. Așteptăm cu nerăbdare să primim și alte candidaturi remarcabile în anii următori.”
 
În temeiul deciziei de instituire a mărcii și conform criteriilor sale, cinci state membre ale UE (Austria, Estonia, Danemarca, Luxemburg și Țările de Jos) au fost alese în 2013 pentru a nominaliza situri. Ele au propus acordarea mărcii unui număr total de nouă situri1. Un juriu european format din 13 experți culturali independenți a evaluat apoi candidaturile pe baza criteriilor convenite, dintre care le amintim pe cele mai importante: semnificația europeană a sitului, activitățile propuse pentru punerea ei în valoare și gestionarea eficientă a sitului pentru a atrage interesul publicului.

Alte 18 state membre (Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania) vor putea nominaliza situri în 2014. Suedia, Finlanda, Regatul Unit, Irlanda și Croația nu participă deocamdată, dar se vor putea alătura inițiativei la o dată ulterioară, dacă doresc acest lucru.

Informații suplimentare

MEMO/13/1068 Marca patrimoniului european(European Heritage Label): Întrebări frecvente