Faceți căutări pe acest blog

BV: Dreptul la libertate la faza urmăririi penale


Raport privind respectarea dreptului la libertate la faza urmăririi penale în Republica Moldova / Programul de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova. – Chişinău, 2013. – 124 p.


Pentru realizarea acestui studiu a fost creat un grup de experţi independenţi cu sarcina de a analiza încheierile emise de judecătorii de instrucţie şi de a identifica cele mai problematice cazuri din punct de vedere al respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei, prin prisma rigorilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a jurisprudenţei Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Prin această cercetare empirică, Programul de Drept al Fundaţiei Soros – Moldova ajunge încă o dată la concluzia că cele mai multe probleme sistemice în justiţia penală, care duc la încălcarea repetată a articolului 5 din CEDO, ţin de etapa prejudiciară a procesului penal. În timp ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în hotărârile sale pe cazurile împotriva Moldovei a solicitat în repetate rânduri ca mandatele de arest să fie bine argumentate, sistemul judiciar reacţionează nepermis de lent. Autorităţile statului şi sistemul judiciar pun anumite speranţe în recentele modificări legislative care vor dilua sistemul judecătorilor de instrucţie în mediul judecătorilor de drept comun şi în Hotărârea Plenului Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova despre aplicarea de către instanţele judecătoreşti a unor prevederi ale legislaţiei de procedură penală privind arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu. Rămâne de văzut dacă aceste documente şi altele elaborate în procesul de punere în aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei în anii 2011-2016 vor produce rezultate scontate. Cert este că problematica aplicării măsurilor preventive nu ţine doar de legislaţie. Este vorba şi de o rezistenţă nemotivată de a lua în consideraţie şi de a aplica jurisprudenţa CEDO, precum şi de mentalitatea profund ancorată în trecutul sovietic. În niciunul din cele 652 de demersuri studiate, experţii n–au găsit trimiteri la jurisprudenţa CEDO.