Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Noiembrie 2013

27-29.11.2013

Forumul Mondial pentru Democraţie 


Reţelele sociale, blog-urile şi mass-media on-line oferă cetăţenilor un acces direct fără precedent la viaţa publică. Este Internetul pe care să revolutioneze conceptul nostru de democraţie? 

Acest subiect va fi examinat la ediţia din 2013 a Forumului Mondial pentru Democraţie, organizat la Strasbourg de Consiliul Europei, care va reuni reprezentanţi ai societăţii civile, oficiali aleşi, politicieni, reprezentanţi ai mass-media din peste 100 de ţări.

Forumul întitulat "Reconectarea democraţiei: consolidarea legăturilor între instituţii şi cetăţeni în era digitală" va constitui o platformă oportună pentru un adevărat dialog participativ cu privire la transformările şi viitorul democraţiei. El va contribui la modelarea acţiunii viitoare a organizaţiei, a instituţiilor sale şi a Statelor membre”.

Detalii 

25.11.2013

Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor 


Moldova, Europa şi întreaga lume marchează Ziua Internaţinală pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Vicepreşedintele Parlamentului RM a menţionat în mesajul dedicat acestei Zile că Moldova are o legislaţie bună în domeniu, apreciată pe plan european şi internaţional ca fiind chiar excelentă şi dispune de un mecanism eficient de implementare a acesteia.  

În Republica Moldova sunt organizate acum mai multe acţiuni de conştientizare a fenomenului violenţei împotriva femeii, desfăşurate cu genericul celor „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen” în care sunt implicate şi autorităţile locale din ţară.

O delegaţia a Parlamentului RM participă la Conferinţa regională de la Bucureşti "Violenţa faţă de femei şi Convenţia de la Istambul", organizată în colaborare cu reţeaua APCE ”Women – free from violence”. Conferinţa a avut drept obiectiv sporirea gradului de conştientizare privind fenomenul violenţei împotriva femeii şi reafirmarea angajamentului, la nivel parlamentar, pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen. În cadrul dezbaterilor au fost discutate prevederile Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul) şi identificarea soluţiilor pentru ca statele din regiune să ratifice respectivul document. 

Un apel de încurajare a ratificării Convenţiei de la Istanbul a fost lansat, la 25 noiembrie 2013, şi de Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Sensibilizarea cu privire la impactul pozitiv al Convenţiei de la Istanbul asupra prevenirii şi combaterii violenţelor cu caracter sexual va fi scopul unei campanii vaste desfăşurate sub egida Consiliului Europei,  în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2013, în 33 de state europene.

25.11.2013

Oportunităţile pentru ameliorarea sistemului electoral din ţările Parteneriatului Estic 

La 25-26 noiembrie 2013, Comisia de la Veneţia organizează la Strasbourg un seminar privind observarea alegerilor cu participarea reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina, precum şi experţi internaţionali, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi OSCE/ODIHR.

Detalii

20.11.2013

Planul de Acţiuni al Consiliului Europei pentru susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru anii 2013-2016 

Documentul adoptat de delegaţii Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei este orientat spre susţinerea autorităţilor RM în atingerea obiectivelor-cheie de reformă în domeniile prioritare de funcţionare a instituţiilor democratice, cu accent special pe cooperarea în chestiuni constituţionale şi electorale, lupta împotriva corupţiei, reforma din sectorul justiţiei şi independenţa instanţelor judiciare. Un capitol separat este dedicat protecţiei şi promovării drepturilor omului, care include lupta împotriva traficului de persoane şi anti-discriminarea, libertatea şi pluralismul mass-media, precum şi democraţia locală şi descentralizarea.



18.11.2013

Republica Moldova a semnat cel de-al 15 Protocol  adiţional la CEDO


Dna Tatiana Pârvu, Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă CoE, în prezenţa dnei Gabriella Battaini-Dragoni, Secretar General-adjunct al CoE a semnat, sub rezerva ratificării, cel de-al 15-lea Protocol adiţional la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Detalii


18.11.2013


Consulaţii publice privind viitorul Curţii Europene a Drepturilor Omului

Consiliul Europei invită persoanele particulare şi organizaţiile din statele sale membre să-şi trimită contribuţiile cu privire la viitorul sistemului european de protecţie a drepturilor omului.

Detalii

16-24.11.2013

Săptămâna Educaţiei Globale 2013 - Adoptă un stil de viaţă durabil!

Săptămâna Educaţiei Globale este o iniţiativă lansată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei şi încurajează elevii şi cadrele didactice, dar şi diverse grupuri de tineri să exploreze activităţi educaţionale pentru cetăţenie globală. Este o ocazie pentru a aborda probleme legate de diversitate şi inegalitate la nivel local cât şi la nivel global, cu o înţelegere a problemelor de bază ale cetăţeniei globale şi responsabilităţii. Tema aleasă pentru desfăşurarea Săptămânii Educaţiei Globale în 2013 este "Adoptă un stil de viaţă durabil! . 


14.11.2013

Preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei a trecut la Austria
 
Austria va deţine preşedinţia Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei pe perioada 14 noimebrie 2013 - 14 mai 2014.

Libertatea de exprimare şi siguranţa jurnaliştilor va fi punctul central al eforturilor pe care le va depune Austriei. Alte subiecte vor include: lupta împotriva traficului de fiinţe umane, guvernarea internetului, egalitatea de gen, drepturile omului pentru persoanele cu dizabilităţi, educaţie de calitate, educaţie pentru cetăţenie democratică, guvernarea culturii, precum şi democraţia şi guvernanţa la nivel regional şi local.

13.11.2013

Stoparea violenţei faţă de copii - prioritate a societăţii civile şi a Guvernului Republicii Moldova

Conferinţa internaţională „Copiii victime ale violenţei: abordare sistemică în prevenire şi asistenţă” a reunit reprezentanţi din 15 ţări  europene. Lideri politici, profesionişti şi experţi din domeniul protecţiei copilului s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta şi realiza un transfer de cunoştinţe şi experienţe cu privire la dezvoltarea sistemelor de protecţie a copilului în vederea combaterii abuzului şi neglijării copiilor. De asemenea, în cadrul conferinţei sunt discutate modele de prevenire a abuzului faţă de copii, practici în dezvoltarea justiţiei prietenoase copiilor victime ale violenţei, precum şi exemple de sensibilizare a opiniei publice privind acest fenomen.

Detalii
Campania Consiliului Europei "Unu din Cinci"
Ghid pentru parlamentari: Convenţia privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale (Convenţia de la Lanzarote)
Convenţia privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale (Convenţia de la Lanzarote)

13.11.2013

A fost ratificat Acordul-cadrul de împrumut dintre Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei şi Guvernul Republicii Moldova

Costul total al proiectului este de 45 de milioane de euro. Pe lângă împrumutul de 39 milioane de euro, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va mai acorda un grant de un milion de euro, iar Guvernul Republicii Moldova va contribui cu 4,5 milioane de euro.

Proiectul va fi implementat până la 30 iunie 2018. Maturitatea împrumutului este de până la 20 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, iar rata dobânzii se va stabili pentru fiecare tranşă separat.

Acordul-cadru de împrumut dintre Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Republica Moldova a fost semnat la 10 octombrie 2013.
 

11.11.2013

Miniştrii europeni solicită consolidarea măsurilor de protecţie împotriva supravegherii electronice în masă

Conferinţa întitulată " Libertatea de exprimare şi democraţia în era digitală - oportunităţi, drepturi şi responsabilităţi " a fost organizată, la 7-8 noiembrie, la Belgrad, de către Consiliul Europei în colaborare cu Ministerul Culturii şi Informării al Republicii Serbia .

Participanţii au discutat despre oportunităţile şi provocările libertăţii de exprimare şi alte drepturi şi libertăţi fundamentale ce ce referă la Internet, în special despre impactul accesului la internet asupra exercitării efective a acestor drepturi şi riscurile care decurg din protecţia necorespunzătoare a vieţii private on-line .

Conferinţa a abordat problema persistenta a violenţei împotriva jurnaliştilor, şi a examinat diverse modalităţi de prevenire a acţiunilor de intimidare şi hărţuire. Participanţii au discutat, de asemenea, drepturile şi responsabilităţile jurnaliştilor, bloggerilor, lansatorilor de alerte şi militanţilor pentru drepturile omului, precum şi acţiunele de promovare a pluralismului, diversităţii şi calităţii în peisajul mediatic în schimbare .

Miniştrii statelor membre au solicitat punerea în aplicare a măsurilor eficiente de protecţie împotriva abuzurilor, având în vedere dezvoltarea posibilităţilor tehnologice de supraveghere electronică în masă. Aceste practici abuzive ar putea submina sau chiar distruge democraţia, au menţionat miniştii.


07.11.2013

Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei cere statelor să amelioreze sistemul de evidenţă şi raportare a cazurilor de maltratare.

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii ( CPT ) a cerut celor 47 de state membre ale Consiliului Europei să asigure raportarea corectă şi la timp a dovezilor medicale de maltratare a persoanelor deţinute, în scopul de a facilita investigaţiile ulterioare.


06.11.2013

Dreptul de a părăsi orice ţară


Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, a publicat un studiu în care a menţionat că politicile de control a frontierelor UE subminează drepturile omului.

„Exteriorizarea de către UE a politicilor de control la frontieră are un efect nociv asupra drepturilor omului, în special asupra dreptul de a părăsi o ţară, care este o condiţie prealabilă pentru a beneficia de alte drepturi, cel mai important fiind dreptul de a solicita azil ", a menţionat Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. 

Detalii