Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE - RM - Iunie 2016


Arhiva 2011-2015








23.06.2016


Reuniunea Clusterului IDialog economic, managementul finanțelor publice, statistică, servicii financiare, clauze de control şi anti-fraudă” al Subcomitetului de asociere RM-UE pentru economie, aspecte sociale şi sectoriale.

 Subiectul a fost discutat  în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru integrarea europeană (CGIE) din 15 iunie 2016

Instituțiile responsabile, între care Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, au raportat despre gradul de pregătire a autorităților moldovenești pentru această reuniune, în contextul eforturilor de restabilire a încrederii cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova.   

De asemenea, au fost examinate rezultatele reuniunii Comitetului mixt Republica Moldova – Uniunea Europeană, instituit în baza Acordului privind Spaţiul Aerian Comun, care a avut loc în perioada 8-9 iunie a.c. la Bruxelles. Astfel, a fost audiat raportul prezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, precum și de către Autoritatea Aeronautică Civilă.
Detalii 



22.06.2016

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul RM
Potrivit agendei, în cadrul ședinței vor fi discutate subiecte referitoare la nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv, precum și proiectele concrete de cooperare în plan parlamentar și de sprijin din partea Parlamentului României. Totodată, vor fi puse în discuție aspecte ce țin de reforma justiţiei în Republica Moldova, implementarea proiectelor de interconectare energetică între Republica Moldova și România, perspectivele de dezvoltare pentru mediul de afaceri românesc în Moldova, proiecte legate de domeniul educației și tineret. 
La finalul ședinței parlamentarii vor semna Declarația celei de-a cincea Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, iar Co-președinții George Mocanu și Florin Constantinescu vor susține un briefing de presă. 



Ultima Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova a avut loc în iunie 2014, la București.  

13 – 16.06.2016

Vizita de lucru a Speakerului Andrian Candu la București și Bruxelles 

Principalele subiecte care  au fost abordate în cadrul discuțiilor vizează consolidarea parteneriatelor strategice bilaterale, intensificarea cooperării interinstituționale și reconfirmarea sprijinului extern pentru țara noastră.

Bucuresti

Potrivit programului vizitei, la București, Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut întrevederi cu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, Președintele Senatului din Parlamentul României, Călin Popescu-Tăriceanu. 

Președintele României Klaus Iohannis a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue în același ritm implementarea Acordului de Asociere și al celui Liber Schimb. 

Conducerea Parlamentului României a reafirmat susținerea deplină pentru realizarea Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb, convenind asupra instituirii unui format permanent de cooperare și dialog punctual la nivelul comisiilor permanente.

Guvernul României a declanșat procedura tehnică pentru acordarea primei tranșe din împrumutul în valoare de 150 de mln. de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Prim-ministrul României, Dacian Cioloș la întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Bruxelles

Speakerul Andrian Candu  a avut  întrevederi cu Președinta Senatului Regatului Belgiei, Christine Defraigne, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Elmar Brok, Directorul general pentru politica de vecinătate și negocierile pentru extindere din cadrul Comisiei Europene, Christian Danielsson, șeful Departamentului pentru țările Parteneriatului Estic din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, Dirk Schuebel, Secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă, Alain Le Roy.

Andrian Candu și Alain Le Roy au făcut un schimb de opinii pe marginea rapoartelor misiunii 
 UE pentru justiție, punctând importanța valorificării acestora inclusiv în contextul examinării pachetului de legi cu privire la integritate, care se regăsește pe agenda Parlamentului pentru săptămâna curentă.

Nivelul de realizare a Foii de parcurs privind reformele prioritare, legislația privind integritatea și lupta cu corupția, asanarea sectorului financiar-bancar, asigurarea stabilității economice, alegerile prezidențiale din toamna anului curent, reluarea asistenței UE pentru Republica Moldova au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Directorul general pentru politica de vecinătate și negocierile pentru extindere din cadrul Comisiei Europene, Christian Danielsson



8-9.06.2016

Situația drepturilor omului pe agenda discuțiilor la Bruxelles

Lucrările reuniunii în formatul RM-UE pe domeniul Drepturilor Omului și a Subcomitetului de Asociere RM-UE pentru Justiție, Libertate și Securitate,

Delegația UE la evenimente a fost prezidată de Dirk Schuebel, șeful diviziunii pentru relațiile bilaterale cu țările din Parteneriatul Estic și constituită din reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă și Directoratelor Generale ale Comisiei Europene. La întrunirile de rang înalt, Nicolae Eșanu, șeful delegației Moldovei, a abordat și angajamentele țării de a realiza progrese durabile în astfel de sectoare-cheie, cum ar fi: justiția, libertatea și securitatea.

UE a salutat numirea recentă a unui Ombudsman privind drepturile copilului și adoptarea Planului de acțiune pentru punerea în aplicare a Strategiei pentru protecția copilului 2014-2020. UE a reamintit necesitatea de a alinia legislația Republicii Moldova privind libertatea presei, libertatea de asociere și libertatea religioasă la standardele europene, precum și necesitatea de a continua lupta împotriva tuturor formelor de discriminare pe orice motiv.


Detalii rom eng



07.06.2016

 200 mil. € pentru Facilitatea de investiții pentru vecinătate


Banii vor permite mobilizarea a 2 mlrd. € în investiții pentru infrastructura din domeniul transport, energie și mediu, precum și pentru dezvoltarea sectoarelor sociale și private din țările partenere, vecinătatea estică și sudică de la frontierele UE.

Această finanțare va ajuta țările partenere să efectueze investiții esențiale, care în alte condiții ar fi amânate din lipsa resurselor, cu riscul de a împiedica dezvoltarea economică.   - declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere



 Mai mult  eng  rom