Faceți căutări pe acest blog

Eurobarometru: Majoritatea europenilor sunt optimiști în privința stării Uniunii Europene

Europenii sunt optimiști în privința stării Uniunii Europene — cele mai bune rezultate în 5 ani

Nou sondaj Eurobarometru publicat la 5.08.2019  arată o creștere puternică a percepției pozitive a cetățenilor față de Uniunea Europeană în toate domeniile – de la economie la starea democrației. Acestea sunt cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014 realizat înainte de intrarea în funcție a Comisiei Juncker.

Acest ultim sondaj Eurobarometru standard a fost realizat după alegerile europene, între 7 iunie și 1 iulie 2019, în toate cele 28 de state membre ale UE și în cele cinci țări candidate. 
Printre principalele constatări se numără un sprijin record pentru moneda euro și transformarea schimbărilor climatice în a doua preocupare majoră la nivelul UE, după imigrație.


Public opinion in the European Union. Standard Eurobarometer 91 – Spring 2019 . - 2019. - 41 p.
Anexa - 180 p.
Disponibil la : http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/standard/surveyky/2253


1. Încrederea și optimismul față de viitor la cel mai înalt nivel din 2014


Încrederea în UE este la cel mai înalt nivel din 2014 și rămâne superioară încrederii în guvernele sau parlamentele naționale. Încrederea în UE a crescut în 20 state membre
  • De la ultimul sondaj Eurobarometru standard din toamna lui 2018, procentajul de respondenți care au o imagine pozitivă despre UE (45 %) a crescut în 23 de state membre ale UE, cel mai evident în Cipru (47 %, +11), Ungaria (52 %, +9), Grecia (33 %, +8), România (60 %, +8) și Portugalia (60 %, +7)
  • Majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (61 %, +3 puncte procentuale),
  • 55 % dintre europeni declară că sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE,
  • Majoritatea europenilor sunt de acord că „vocea lor contează în UE”.


2. Record de susținere a monedei euro 

  • Sprijinul pentru uniunea economică și monetară și pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat,
  • Opiniile pozitive cu privire la situația economiilor naționale prevalează
  • Majoritatea respondenților din 17 state membre afirmă că situația economică națională este bună.
3. Cetățenia UE și libera circulație văzute ca principale realizări ale UE
  • În toate cele 28 de state membre, peste jumătate dintre respondenți consideră că sunt cetățeni ai UE..
  • O mare majoritate a cetățenilor UE sprijină „libera circulație a cetățenilor UE ,care pot să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități comerciale oriunde în UE” și în fiecare stat membru al UE peste două treimi dintre respondenți împărtășesc această opinie, 

4. Preocupări majore la nivelul UE și la nivel național: legate de schimbările climatice și de mediu sunt în creștere

  • Imigrația rămâne principala preocupare la nivelul UE, cu 34 % din mențiuni, în pofida unei scăderi puternice
  • Schimbările climatice, care s-au aflat pe locul al cincilea în toamna anului 2018, constituie în prezent a doua cea mai importantă preocupare după o creștere puternică (+ 6 față de toamna anului 2018).
  • Trei preocupări obțin punctaje identice: situația economică (18 %, neschimbat), starea finanțelor publice ale statelor membre (18 %, -1) și terorismul (18 %, -2), urmate de mediu — principala preocupare pentru 13 % dintre respondenți,
  • Șomajul, care este în prezent pe cea de-a șaptea poziție la nivelul UE (12 %), rămâne principala preocupare la nivel național împreună cu creșterea prețurilor/inflația/costul vieții și sănătatea și securitatea socială Problemele legate de mediu, climă și energie urmează îndeaproape după o creștere puternică (20 %, +6)