Faceți căutări pe acest blog

UE sprijină Republica Moldova cu noi programe de combatere a corupției, dezvoltare rurală și implementare a Acordului de Asociere




24 Iulie 2019

Cu prilejul vizitei Prim-ministrului Maia Sandu la Bruxelles, Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat astăzi trei acorduri de finanțare pentru implementarea proiectelor în valoare de 40,25 milioane EUR. Aceste programe vor sprijini dezvoltarea socio-economică, vor spori participarea cetățenilor în procesele decizionale, vor consolida lupta împotriva corupției și vor promova egalitatea de gen și abilitarea tinerilor.
Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere a comentat:„Aceste programe vor contribui cu un sprijin cuprinzător în toate sectoarele cheie pentru a oferi cetățenilor Republicii Moldova ceea ce merită - beneficii concrete pentru viața lor. Acesta este încă un alt semnal important al angajamentului ferm al UE de a sprijini Republica Moldova în progresul ei către un stat democratic și fără corupție.”

Semnarea acordurilor de finanțare are loc după reluarea suportului bugetar pentru Moldova, anunțat la 23 iulie 2019, ca urmare a progreselor înregistrate de Guvernul Republicii Moldova în ultimele săptămâni în ceea ce privește principiile democratice și lupta împotriva corupției.

Mai multe informații despre programele finanțate de UE

Cele trei programe ale UE vor oferi sprijin în următoarele domenii:



Sprijin pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor cheie – Ungheni și Cahul. Programul de sprijin, în valoare de 23 milioane EUR, va contribui la crearea de locuri de muncă și lanțuri valorice, va oferi sprijin IMM-urilor locale, actorilor locali și societății civile și va finanța dezvoltarea infrastructurii mici. Prin urmare, acesta va contribui la dezvoltarea social-economică locală și va reduce decalajul dintre Chișinău și raioanele Republicii Moldova. De asemenea, programul de sprijin va încuraja guvernarea locală, implicând societatea civilă, sectorul privat și, în cele din urmă, cetățenii în procesul de luare a deciziilor. Primarii acestor localități și-au luat în mod public angajamentul să respecte și să urmeze principiile bunei guvernări, inclusiv lupta împotriva corupției.

UE va contribui la prevenirea și combaterea corupției cu un program de 8 milioane EUR care are ca scopcreșterea nivelului participării cetățenilor în luarea deciziilor și consolidarea mecanismelor anticorupție. Acesta va include acțiuni care vizează educația privind integritatea și combaterea corupției.

UE va sprijini implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova prin următoarele două programe în valoare de 9,25 milioane EUR:

- UE va promova egalitatea de gen și abilitarea femeilor prin implementarea consolidată a abordării integrate a perspectivei de gen în politicile publice locale și va promova combaterea violenței domestice care afectează femeile și copiii.

- UE va promova, de asemenea, schimbul internațional de studenți prin programul Erasmus+ și va finanța mai multe oportunități de mobilitate pentru cercetătorii moldoveni (până în prezent 915 de studenți, cadre didactice și cercetători ai mediului academic din Republica Moldova au vizitat Europa), cu scopul de a dezvolta în continuare excelența științifică în Moldova și de a crește competitivitatea acestora în cadrul programelor UE, cum ar fi Horizon 2020.

Implementarea acestor programe va începe în următoarele săptămâni în cooperare cu partenerii cheie din teritoriu, pentru a obține un impact real și pentru a asigura beneficiile totale ale sprijinului acordat de UE.

Context:

În cadrul aceluiași pachet financiar din 2018 pentru Moldova, UE a alocat, de asemenea, 10 milioane EUR pentru măsurile de consolidare a încrederii în susținerea soluționării pașnice a conflictului transnistrean. Programul contribuie la creșterea încrederii între Chișinău și Tiraspol prin inițiative care implică autoritățile locale, organizații ale societății civile și alte părți interesate de pe ambele maluri ale râului Nistru. Implementarea acestui program a demarat la începutul anului 2019.

Informații suplimentare
Source URL: http://eueuropaeeas.fpfis.slb.ec.europa.eu:8084/delegations/moldova/65854/ue-sprijin%C4%83-repub lica-moldova-cu-noi-programe-de-combatere-corup%C8%9Biei-dezvoltare-rural%C4%83-%C8%99i_ro

Vezi de asemenea 

UE își reia sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova
  https://cpescmd2.blogspot.com/2019/07/ue-isi-reia-sprijinul-bugetar-acordat.html

Premierul Maia Sandu, la Bruxelles: „Astăzi am semnat trei acorduri de finanțare din partea UE în domenii extrem de importante pentru Republica Moldova”
https://gov.md/ro/content/premierul-maia-sandu-la-bruxelles-astazi-am-semnat-trei-acorduri-de-finantare-din-partea-ue
„Astăzi, am semnat trei acorduri de finanțare din partea UE în domenii extrem de importante pentru Republica Moldova. Primul dintre acestea se referă la consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție. Cel de-al doilea Acord prevede susținerea economică a anumitor regiuni din Republica Moldova, în special îmbunătățirea mediului de afaceri local și a accesului la servicii publice. Cel de-al treilea Acord are ca obiectiv general sprijinul Moldovei pentru participarea în diverse programe ale UE, în special pe dimensiunea socială și cu accent pe implicarea femeilor”, a punctat Maia Sandu.

Deblocarea asistenței financiare din partea UE reprezintă un rezultat vizibil în cooperarea cu Uniunea Europeană și un semnal important pentru cetățenii Republicii Moldova. Semnarea celor 3 acorduri de finanțare, cu o valoare totală de 40,25 milioane EUR, este menită să contribuie semnificativ la dezvoltarea țării noastre și la apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.



  • Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind ”Consolidarea supremației legii și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova” 
  • Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind susținerea economică incluzivă a regiunilor focale ale Republicii Moldova (ENI/2018/041-300) 
  • Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană „Suport pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (ENI/2018/041-302, ENI/2018/041-547)”