Faceți căutări pe acest blog

Ursula von der Leyen a fost aleasă în funcția de președintă a Comisiei Europene

„Vom acționa în stil european”

La 16 iulie 2019, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen în funcția de viitor președinte al Comisiei Europene. Este pentru prima oară când acest post este ocupat de o femeie. 

Europeană cu trup și suflet, Ursula van der Leyen a anunțat că vizează o agendă ambițioasă împotriva schimbărilor climatice, pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Ea a mai promis să colaboreze îndeaproape cu Parlamentul European pentru a consolida democrația și pentru a construi o economie socială de piață echitabilă în Europa. Iată cum crede Ursula von der Leyen că trebuie să răspundem provocărilor mondiale: „Trebuie să acționăm în stilul nostru, european.” 

Ursula von der Leyen intenționează să selecteze o echipă de comisari alcătuită dintr-un număr egal de femei și bărbați, pe baza propunerilor înaintate de șefii de stat sau de guvern. Comisarii desemnați își vor putea prelua mandatul doar cu aprobarea Consiliului, iar noua Comisie Europeană (2019-2024), ca echipă, va avea nevoie și de confirmarea Parlamentului European. 

Născută la Bruxelles în 1958, Ursula von der Leyen este medic și a făcut parte din guvernul german în perioada 2005-2019.