Faceți căutări pe acest blog

BV - Parteneriatul Estic după un deceniu

The Eastern Partnership a decade on: looking back, thinking ahead=Parteneriatul Estic după un deceniu: Privire înapoi, reflecții de viitor/ ISS; Vano Chkhikvadze, Iulian Groza, Mikayel Hovhannisyan, Leonid Litra, Dzianis Melyantsou, Zaur Shiriyev, Kateryna Zarembo - Paris,  2019. - 120 p.
Disponibil :  https://www.iss.europa.eu/sites/default/files/EUISSFiles/cp153_EaP_0.pdf

Publicația analizează evoluția Parteneriatului Estic (PaE), explorează atitudinea țărilor participante și sugerează modalități prin care PaE poate fi adaptat realităților actuali pentru a previn provocările regionale și a valorifica noi oportunități.


Din cupriins


Executive Summary 2
Introduction 5
Doom or bloom for the Eastern Partnership? /Sinikukka Saari and Stanislav Secrieru

CHAPTER 1 Shifting ground . How megatrends are shaping the eastern neighbourhood /
Sinikukka Saari and Stanislav Secrieru
CHAPTER 2  Ukraine  New engines for the partnership /Kateryna Zarembo and Leonid Litra
CHAPTER 3 Moldova Renewed hope after a string of setbacks/ Iulian Groza
CHAPTER 4 Georgia Overcoming the libertarian legacy /Vano Chkhikvadze
CHAPTER 5 Belarus From discord to humming the same tune? /Dzianis Melyantsou
CHAPTER 6 Armenia.Striving for complementarity /Mikayel Hovhannisyan
CHAPTER 7 Azerbaijan . An enduring ambivalence? /Zaur Shiriyev
Conclusion From ‘Eastern’ to ‘Partnership’ /Sinikukka Saari and Stanislav Secrieru


CHAPTER 3 Moldova  Renewed hope after a string of setbacks / Iulian Groza

În ultimul deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic, Moldova a parcurs un cerc plin și acum intră într-o nouă fază în relațiile sale cu UE. Inițial a avut o atitidune rece în raportu cu inițiativa Parteneriatului Estic. La scurt timp Moldova a îmbrățișat entuziasmat politica PaE. Începînd cu anul 2016, relațiile politice se regăsesc din nou pe o pantă descendentă. Cu toate acestea, Moldova a devenit din ce în ce mai dependentă de piața UE, datorită Acordului de Asociere și implicit Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE. Astăzi, odată cu schimbarea circumstanțelor politice de la începutul lunii iunie 2019 și apariția noului guvern tehnocratic pro-reformă condus de Maia Sandu, Acordul de Asociere și procesul de integrare europeană a Moldovei sunt acum pe drumul cel bun. Aceasta creează un moment istoric important pentru ca țara noastră să-și reconstruiască democrația și statul de drept. Se deschide o nouă fereastră de oportunitate pentru reluarea și aprofundarea procesului de asociere a Republicii Moldova cu UE, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic și, eventual, dincolo de acesta.” Iulian Groza, Directorul Executiv IPRE