Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE - RM - Octombrie 2018


Octombrie 2018




Arhiva 2011-2018






25.10.2018

25 octombrie -  Ziua europeană a justiției: nu ratați ocazia de a beneficia de sfatul gratuit de la profesioniștii din domeniul juridic

Începând cu 2003, Uniunea Europeană și Consiliul Europei sărbătoresc Ziua europeană a justiției - o zi în care persoanele din Europa pot înțelege mai bine cum funcționează instanțele judecătorești; rolurile judecătorilor, procurorilor, avocaților,grefierilor și altor profesioniști din domeniul dreptului.


24.10.2018

Consiliul Europei găzduiește consultările regionale din Europa și America de Nord

Convocat de către UNESCO în strânsă cooperare cu Consiliul Europei și Comisia Europeană, evenimentul va oferi o platformă pentru analiza progresului în domeniul educației, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Rezultatul acestei consultări va contribui la lucrările Reuniunii mondiale privind educația, ce va avea loc în perioada 3-5 decembrie, 2018, la Bruxelles.






18-19.10.2018

Accesul la justiție pentru femeile victime ale violenței în țările Parteneriatului Estic
Conferința regională a Proiectului PBG (Parteneriat pentru o Bună Guvernare) "Consolidarea accesului la justiție pentru femeile victime ale violenței în cele șase țări ale Parteneriatului Estic"

În perioada 18-19 octombrie, la la Strasbourg, în incinta Consiliului Europei îsi desfășoară activitatea o conferință regională "Accesul la justiție pentru femeile victime ale violenței".

Conferința încearcă să analizeze progresele înregistrate în domeniul accesului femeilor la justiție în țările Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Moldova), având în vedere principiile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul)

Dintre țările Parteneriatului estic, numai Georgia a ratificat Convenția de la Istanbul în 2017, rezervându-și dreptul de a nu aplica până în septembrie 2022 prevederile privind acordarea de despăgubiri de stat victimelor. Armenia, Ucraina și Republica Moldova au semnat documentul, dar nu l-au ratificat. Azerbaidjan și Belarus nu au semnat și nici nu au ratificat Convenția

În pofida faptului dacă un stat a semnat sau ratificat Convenția de la Istanbul - violența împotriva femeilor este o realitate tristă peste tot. În fiecare zi, femeile se confruntă cu bariere la accesarea justiției, și suferă consecințele unui sistem de justiție de gen oarbă, care trebuie să asigure egalitatea și protecția deplină a drepturilor femeilor. Consolidarea capacității de reacție a sistemelor de justiție în funcție de gen, în conformitate cu jurisprudența Curții Europene și cu principiile Convenției de la Istanbul în acest domeniu, sunt, prin urmare, cruciale și acesta este punctul central al discuțiilor la conferință.

Conferința are loc în cadrul Proiectului Parteneriat pentru o Bună Guvernare (PGG) finanțat de UE și Consiliul Europei, în special al componentei "Consolidarea accesului la justiție pentru femeile victime ale violenței în cele șase țări partenere estice".

16.10. 2018

Nivelurile alarmante ale abuzului sexual și ale violenței depistate în parlamente

Un nou studiu al Uniunii Interparlamentare (UIP) și al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) demonstrează că acte de sexism, abuz și violență împotriva femeilor sunt răspândite în parlamentele din întreaga Europă.

Constatările arată că 85% dintre deputații femei au suferit de violență psihologică în parlament; femeile deputate sub 40 de ani sunt cele mai susceptibile de a fi hărțuite; un grad mult mai ridicat de violență asupra personalul parlamentar feminin a fost remarcat în comparație cudeputații de sex feminin; totodată, majoritatea parlamentelor nu dispun de mecanisme care să le permită femeilor să vorbească despre aceasta.


16.10.2018

Protecția drepturilor omului și combaterea corupției în atenția Conferinței miniștrilor sportului din cadrul Consiliului Europei de la Tbilisi

Ce măsuri pot lua autoritățile publice pentru a aborda încălcările drepturilor omului în contextul sportului? Cum să fiesprijinită mișcarea sportivă pentru a proteja și promova drepturile omului? Care sunt obstacolele în calea unei lupte mai eficiente împotriva corupției în domeniul sportului?

Revenind la acțiunile normative ale Consiliului Europei și la politicile inovatoare în domeniul drepturilor omului și al luptei împotriva corupției în sport, aceste subiecte vor sta în centrul dezbaterii la cea de-a 15-a Conferință a miniștrilor responsabilide sport, organizată la Tbilisi, în cadrul activităților Acordului Parțial extins privind sportul (EPAS).




15 -1 6 .10.2018

Conferința internațională "Consolidarea transparenței și a responsabilității pentru asigurarea integrității: uniți împotriva corupției "

are drept scop promovarea mecanismelor naționale anticorupție și a transparenței publice.

Au fost discutate modalități de consolidare a transparenței și responsabilității în sectoarele public și privat în vederea combaterii corupției. A fost deschisă spre semnare Declarația de lansare a unei rețele internaționale de organe naționale anticorupție. Această rețea, sponsorizată de autoritățile anti-corupție din Croația, Franța și Italia, va promova colectarea sistematică, gestionarea și schimbul de informații și bune practici între autoritățile naționale însărcinate cu prevenirea și combaterea corupției.



13.10.2018

Ziua europeană pentru donarea și transplantul de organe (EODD)

Înființată de Consiliul Europei în 1996, a fost sărbătorită oficial în acest an la Chișinău (Republica Moldova) la 13 octombrie.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a încurajat guvernele să facă mai mult pentru ca cetățenii europeni să fie conștienți de importanța donațiilor de organe ca o modalitate de îmbunătățire a calității vieții și de reducere a numărului de decese ale pacienților care așteaptă transplanturi.

O
rganizată în colaborare cu Agenția Națională de Transplant a Republicii Moldova (Agenția de Transplant), Ziua europeană pentru donarea și transplantul de organe a informat publicul cu privire la donarea și transplantul de organe, prin intermediul unei game largi de activități.

Directoratul European pentru Calitatea Medicamentelor și Asistență Medicală (EDQM) din cadrul Consiliului Europei sprijină ziua cu o campanie de social media pentru ca cetățenii din întreaga Europă să conștientizeze importanța donării și transplanturi de organe pentru a salva vieți.

#becomeasuperhero #organdonation #EODD2018

12-13.10.2018

E- relevanța culturii în epoca IA

Cultură, Creativitate și inteligență artificială a fost discutat în cadrul unui seminar de specialitate. Acesta a oferit contribuții specifice sectorului activității Consiliului Europei privind inteligența artificială. , Au fost discutate diverse aspecte pentru a lucra în direcția unei culturi a inovării responsabile, implicarea cetățenilor și punerea bazelor pentru apariția unui Leonardo da Vinci modern. Subiectele pentru dezbatere au inclus:

Cum poate cultura sa-si mentina importanta amprenta umana si rolul de orientare intr-un moment in care IA are deja un impact puternic asupra creativitatii oamenilor?

Poate să contribuie la un viitor tehnologic mai puternic orientat spre om și cetățean prin propunerea și dezvoltarea unor concepte alternative?

Cum influențează IA percepția unicității / genului uman, rolului artiștilor, proprietății intelectuale? Poate cultura să reprezinte încă o oglindă a societății într-un moment în care inteligența artificială se amestecă cu creativitatea umană?


10.10.2018

Convenția Consiliului Europei care promovează protecția datelor deschisă spre semnare

Douăzeci și unu de state au semnat astăzi un tratat al Consiliului Europei menit să consolideze principiile și regulile de protecție a datelor cu caracter personal la nivel internațional.

Tratatul, un protocol de modificare, actualizează Convenția Consiliului Europei pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, cunoscută și sub numele de "Convenția 108", singurul tratat internațional existent privind dreptul persoanelor la protecția datelor personale.

Protocolul a fost semnat în cadrul unei ceremonii de către 20 de state membre ale Consiliului Europei - Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Monaco, , Rusia, Spania, Suedia și Regatul Unit - și de Uruguay, unul dintre cele șase state neeuropene care s-au alăturat până acum "Convenției 108".


Mai mult
KEY CHANGES

10.10.2018

Cele 47 de națiuni ale Consiliul Europei și Uniunea Europeană cu 28 de membri au publicat o declarație comună pentru a marca Ziua europeană și cea mondială împotriva pedepsei cu moartea din 10 octombrie.

Declarație comună a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și a Secretarului General al Consiliului Europei cu ocazia Zilei Europene și Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea

Cu ocazia Zilei Europene și Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea, Consiliul Europei și Uniunea Europeană (UE) își reafirmă opoziția fermă față de pedeapsa capitală în orice împrejurări și în toate cazurile. Pedeapsa cu moartea este un afront la demnitatea umană. Aceasta constituie un tratament crud, inuman și degradant și este contrară dreptului la viață. Pedeapsa cu moartea nu are niciun efect constatat de descurajare și face ca erorile judiciare să fie ireversibile.

Toate statele membre ale UE și ale Consiliului Europei au abolit pedeapsa cu moartea. Abolirea prin lege sau în practică este o condiție prealabilă pentru calitatea de membru al Consiliului Europei și interzicerea absolută a pedepsei cu moartea în orice împrejurări este înrădăcinată atât în Protocoalele nr. 6 și nr. 13 la Convenția europeană a drepturilor omului, cât și în Carta drepturilor fundamentale a UE. Facem apel la acele state europene care nu au făcut încă acest lucru să le ratifice.

Mai mult 



8-12.2018

 Sesiunea de toamnă APCE

în prima zi a sesiunii, va fi anunțat câștigătorul Premiului pentru drepturile omului ”Václav Havel”, ediția 2018. Premiul va fi acordat în cadrul unei ceremonii speciale, desfășurate în plenul APCE. Alte subiecte incluse pe ordinea de zi vizează alegerile parlamentare și prezidențiale anticipate din Turcia, tratamentul minorilor palestinieni în sistemul justiției israeliene, migrația din perspectivă de gen, reunificarea familiilor în statele membre APCE și egalitatea în viața privată indiferent de orientarea sexuală. Plenul APCE va mai supune dezbaterilor subiectele privind securitatea nucleară și securitatea în Europa, precum și accidentul aviatic de la Smolensk din 2010, când s-a prăbușit avionul Tupolev-154M, care transporta delegația oficială poloneză.
Parlamentarii vor mai discuta despre rolul legislativelor naționale în procesele de descentralizare, Președintele Congresului autorităților locale și regionale a Consiliului Europei, Gudrun Mosler-Törnström urmând a face o declarație.
Ministrul afacerilor externe din Tunisia, Khemaies Jhinaoui se va adresa plenului APCE și va răspunde la întrebări, iar vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe și Europene din Croația, Marija Pejčinović Burić, care conduce Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, va prezenta informații despre cele mai recente activități. 
Pe parcursul sesiunii, APCE va organiza o dezbatere privind finanțarea externă a islamului în Europa și radicalizarea comunităților de migranți și diasporă. Discuțiile din plen se vor mai referi la accesul statelor membre la instituțiile Consiliului Europei și ale Organizației Națiunilor Unite care monitorizează respectarea drepturilor omului.

Din componența delegației conduse de Marian Lupu, șeful delegației naționale la APCE, fac parte Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, deputații Inna Șupac, Ion Apostol și Vlad Batrîncea.
În perioada desfășurării sesiunii APCE, Președintele delegației Parlamentului la APCE, Marian Lupu va avea întrevederi cu Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, cu Directorul Directoratului Afaceri Politice al Consiliului Europei, Alexandre Guessel, cu alți oficiali.

De asemenea, membrii delegației Parlamentului s-au înscris pentru luări de cuvânt la o serie de subiecte de interes din agenda sesiunii APCE. Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi va adresa întrebări Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Ministrului Afacerilor Externe al Croației, Președinta Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. 

  • http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=7172&cat=8
  • http://website-pace.net/en_GB/web/apce/plenary-session 
  • http://semantic-pace.net/?search=KjoqfHNlc3Npb25wYXJ0X3N0cl9lbjoiMjAxOCAtIEZvdXJ0aCBwYXJ0LXNlc3Npb24ifGNhdGVnb3J5X3N0cl9lbjoiQWRvcHRlZCB0ZXh0Ig==&lang=en


5.10.2018

Consiliul Europei și FIFA au semnat un Acord de referință


Secretarul General al Consiliului Europei Thørbjorn Jagland și președintele FIFA, Gianni Infantino, au semnat  la Palais de l'Europe în Strasbourg, un Acord de referință pentru consolidarea cooperării dintre cele două instituții și dezvoltarea în continuare a sinergiilor și a parteneriatelor în domenii de interes comun.

Acest acord de referință se concentrează asupra a patru domenii principale de cooperare: drepturile omului, integritatea și buna guvernare în domeniul sportului; Siguranța și securitatea la meciurile de fotbal; Dialogul reciproc și cooperarea în vederea organizarii evenimentelor sportive majore; și cooperarea instituțională prin schimburi regulate de opinii, bune practici și dezvoltarea de inițiative comune și coordonarea activităților operaționale.

Detalii


4.10.2018

Al șaselea Premiu Václav Havel pentru Drepturile Omului

Cel de-al șaselea Premiu Václav Havel pentru drepturile omului, care onorează acțiunileremarcabile ale societății civile în apărarea drepturilor omului, a fost acordat șefului biroului Grozny al Centrului Memorial pentru Drepturile Omului din Chechyna , Oyub Titiev (Federația Rusă). Premiul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii speciale la Palais de l'Europe din Strasbourg, în ziua de deschidere a sesiunii de toamnă plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Premiul Václav Havel pentru Drepturile Omului este acordat în fiecare an de către Adunarea Parlamentară, în parteneriat cu Biblioteca Vaclav Havel și Fundația Charta 77, pentru a recompensa acțiunile remarcabile ale societății civile în apărarea drepturilor omului în Europa și în afara acesteia. Sunt luate în considerare nominalizările oricărei organizații individuale, neguvernamentale sau instituții care activează în apărarea drepturilor omului.  
Mai mult
PREMIU Václav Havel pentru Drepturile Omului


4.10.2018

Eficiența și calitatea justiției: Consiliul Europei a publicat raportul său pentru 2018

Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) a Consiliului Europei prezintă principalele tendințe observate în acest domeniu în 45 de țări europene (*) într-un raport și într-o bază de date interactivă accesibilă publicului.

Raportul de evaluare - cel de-al 7-lea după înființarea CEPEJ în 2002 - include tendințe în următoarele domenii:

  • bugetele sistemului judiciar
  • judecători și procurori
  • paritate în cadrul sistemului judiciar
  • organizarea instanțelor
  • performanța sistemului judiciar

Detalii
RAPORT 


2.10.2018

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), a publicat un raport privind Moldova


ECRI face două recomandări prioritare autorităților din Moldova, care vor face obiectul unei evaluări ulterioare în termen de doi ani:


· Consolidarea capacității instituționale a CPPEDAE (Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii) și a Ombudsmanului,

· Extinderea activităților de formare pentru funcționarii responsabili de aplicarea legii și a celor din sistemul judiciar privind infracțiuni motivate de ură, inclusiv instigatoare la ură.



Mai mult

Raportul ECRI asupra Republicii Moldova ( 2018)


 1.10.2018
\
Noul șef al Oficiului CoE la Chişinău - William Massolin

William Massolin şi-a început mandatul în Republica Moldova la 1 octombrie 2018, anterior activând în diferite structuri ale Organizaţiei, ultima funcţie fiind cea de șef al Oficiului CoE din Tunisia.

19.10. 2018 - Cooperarea țării noastre cu Consiliul Europei (CoE), evoluțiile privind realizarea Planului de Acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, precum și alte chestiuni de interes comun, au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu William Massolin.

Interlocutorii au trecut în revistă agenda de colaborare bilaterală, inclusiv încheierea primei faze a implementării programelor Parteneriatului pentru buna guvernare CoE-UE destinate țărilor Parteneriatului Estic pentru perioada 2015-2018, precum şi perspectivele noilor proiecte în cadrul acestor documente de politici.

Noul șef al Oficiului CoE la Chișinău a reiterat susținerea Consiliului Europei a parcursului european la Republicii Moldova, reformelor implementate de autoritățile de la Chișinău care trebuie să aibă drept obiectiv final crearea unui stat de drept, în care sunt respectate standardele și valorile europene.  
1 - 12 .10.2018

Echipa de evaluare Moneyval din cadrul Comitetului de profil al Consiliului Europei va analiza situația în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului în Republica Moldova.


 Echipa de evaluare Moneyval se va afla în țara noastră până pe 12 octombrie curent, perioadă în care vor avea loc şedinţe de lucru cu reprezentanţii autorităţilor implicate în procesul de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului la nivel naţional. Raportul de evaluare va fi prezentat în prima jumătate a anului 2019.

Premierul Pavel Filip a reiterat angajamentul ferm al autorităților în implementarea standardelor internaţionale în acest domeniu, menționând că rezultatele evaluării, dar și experiența echipei Moneyval (www.coe.int/moneyval)
sunt foarte importante pentru stabilirea acțiunilor de viitor. „Am toată convingerea că vom conlucra calitativ, vom prezenta toate informațiile necesare, iar acolo unde vor fi întrebări, vom veni cu explicații. Suntem hotărâți să luăm toate măsurile necesare pentru a nu admite spălarea banilor și evaziunile fiscale”, a spus premierul.

Informatii suplimentare:
  • https://www.coe.int/en/web/moneyval/-/council-of-europe-anti-money-laundering-and-counter-terrorist-financing-committee-visits-moldova
  • https://gov.md/ro/content/situatia-domeniul-spalarii-banilor-si-finantarii-terorismului-republica-moldova-va-fi