Faceți căutări pe acest blog

Austria a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Președinția austriacă a Consiliului UE: 1 iulie - 31 decembrie 2018
Dupa precedentele sale  președinții din 1998 și 2006, Austria își va asuma a treia președinție a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie 2018.

Președinția Consiliului reprezintă o sarcină specială pentru Austria, atât în ceea ce privește organizarea, cât și programul politic.

Președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene se va concentra asupra securității  și luptei împotriva migrației ilegale, asigurării prosperității și a competitivității prin intermediul digitalizării, și stabilității în vecinătatea europeană.

Motto-ul președinției austriece este "O Europă care protejează". Pentru a atinge acest obiectiv, abordarea Austriei se va baza pe consolidarea principiului subsidiarității. Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze asupra problemelor majore care necesită o soluție comună și să facă un pas înapoi atunci când vine vorba de aspecte mai puținimportante  în care statele membre sau regiunile sunt într-o poziție mai bună de a lua decizii. Această abordare are ca scop luarea în serios a motto-ului Uniunii Europene, "Unită în Diversitate".

În acest sens, Președinția austriacă va prioritiza rolul protector al Uniunii Europene, în special în ceea ce privește trei domenii prioritare:
  1. Securitatea și lupta împotriva migrației ilegale
  2. Asigurarea prosperității și a competitivității prin digitalizare
  3. Stabilitatea în vecinătatea europeană - perspectiva UE a Balcanilor de Vest / Europa de Sud-Est





Presedintia Consiliului Uniunii Europene este detinuta prin rotatie de fiecare stat membru

Consiliul este prezidat timp de sase luni (din ianuarie in iunie si din iulie pana in decembrie) de fiecare stat membru, conform unei programari prestabilite.

Presedintia Consiliului joaca un rol esential in organizarea activitatii institutiei, in special in promovarea deciziilor legislative si politice. Consiliul este responsabil de organizarea si prezidarea tuturor reuniunilor, inclusiv pentru numeroasele grupuri de lucru si pentru negocierea solutiilor de compromis.

Ordinea detinerii presedintiei Consiliului UE
 Mai mult

https://www.eu2018.at/
http://www.infoeuropa.md/cooperarea-europeana/presedintia-austriaca-a-consiliului-uniunii-europene
http://www.consilium.europa.eu/ro/council-eu/presidency-council-eu/
http://www.romania2019.eu/