Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Iulie 2017

Iunie   2017 
 Mai  2017
 Aprilie 2017 
Martie 2017
Februarie 2017
Ianuarie 2017
Arhiva 2011-2016







31.07.2017
A fost publicat Raportul privind realizarea Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019 (PNAAA) în I Semestru al a 2017

Raportul reflectă principalele realizări şi respectiv restanţele în îndeplinirea acţiunilor a căror termen de implementare l-a constituit I semestru al anului curent.
Evaluarea cantitativă a nivelului de realizare a PNAAA pentru perioada de raportare indică implementarea acestuia în proporţie de 60%

Raportul

31.07.2017

Comitetul de supraveghere al Programului  PARE 1+1 a aprobat, finanțarea a 44 de proiecte investiționale

 în sumă totală de peste 8,42 milioane lei, care va contribui la atragerea în economie a  24,34 milioane lei. Potrivit estimărilor urmează a fi deschise 131 noi locuri de muncă, dintre care 52 pentru femei.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 68 la sută sunt demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor și viței-de-vie, creșterea legumelor în spații protejate și creșterea animalelor, apicultură, dar și domenii inovative precum: crescătorie de câini de rasă, mini fermă de struți și  ferme de chinchila. etc.  10 întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 4 în industria prelucrătoare, în special producerea mobilei și echipamentelor pentru vehicule, fabricarea produselor textile, etc.   Mai mult


27.07.2017

 Sprijinul UE pentru reforma învățământului profesional tehnic

#meseriepeplac #viitorasigurat
Programe de studii noi, infrastructură modernizată, lecții practice direct la întreprindere și posibilități de angajare în câmpul muncii – sunt doar câteva dintre realizările reformei învățământului profesional tehnic (ÎPT), demarată în anul 2014 de către Ministerul Educației cu sprijinul tehnic și financiar al Uniunii Europene. Ministerul Educației a organizat un club de presă la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, unul din cele 11 centre de excelență create ca parte a procesului de modernizare.
 Campania “Meserie pe plac, viitor asigurat” se desfășoară în perioada iunie-august 2017,  fiind organizată de Ministerul Educației, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.
Scopul campaniei este de a informa opinia publică despre realizările importante ale învățământului profesional tehnic și a îmbunătăți imaginea publică a acestui domeniu educațional. În cadrul campaniei de informare vor fi prezentate istorii de succes, spoturi video și audio, materiale destinate elevilor de gimnaziu, vor fi organizate evenimente și dezbateri publice despre perspectivele pe care le oferă astăzi studiile profesional tehnice, precum și o componentă online adresată în special tinerilor.

 27.07.2017




Ședință,Comisia Guvernamentală pentru Integrare Europeană

Au fost analizate rezultatele realizării Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (PNAA) în primul semestru al anului curent.

Rezultatele implementării PNAA în primul semestru vor fi reflectate în raportul care urmează a fi publicat săptămâna viitoare de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul şedinţei s-a discutat, de asemenea, despre valorificarea cotelor de export a produselor moldoveneşti pe piaţa UE. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, pe parcursul primelor cinci luni ale anului curent, cota exporturilor Republicii Moldova pe piața europeană a fost de aproximativ 63 % din volumul total al acestora. La unele categorii de produse cotele de export oferite țării noastre au fost deja valorificate și s-a solicitat majorarea lor.


26.07.2017

Comisia Comună pentru Integrare Europeană  între Parlamentul RM și Parlamentul României 

 va intensifica colaborarea bilaterală și asistența necesară Republicii Moldova în procesul său de integrare în familia europeană

Membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană (CCIE) între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României au avut,  o întrevedere la Chișinău. Ședința a fost prezidată de deputatul George Mocanu, Copreședinte al CCIE din partea Parlamentului Republicii Moldova și deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, Copreşedinte al CCIE din partea Parlamentului României. 

Comisia Comună pentru Integrare Europeană între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în scopul coordonării și implementării Protocolului de Colaborare și Parteneriat dintre Republica Moldova și România, semnat la București în aprilie 2010. Până în prezent, au avut loc 5 Reuniuni CCIE, ultima s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 21-22 iunie 2016. Cea de-a VI-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană va avea loc în toamna acestui an, la București. 

 26.07.2017

 16 antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au primit granturi din partea Uniunii Europene, 

în valoare de până la 17.900 de euro fiecare. Banii sunt destinați pentru crearea noilor afaceri și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și vor permite crearea a cel puțin 90 de locuri noi de muncă. 
Antreprenorii au fost selectaţi din cei 87 de participanţi la cea de-a doua rundă a concursului de proiecte de afaceri, organizat în cadrul programului finanţat de Uniunea Europeană „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.
 Proiectele câștigătoare sunt diverse, cuprinzând o gamă largă de mărfuri: produse lactate și de panificație, pelete din deșeuri agricole, cutii din lemn și obiecte de artizanat, ciuperci, produse apicole. De asemenea, vor fi create noi servicii, cum ar fi: un centru de dezvoltare pentru copii, o pensiune agroturistică, un centru de deservire tehnică a utilajului agricol    Mai mult

21.07.2017

Declaratia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitatee, Federica Mogherini, și  Comisarului european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn privind modificarea sistemului electoral in Moldova

„Votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova în vederea schimbăriii sistemului electoral contravine direct recentelor recomandări al Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. În timp ce este dreptul suveran al statului să-și aleagă un sistem electoral, Uniunea Europeană consideră cu tărie că orice schimbare a sistemului electoral trebuie să întărească democrația, să fie bazată pe un consens larg între forțele politice, să aibă loc în urma unei consultări veritabile a societății civile și a recomandărilor partenerilor internaționali”, se arată în declarația celor doi oficiali europeni. 
„Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluțiiile din jurul reformei electorale și implementării acesteia. UE a subliniat în mod repetat, cel mai recent în timpul procedurii planificate de asistență macrofinanciară, nevoia respectării mecanismelor democratice reale, inclusiv a sistemului parlamentar pluripartit și statului de drept. Implementarea acestor schimbări va mai fi evaluată în lumina obligațiile asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere și ca membră a Consiliului Europei”
Declaratia 



20.07.2017

BERD acordă un împrumut de 4 milioane de euro pentru Express Leasing din Moldova

BERD extinde accesul, atât de necesar, la finanțare pentru companiile moldovenești prin acordarea unui împrumut de 4 milioane USD către Express Leasing, o societate de microfinanțare și leasing care se concentrează asupra creditării întreprinderilor mici din întreaga țară. 1 milion de dolari din totalul acordat sunt furnizate de TaiwanICDF, care se ocupă de programul de dezvoltare de peste mări din Taipei, China. Este prima cofinanțare a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu TaiwanICDF, în Moldova constituind și o parte din eforturile Băncii de a atrage noi investitori instituționali în țară.
Fondurile vor sprijini creșterea și dezvoltarea busineslui local, contribuind la creșterea rezistenței, competitivității și dinamismului economiei Moldovei.


Mai mult    rom   eng 



19.07.2017

  UE a finanțat renovarea Casei de cultură din Molovata

„Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a afirmat Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.
Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016. Lucrările realizate au inclus: consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, ușilor și sistemelor inginerești. Clădirea a fost dotată cu condiții sanitare. Rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire a fost asigurată de contribuția locală – circa 10 mii de euro.
Casa de Cultură din Molovata este una din cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale

 Mai mult

18.07.2017

Acțiunea finanțată de către UE prevede elaborarea documentației tehnice a 18 proiecte în domeniul AAC și EE în clădirile publice

Bugetul total al Acțiunii este de 3,5 milioane Euro oferite de către Uniunea Europeană și 325 mii Euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Acțiunea va fi implementată prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională, cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republiva Moldova". Perioada de implementare este de 18 luni. Obiectivul general al Acțiunii este elaborarea documentației tehnice a celor 18 proiecte selectate: 10 în domeniul aprovizionării cu apă și canalizării și 8 în domeniul eficienței energetice în clădirile publice.

Uniunea Europeană va finanța elaborarea documentației tehnice și de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul a 18 proiecte ce țin de domeniul aprovizionării cu apă și canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE), selectate în cele Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud din Republica Moldova
Mai mult

 13.07.2017

Activitatea Erasmus+ Youth. Info Centru în Moldova

 Scopul principal al reţelei Erasmus+ Youth. Info Centre este de a oferi şi distribui de informaţii despre oportunităţile programului Erasmus+: Youth in Action pentru tineri şi organizaţii de tineret, precum şi susţinerea în implementarea calitatică a proiectelor.
OBIECTIVELE Erasmus+ Youth. Info Centru sunt:
1. Consolidarea colaborării dintre organizaţiile din Republica Moldova, ce activează în cadrul programului Erasmus+: Youth in Action şi implicarea noilor organizaţii intereste;
2. Consolidarea capacităţilor organizaţiilor de tineret în calitate de parteneri calitativi a proiectelor Erasmus+: Youth in Action;
3. Implicarea factorilor de decizie în politici de tineret în activitatea internaţională de cooperare în domeniul tineret;
4. Informarea tinerior despre oportunităţile programului Erasmus+: Youth in Action, inclusiv a celor cu oportunităţi reduse.

Mai mult

 11.07.2017

Prezentarea Proiectului Strategii de cooperare dintre Republica Moldova și BERD pentru anii 2017-2022


Șeful reprezentanței Băncii Europene pentru Reconstrucției și Dezvoltare în Moldova (BERD), Dimitri Gvindadze  a prezentat proiectul noii Strategii de cooperare dintre Republica Moldova și BERD pentru anii 2017-2022 și a menționatcă în conformitate cu proiectul Strategiei de Țară, Banca planifică să acorde prioritate îmbunătățirii guvernării și creșterii rezistenței economiei prin deblocarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice precum și sporirea competitivității țării prin sprijinirea sectorului privat și acordarea suportului în modernizarea și reformarea sectorului public. De asemenea, Șeful reprezentanței BERD a accentuat că proiectul noii Strategii de cooperare prevede promovarea economiei verzi, adică un mediu economic cu efecte mai puțin nocive asupra mediului înconjurător şi cu beneficii substanțiale asupra societății şi fiecărui cetățean în parte.

 Strategia de țară pentru 2017-2022 urmează a fi aprobată până la finele lunii noiembrie 2017.
Mai mult

10 - 11.07.2017

Vizita Directorului General DG ENER – Directoratul General pentru Energetică, Comisia Europeană, Dominique Ristori 

întrevedere cu Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei. Oficialii au abordat subiecte privind prioritățile energetice ale Uniunii Europene, precum Uniunea Energetică și Acordul de la Paris din 2016 din cadrul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, precum și pachetul UE ce ține de securitatea energetică și cadrul legislativ în domeniul eficienței energetice. În context, au analizat dificultățile privind implementarea noilor reforme de modernizare a sistemelor energetice și gaze naturale în Republica Moldova, precum și cooperarea cu autoritățile Republicii Moldova și modalitățile de acordare a asistenței europene pentru reforma piețelor de energie electrică și gaze naturale.

Octavian Calmîc  a menționat importanța avansării în mod prioritar a implementării proiectelor de interconectare energetică a Republicii Moldova cu piața regională UE prin intermediul sistemelor de transport gaze și energie electrică a României. În context, oficialii au stabilit crearea unei platforme de coordonare a proiectului de interconectare sincronă comună a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucraina cu sistemul ENTSO-E, sub auspiciile Uniunii Europene.  Mai mult
întrevedere  cu  Tudor Copaci, Director General al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Dominique Ristori, Director General DG ENER a apreciat pozitiv eforturile şi realizările actuale: „Pentru Republica Moldova este important să ţină cont de practicile internaţionale şi europene din domeniul reglementării, doar schimbul de bune practici şi experienţa din afară va aduce un plus valoare ţării dar şi cetăţenilor moldoveni. ” În încheiere oficialii au agreat necesitatea asigurării informării continue și a schimbului de experienţă între regulatorii europeni, dar și identificarea unor noi forme de cooperare în viitor.Mai mult

 10.07.2017

Cea de-a 9-a Reuniune informală a Parteneriatului Estic (PaE)

La eveniment au  participat miniștrii afacerilor externe și miniştrii care gestionează domeniul energetic din cele șase state ale PaE — Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum şi Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

Reuniunea are loc în contextul pregătirii Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles (24 noiembrie 2017) şi a  oferit posibilitatea efectuării unui schimb de opinii privind obiectivele Parteneriatului Estic (PaE).

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova a găzduit Reuniunea informală de nivelul miniștrilor de externe ai statelor Parteneriatului Estic

La evenimentul Mau participat Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, Secretarul General adjunct al Serviciului European pentru Acţiunea Externă, Jean-Christophe Belliard, precum și miniștrii de externe ai statelor membre ale Parteneriatului Estic  (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina).
Reuniunea a abordat subiectele necesare pregătirii Summitului Parteneriatului Estic care va avea loc la 24.11.2017, la Bruxelles (Belgia), astfel încât deciziile care urmează a fi luate în perspectivă să cuprindă obiectivele tuturor partenerilor estici.
De asemenea, a fost discutată propunerea de recalibrare a arhitecturii instituționale multilaterală a Parteneriatului.


 Ministerul Economiei a găzduit cea de-a 9-a Reuniune informală a oficialilor europeni responsabili de domeniul energetic ai statelor Parteneriatului Estic,
Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că Republica Moldova, în calitatea sa de membru al Parteneriatului Estic, conform statutului de Parte Contractantă în cadrul Tratatului de constituire a Comunității Energetice, precum și reieșind din responsabilitățile ce rezultă din Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, și-a asumat un șir de angajamente în sectorul energetic, inclusiv pe filiera eficiență energetică. 

Oficialii participanți la Reuniunea informală pe domeniul energetic ai statelor Parteneriatului Estic au apreciat Reuniune ca una efectivă și binevenită, iar provocările pe acest sector vor forma un dialog constructiv și eficient pe domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile, precum și privind protecția mediului ambiant.  Mai mult


6.07.2017

Memorandum de Înţelegere  ANRE - Secretariatul Comunităţii Energetice

Tudor Copaci, Director General ANRE și Janez Kopac, Director al Secretariatului Comunităţii Energetice au semnat Memorandumul de Înţelegere între Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Secretariatul Comunităţii Energetice.

Semnatarii au convenit asupra continuării cooperării în scopul elaborării actelor legislative secundare în conformitate cu legislația Europeană din sectorul energetic.

În decurs de două săptămâni ANRE va prezenta o listă de acte normative de reglementare la care va solicita asistență din partea Secretariatului. Un punct important din Memorandum este faptul că Secretariatul acceptă să ofere asistență tehnică și juridică grupurilor de lucru, inclusiv prin intermediul misiunilor de experți.

 Detalii

5-6 .07.2017


Vytenis Andriukaitis, Comisarul european pentru Sănătate şi Securitate Alimentară , în vizită oficială în Republica Moldova 

Vizita va include o serie de întrevederi. Acestea vor acoperi o gamă largă de subiecte, inclusiv cooperarea dintre UE și Republica Moldova privind sănătatea, rezistența la tratamente antimicrobiene, controlul utilizării tutunului, vaccinare, accesul la medicamente, deșeurile alimentare și securitatea alimentară.

Comisarul Andriukaitis va participa și la un eveniment public unde va avea o dezbatere deschisă cu cetățenii din Republica Moldova pe marginea principalelor teme actuale în domeniul sănătății publice și securității alimentare.Mai mult 

 Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a reiterat că Republica Moldova este şi va rămâne un partener important pentru UE în cadrul politicii europene de vecinătate şi a Parteneriatului Estic. Oficialul a spus că Uniunea Europeană a sprijinit reformele în sănătate, oferind instruire şi asistenţă tehnică. „Încurajez eforturile Moldovei privind implementarea legislaţiei UE, controlul tutunului și combaterea bolilor infecţioase. Vreau să avem în continuare o colaborare foarte bună în domeniul sănătăţii şi a siguranţei alimentelor”, a declarat Vytenis Andriukaitis.


5.07.2017

Parlamentele Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei solicită Parlamentului European să adopte o Rezoluție pentru deschiderea perspectivei de aderare privind cele trei țări asociate

 în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene.

Considerând că UE are ambiția de a fi un partener solid și credibil pentru vecinii săi imediați de la est,
”Declarația care va urma Summitului PE din 2017 va exprima sprijinul clar pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, Republicii Moldova și a Ucrainei, precum și va susține opțiunea și agenda europeană a țărilor noastre”, se arată în documentul subsemnat de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, omologul său georgian Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme.

Mai mult


 5.07.2017

Evoluțiile înregistrate în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană,


precum și concluziile discuțiilor purtate cu oficialii europeni în ultima perioadă au fost prezentate în cadrul ședinței  Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană (CGIE)

în cadrul ședinței, au fost prezentate informații privind reuniunile în formatul RM-UE organizate recent la Chișinău. Printre acestea: reuniunea Dialogului RM – UE în domeniul drepturilor omului, ședința Subcomitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru libertate, securitate şi justiţie, precum și reuniunea Subcomitetului de Asociere RM-UE pentru măsuri sanitare şi fitosanitare. În cadrul acestora, a fost remarcat progresul înregistrat de țara noastră în implementarea angajamentelor asumate și trasate obiectivele pentru perioada următoare.

Mai mult 

 4.07.2017

Parlamentul European a aprobat o asistență macro-financiară de 100 milioane euro pentru Moldova 
 pentru a sprijini refacerea țării după criza economică și politică.


UE va oferi o combinație de granturi și împrumuturi în valoare de 100 milioane euro pentru a sprijini nevoile financiare externe ale țării. Deputații au confirmat astăzi acordul recent informal cu Consiliul de Miniștri.

Puncte principale:
  • asistența macro-financiară (MFA) ar trebui să sprijine angajamentul Moldovei pentru un management corect al finanțelor publice, pentru lupta împotriva corupției și spălării banilor, pentru depolitizarea administrației publice, pentru o justiție independentă, pentru libertatea presei ;


  • o declarație comună a Parlamentului European, Comisiei și Consiliului care subliniază faptul că respectarea mecanismelor democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar bazat pe pluripartitism și statul de drept, precum și garantarea drepturilor omului sunt precondiții pentru primirea asistenței ;
  • aceste condiții vor trebui legate de plata fiecărei tranșe, iar Comisia va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plată dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite


3.07.2017

Banca Europeană de Investiții (BEI) va susține RM în realizarea proiectelor investiționale în sectorul energetic

în special a celor care țin de interconexiunea cu România, deoarece prin realizarea lor va crește gradul de securitate energetică a țării noastre. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de Luca Lazzaroli, șef adjunct pe operațiuni al BEI, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

În context, Luca Lazzaroli a reconfirmat, odată în plus, decizia BEI de a participa activ la realizarea proiectelor de interconexiune cu România atât pe segmentul gaze naturale, cât și cel al energiei electrice. Mai mult, oficialul BEI a menționat că instituția pe care o reprezintă este gata de a veni cu suportul necesar  pentru stabilirea primei conexiuni asincronă cu rețeaua de electricitate între stațiile electrice Isaccea-Vulcănești-Chișinău, cu o substituție Back to Back aferentă.