Faceți căutări pe acest blog

UE sprijină agricultorii moldoveni prin Programul de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural

30.05.-1.06.2012

Pe agenda de lucru Conferinţei organizate de către Comisia Europeană în contextul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD). au figurat subiecte de interes major pentru Republica Moldova: sprijinul UE pentru dezvoltare agricolă şi rurală ţărilor partenere în cadrul politicii europene de vecinătate; strategiile naţionale de dezvoltare pentru agricultură şi zonele rurale; beneficierea de asistenţa UE pentru agricultură şi dezvoltare rurală.



La intrevedere Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov cu Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian CIOLOŞ.cu Comisarul european Dacian Ciolos , discuţiile celor doi oficiali s-au axat în special, pe Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD), în contextul evoluţiilor recente ale dialogului Republica Moldova - Uniunea Europeană, deschiderea negocierilor asupra Acordului privind Zona de Liber Schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încheierea acordului privind Indicaţiile Geografice, domeniile de intervenţie în Republica Moldova.

Ministrul a vorbit despre eforturile si intenţia RM de a diversifica exportul produselor de origine animalieră şi de a primi autorizaţia UE în acest sens.

Comisarul CIOLOS a menţionat suportul pentru ideea organizării la Chişinău a unei Ministeriale a Miniştrilor agriculturii in cadrul Parteneriatului Estic, eventual in toamana anului curent.

"ENPARD este o şansă reală pentru dezvoltarea şi modernizarea agriculturii şi a mediului rural din Republica Moldova. Dincolo de finanţare, va veni cu modele de lucru deja probate în statele care au aderat recent la Uniunea Europeană. Mai mult, valoarea programului ENPARD este că va sprijini agricultorii din Republica Moldova pentru ca să beneficieze de un acces îmbunătăţit pe piaţa europeană, odată ce acordul DCFTA va fi încheiat" - a declarat Comisarul european după întâlnire. "In măsura în care autorităţile din Republica Moldova vor considera agricultura şi dezvoltarea rurală ca un domeniu prioritar şi acest lucru se va reflecta în solicitările de asistenţă transmise Comisiei europene, viitorul program ENPARD va putea fi folosit în aceasta direcţie", a subliniat Comisarul CIOLOŞ.

UE sprijină agricultorii moldoveni prin Programul de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural:
Conferinţa de presă (VIDEO)