Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM: Iunie 2012

29.06.2012

Inființarea Centrului de informare pentru reprezentanții administrației publice locale din RM

În conformitate cu Memorandumul de Înțelegere, activitatea Centrului se va concentra pe consolidarea administraţiei publice locale din Moldova, a instituţiilor neguvernamentale, precum și va fi responsabil pentru furnizarea informaţiilor privind asistenţa financiară internaţională (inclusiv UE) pentru Guvernul RM, APL și ONG-urile din Moldova.

Sediul Centrului de informare este oferit gratuit de ADR Centru (Ialoveni, str.Alexandru cel Bun 33), care va mai asigura și cheltuielile fixe ale biroului Centrului. De asemenea, Centrul va beneficia de sprijin financiar din partea Poloniei, până la sfârşitul anului 2013.

Detalii

  26 - 28.06.2012

Moldova in Dialog cu Europa :

28.06.2012

 Rezultate dialogului Prim ministrului RM  cu oficialii UE

27.06.2012

Participarea oficialilor din RM la Conferinţa internaţională cu genericul „Parteneriatele de Mobilitate: trecutul, prezentul şi viitorul”
27.06. 2012,  Bruxelles
 


Semnarea Acordului de amendare a Acordului RM-UE privind facilitarea regimului de vize

 
Modificările operate în Acordul de Facilitare a Regimului de Vize cu UE vin să extindă facilităţile pentru obţinerea vizelor, în special în ceea ce priveşte procedurile de solicitare a vizelor; lărgirea categoriilor de cetăţeni care pot beneficia de scutiri de taxe; simplificarea procedurilor de eliberare a vizelor cu intrări multiple pentru anumite categorii de cetăţeni printre care reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, studenţi şi cercetători, precum şi abolirea regimului de vize pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu.
UE va ajuta RM în avansarea apropierii de standardele europene în domeniul industriei şi a întreprinderilor mici şi mijlocii

Antonio Tajani, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Comisar European pentru Industrie şi Antreprenoriat şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi ţării noastre  asistenţă practică în aceste domenii

Detalii

26.06.2012

Reuniunea a 14-a Consiliului de Cooperare UE-Moldova 


Semnarea Acordului privid Spaţiul Aerian Comun între UE şi statele sale membre şi RM şi Acordului între RM şi UE cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare

Detalii 



_____________________________________________________________________________
  
25.06.2012

Cea de-a şasea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova


În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte de pe agenda relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, progresele înregistrate în procesul de negociere a viitorului Acord de asociere a RM cu UE, crearea zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA), îndeplinirea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi alte subiecte de interes comun.

Participanţii au remarcat dinamismul relaţiilor Republicii Moldova cu UE şi au îndemnat autorităţile RM să continue în acelaşi ritm procesul de reforme, în scopul apropierii Moldovei de standardele UE în toate domeniile.


25.06.2012

 A fost lansat noul portal al Bibliotecii Digitale Europene (TEL)

Comunităţile de cercetători din toată lumea au acum acces online fără precedent la colecţiile bibliotecilor naţionale (inclusiv BN a Republicii Moldova) și universitare din 46 de ţări europene, ca urmare a lansării noului portal The European Library. Oferind un singur punct de acces la peste 200 milioane de surse de înaltă calitate, şi în plus unelte excelente de căutare şi de recuperare, TEL (www.theeuropeanlibrary.org) permite cercetătorilor să găsească, să utilizeze şi să partajeze o gamă largă de materiale (inclusiv conţinut digital şi multimedia), într-un timp scurt şi cu uşurinţă. 

 21.06.2012

Punct de cotitură în relaţiile: UE si vecinii: Interviu cu Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere şi politica de vecinătate




19.06.2012

 Prezentarea rezultatelor rundei a doua de negociere a Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE
în perioada 11-15 iunie 2012, la Bruxelles a avut loc cea de a II-a rundă de negocieri a Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Negocierile au fost purtate de către delegaţiile Republicii Moldova şi Comisiei Europene conduse de negociatorii-şefi viceministrul Economiei, Octavian Calmâc şi  Luc Devigne, Directorul general al Departamentului Comerţ al Comisiei Europene.

Negocierile au fost focusate preponderent pe definitivarea textelor juridice a 13 capitole din proiectul de Acord privind crearea ZLSAC: accesul bunurilor şi serviciilor pe piaţă, energetica, proprietatea intelectuală, concurenţă, achiziţii publice, transparenţă, dezvoltarea durabilă, instrumentele de apărare comercială, măsuri sanitare şi fitosanitare, reguli de origine, administrarea vamală şi facilitarea comerţului. Urmare invitaţiei oficiale a Guvernului Republicii Moldova, la negocieri participă un reprezentant al regiunii transnistrene în calitate de observator. .\




 18.06.2012

 Parteneriatul de Mobilitate RM-UE: Reuniunea extinsă a Platformei Locale de Cooperare la Chişinău 

La 18 iunie 2012 a avut loc Reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a reunit reprezentanţi ai instituţiilor naţionale şi internaţionale, ai misiunilor diplomatice ale statelor membre UE şi ai organizaţiilor internaţionale.

Detalii


Participarea Moldovei la evenimente de cooperare regionala europeana 

14.06.2012

 Reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor participante la SEECP


Reuniunea a discutat situaţia curentă din Europa de Sud-est şi perspectivele de cooperare ale statelor membre. Participanţii au aprobat raportul anual al Secretarului General al Consiliului de Cooperare Regională (CCR) şi au ales noul Secretar General al CCR în persoana dlui Goran Svilanovici (Serbia) pentru un mandat de trei ani.

13 .06. 2012
 
Reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale ICE

Reuniunea şi-a axat lucrările asupra priorităţilor cheie de activitate ale iniţiativei, între care cooperarea pentru integrarea europeană a statelor ICE non-membre UE,  colaborarea în zona ICE în baza Planului de Acţiuni al iniţiativei pentru perioada 2013-2015.  
Cooperare regionala europeana


11.06.2012
 
Reuniunea a 26-a a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale OCEMN

Statele membre au aprobat Agenda Economica a OCEMN, document strategic, care stabileste princiipiile, domeniile şi mecanismele de realizare a uniu şir de obiective îndreptate spre intensificarea cooperării economice in bazinul Mării Negre.
     _______________________________________________________________
12.06.2012

La Bruxelles a început cea de a II-a rundă de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE

Conform mandatului de negocieri, aprobat de către Comisia Naţională pentru Integrare Europeană  ,8 iunie 2012,  negocierile au fost focusate preponderent pe negocierea definitivării textelor juridice pe fiecare domeniu al ZLSAC.

Reieşind din poziţiile instituţiilor pe marginea textelor juridice, părţile vor  introduce un şir de specificări sectoriale. Negocierile se desfăşoară în 13 subgrupe sectoriale şi anume: accesul bunurilor şi serviciilor pe piaţă, energetica, proprietatea intelectuală, concurenţă, achiziţii publice, transparenţă, dezvoltarea durabilă, instrumentele de apărare comercială, măsuri sanitare şi fitosanitare, reguli de origine, administrarea vamală şi facilitarea comerţului

Detalii

8.06.2012

Şedinţa Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană



În cadrul şedinţei, au fost examinate două subiecte principale: privind aprobarea  mandatului pentru runda a doua de negocieri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător ca parte integrantă a Acordului de Asociere şi stadiul de realizare a Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize RM-UE.
Membrii Comisiei au aprobat principiile de care urmează să se ghideze negociatorii din partea RM în cadrul desfăşurării celei de-a doua runde de negocieri cu partenerii europeni privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care va avea loc în perioada 11-15 iunie 2012. Vicepremierul Valeriu Lazar, ministru al Economiei, a precizat că această rundă va fi focusată pe negocierea subiectelor juridice şi a menţionat că toate angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul primei runde de negocieri, din luna martie 2012,  au fost îndeplinite.

Cît priveşte dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, vicepremierul Iurie Leanca, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a informat că  RM a a îndeplinit prima fază a Planului de acţiuni corespunzător, aprobînd cele 42 de acte legislative şi normative, conform angajamentelor asumate.

 5.06.2012

 Prima Reuniune a Dialogului Informal în cadrul Parteneriatului Estic

 a avut  loc în cadrul noi iniţiative a dialogurilor informale din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) lansată de Comisia Europene şi Serviciul European pentru Acţiune Externă în mai curent. Organizarea primei reuniuni în acest format la Chişinău vine să confirme progresele obţinute de RM în realizarea obiectivelor agendei sale europene şi implicarea pro-activă pe dimensiunea multilaterală a PaE.

 
4.06.2012

Reuniunea a 15 - a a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – RM: Recomandările finale

In cadrul reuniunii s-a lucrat foarte productiv cu prezența a înalţi demnitari din Consiliul European și Parlamentul European. În consecință au fost adoptate Recomandările finale, cu amendamentele discutate şi votate la faţa locului. ...Recomandările sunt un document politic, de etapă, care face bilanţul, analiza a ceea ce a reuşit Republica Moldova de la ultima întrunire a Comitetului, care a avut loc în luna noiembrie 2011, la Chişinău.

Discuţiile din cadrul acestei reuniuni a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – RM au vizat relaţiile RM-UE, evoluţiile interne din Republica Moldova, cooperarea regională, cu ţările vecine şi cu Federaţia Rusă, problema transnistreană şi soluţiile de reglementare a acestui diferend şi de reintegrare a statului.




1.06.2012

UE sprijină agricultorii moldoveni prin Programul de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural

Pe agenda de lucru Conferinţei organizate de către Comisia Europeană în contextul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD). au figurat subiecte de interes major pentru Republica Moldova.





1.06.2012 

 Raportul UE privind evoluțiile în materie de imigrație și azil în 2011

Comisia publică un raport privind evoluțiile în materie de imigrație și azil în 2011, însoțit de un sondaj Eurobarometru privind atitudinea cetățenilor europeni față de mobilitatea transfrontalieră, de migrație și de securitate.